aA
Jungtinės Valstijos ir Rusija svarsto naujas galimybes nutraukti kelis mėnesius besitęsiančią diplomatinę aklavietę dėl Sirijos Alepo mieste vykstančių kautynių, penktadienį nurodė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.
JAV ir Rusija svarsto naujas idėjas, kaip nutraukti kovas Sirijoje
© AFP/Scanpix

Jo teigimu, šios „idėjos“ bus išbandomos per artėjančias amerikiečių ir rusų diplomatų derybas kitą savaitę.

J. Kerry apie naujuosius sprendimus pasakė tik tiek, kad jie buvo sukurti deryboms tarp Sirijos vyriausybės ir sukilėlių, kad būtų pasiektas tikslas, kurio nepavyksta pasiekti jau nuo 2014 metų pradžios. Be to, jis pabrėžė, kad JAV ir Rusija nelauks, kol išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas pradės eiti savo pareigas sausio 20 dieną. Visgi žinant kiek kartų buvusioms Šaltojo karo priešininkėms nepavyko nutraukti jau pusšeštų metų trunkantį Sirijos pilietinį karą lieka neaišku, kaip joms seksis šįkart.

„Apsikeitėme idėjomis, dėl kurių kitos savaitės pradžioje Ženevoje bus surengtas susitikimas, ir turėsime palaukti, kad pamatytumėme, ar tos idėjos įgyvendinamos“, – sakė J. Kerry po susitikimo Romoje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Pasakysiu, kad abi šalys supranta, kaip svarbu stengtis tęsti diplomatiją ir mėginti pažiūrėti, ar kažką galima padaryti. Niekas nelaukia kitos administracijos. Abi šalys jaučia, kad tai yra skubu“, – pabrėžė jis.

J. Kerry sakė, kad įvertins pažangą su S.Lavrovu, kai jiedu trečiadienį vėl susitiks Europos saugumo konferencijos kuluaruose Vokietijoje, Hamburgo mieste.

„Niekas nesitaiksto su smurtu“, – vėliau sakė JAV valstybės sekretorius per spaudos konferenciją.

Kol vyksta derybos, Sirija paskelbė naujausius duomenis iš Alepo, kuris kažkada buvo didžiausias šalies miestas ir komercinis centras.

Penktadienį valstybinė žiniasklaida pranešė, kad per rusų remiamą puolimą šią savaitę užimtose vietovėse atstatomi keliai, išvežamos nuolaužos ir perkeliami civiliai. Jungtinių Tautų pagalbos agentūra nurodė, kad dėl pastarųjų kovų buvo perkelta apie 31 500 žmonių. Dėl to Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė atsidūrė arčiau viso miesto užėmimo ir gali užbaigti tai, kas greičiausiai būtų triuškinamas smūgis JAV remiamoms sukilėlių pajėgoms.

Šeštadienį padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ nurodė, kad vyriausybės kariai ir juos palaikančios pajėgos praeitą naktį išstūmė sukilėlius iš Alepo rajono Tarik al Babo ir dabar kontroliuoja jau apie 60 proc. sukilėlių nuo 2012 metų kontroliuotos rytinės miesto dalies.

Per karą nuo 2011 metų žuvo apie pusę milijono žmonių, o pabėgėliai iš karo zonos prisidėjo prie didžiausios nuo Antrojo pasaulinio karo Europoje kilusios migrantų krizės. Maža to, šis karas sudarė sąlygas džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) tapti pasauline teroristine grėsme.

Neleis pasikartoti Libijos scenarijui

Penktadienio diplomatinės derybos vyko viename viešbutyje, kuriame tuo pačiu metu vyko ir Viduržemio jūros regiono konferencija.

S.Lavrovas pabrėžė, kad jo šalis neleis, kad Sirijoje susiklostytų toks pats scenarijus kaip Libijoje, kur 2011 metais, įsikišus NATO, buvo nuverstas diktatorius Muamaras Kadhafi. Pastaroji valstybė dabar kenčia, ko gero, didžiausią smurto bangą per pastaruosius dvejus metus, nes sukilėlių kariuomenės ir ekstremistinės grupuotės, tarp jų IS, tebekovoja dėl įtakos.

Vašingtonas kaltina Maskvą, kad jos pajėgos Sirijoje įvykdė karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

S. Lavrovas savo ruožtu apkaltino JAV ir JT dėl susiklosčiusios padėties.

Jis skundėsi, kad JAV nesugebėjo įvykdyti savo įsipareigojimų pagal kelis pastaruosius paliaubų planus ir neatskyrė vadinamųjų „nuosaikiųjų“ opozicijos grupuočių nuo kovotojų, susijusių su teroristų tinklu „al Qaeda“.

„Bet kas, tik ne aklavietė“

Be to, S. Lavrovas iškėlė klausimą, kodėl JT neatnaujina taikos derybų ir nesiunčia pagalbos į skurdžias Sirijos vietoves. Jis teigė, kad nuo rugsėjo, kai viena JT pagalbos kolona tapo antskrydžio taikiniu, ši organizacija vengia vykdyti tolesnes humanitarines operacijas.

Dėl pastarosios atakos JAV apkaltino Rusija, o ši tokius kaltinimus neigia.

„Pats laikas kompromisui“, – pareiškė S.Lavrovas.

Abu diplomatai penktadienį susitiko su JT taikos pasiuntiniu Staffanu de Mistura.

S.de Misturai pradedant susitikimą su J. Kerry, žurnalistai nugirdo taikos pasiuntinį sakant: „Bet kas, tik ne aklavietė.“

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.