aA
Rusijos Federalinis saugumo biuras sekmadienį pranešė per reidą Šiaurės Kaukazo Dagestano regione nukovęs grupuotės „Islamo valstybė“(IS) vietos „emyrą“ ir dar keturis kovotojus.
Rusijoje nukautas Šiaurės Kaukazo „Islamo valstybės“ lyderis, sako FSB
© A.Didžgalvio nuotr.

FSB pranešime nurodoma, kad „tarp neutralizuotųjų banditų buvo „Islamo valstybės“ grupuotės Kaukazo regiono skyriaus vadas Rustamas Aselderovas ir keturi artimi jo bendražygiai“.

FSB teigimu, R.Aselderovas susijęs su 2013 metais įvykdytais sprogdinimais Rusijos mieste Volgograde, per kuriuos žuvo 34 žmonės. Tuo metu jis priklausė kitai Kaukazo kovotojų grupuotei.

Be to, jis su 2012 metais įvykdytais automobilių sprogimais Dagestane, kuomet žuvo 14 žmonių ir mažiausiai 120 buvo sužeista.

Šis 35 metų kovotojų vadas 2014-ųjų gruodį prisiekė ištikimybę džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ lyderiui Abu Bakrui al Baghdadi ir tapo pirmuoju tai padariusiu Kaukazo kovotoju.

Nuo tada „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už ne vieną išpuolį prieš policiją Dagestane.

2015 metais, kai IS paskyrė R.Aselderovą savo grupuotės Šiaurės Kaukaze vadovu, JAV Valstybės departamentas paskelbė sankcijas šiam „užsienio teroristui“.

Kai regiono islamistų kovotojai prisiekė ištikimybę džihadistų grupuotei, „Islamo valstybė“ R.Aselderovą, dar žinomą šeicho Abu Mohammado al Qadari vardu, paskyrė naujosios provincijos valdytoju – „emyru“.

Iš Rusijos Šiaurės Kaukazo regiono atvykę kovotojai sudaro svarbią dalį tarp Sirijoje ir Irake kovojančių IS džihadistų.

BNS