aA
Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, vienas „Brexit“ kampanijos lyderių, penktadienį neigė prieštaravęs bendrai vyriausybės politikai imigracijos klausimais privačiuose pokalbiuose su ES ambasadoriais ir sakė jiems pareiškęs, kad „mums reikia turėti kontrolę“.
B. Johnsonas neigia pasisakantis už laisvą judėjimą po „Brexit“
© AP / Scanpix

Po savo pirmos programinės kalbos apie užsienio politiką atsakinėdamas į jam pateiktus klausimus B. Johnsonas tvirtino palaikąs Europos Sąjungos šalių piliečių judėjimo laisvę, kurią ministrė pirmininkė Theresa May yra pažadėjusi suvaržyti, Britanijai pasitraukus iš ES.

„Aš esu liberalus internacionalistas. Esu įsitikinęs, kad imigracija gali padaryti puikių dalykų, todėl dar būdamas šio puikaus miesto meras aš pastebėjau tą jėgą ir dinamiką, kurią ekonomikai suteikė imigracija“, – sakė buvęs Londono meras.

„Bet per pusryčius (su ambasadoriais) taip pat pasakiau, kad mums reikia turėti kontrolę“, – kalbėjo jis. Vienam prancūzų žurnalistui užsiminus, kad galbūt jis privačiai sako viena, o viešai – visai ką kitą, B. Johnsonas prancūziškai atsakė: „Tikrai ne.“

Trečiadienį „Sky News“ citavo keturis ambasadorius, anot kurių, B. Johnsonas jiems privačiai užsiminė pasisakąs už judėjimo laisvę, nors jis vadovo Britanijos pasitraukimo iš ES kampanijai prieš birželį įvykusį referendumą, per kurią žadėjo užkirsti kelią masinę imigracijai į Jungtinę Karalystę.

„Borisas Johnsonas atvirai mums sakė, kad asmeniškai pritaria judėjimo laisvei“, – sakė vienas diplomatas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Proeuropietiškasis Nickas Cleggas, buvęs liberaldemokratų lyderis, apkaltino B. Johnsoną „elgiantis su rinkėjais kaip su lėlėmis“.

Kalbėdamas Karališkajame tarptautinių reikalų institute „Chatham House“ apie „Brexit“ B.Johnsonas sakė, kad apžvalgininkai „per daug paskubėjo daryti sugretinimus su populistiniais judėjimais“ visame pasaulyje.

„Daug žmonių balsavo už pasitraukimą iš ES ne todėl, kad jiems nepatinka užsieniečiai arba jų bijo, bet todėl, kad jie tiki demokratija... „Brexit“ kategoriškai dar nereiškia Britanijos, kuri yra užsidariusi savyje“, – sakė ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.