aA
Kai man buvo 3 metai, iš tėvo buvo priteisti alimentai, tačiau jų jis niekada nemokėjo. Man dabar – 26 metai. Ar dabar turiu galimybę atgauti teismo priteistus, bet taip ir nesumokėtus alimentus?
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar sulaukus pilnametystės galima reikalauti alimentų, kurių tėvas nemokėjo?
© Shutterstock nuotr.

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė.

Išlaikymas (alimentai) yra vieno iš tėvų skiriamos lėšos savo nepilnamečiui vaikui, o kai kuriais atvejais pilnamečiui vaikui išlaikyti.

CK 3.192 (1) straipsnis numato, kad tėvai, turintys galimybę, privalo išlaikyti savo vaikus, sulaukusius pilnametystės, kurie mokosi pagal vidurinio ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti arba studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą ir yra ne vyresni negu 24 metų ir kuriems būtina materialinė parama, atsižvelgiant į vaikų, sulaukusių pilnametystės, turtinę padėtį, gaunamas pajamas, galimybę patiems gauti pajamų ir kitas svarbias aplinkybes.

Tėvai neprivalo išlaikyti vaikų, sulaukusių pilnametystės, kurie siekia ne pirmojo aukštojo išsilavinimo ar profesinės kvalifikacijos. Jeigu vaiko, sulaukusio pilnametystės, tėvai (ar vienas iš jų) nevykdo pareigos materialiai išlaikyti savo vaiką, vaikas turi teisę kreiptis į teismą dėl išlaikymo priteisimo.

Teismas, priimdamas sprendimą dėl išlaikymo priteisimo ir nustatydamas išlaikymo dydį, atsižvelgia į vaiko ir jo tėvų šeiminę bei turtinę padėtį, taip pat kitas bylai svarbias aplinkybes.

Atsižvelgiant į teismų praktiką teismai išlaikymą vaikui priteisia tik konkrečia pinigų suma (kas mėnesį mokamomis periodinėmis išmokomis ar vienkartine konkrečia pinigų suma) ar priteisiant vaikui tam tikrą turtą. Svarbu žinoti tai, jog teismas gali ne tik priteisti išlaikymą, bet išlaikymo įsiskolinimą, tačiau ne daugiau nei už 3 metus atgal (nuo kreipimosi į teismą datos) (CK 3.200 straipsnis).

Kadangi merginai jau yra 26 metai, o alimentus galima prisiteisti iki 24 metų, ji prisiteisti alimentų negalės, nes praleido 3 metų terminą.

Jeigu nuo išlaikymo priteisimo iki pilnametystės būtų motina kreipusis į teismą arba mergina pati nuo pilnametystės iki 24 metų būtų kreipusis į teismą, tuomet būtų Valstybė skyrusi išlaikymą.

Ernesta Strankauskė
Ernesta Strankauskė
© Advokatų kontoros nuotr.

Valstybė išlaiko nepilnamečius vaikus, ilgiau kaip mėnesį negaunančius išlaikymo iš tėvo (motinos) ar iš kitų pilnamečių artimųjų giminaičių, turinčių galimybę juos išlaikyti. Valstybės teikiamo išlaikymo dydį, tvarką ir sąlygas nustato Vyriausybė.

Valstybė, teikusi išlaikymą nepilnamečiams vaikams pagal CK 3.204 straipsnį, turi atgręžtinio reikalavimo teisę išieškoti vaikui suteiktas išlaikymo lėšas iš vaiko tėvų ar kitų jo pilnamečių artimųjų giminaičių, jeigu jie neteikė vaikui išlaikymo dėl priežasčių, teismo pripažintų nesvarbiomis.

Tačiau yra kita medalio pusė, jei tėvas (motina) išlaiko vaiką/-us, jis (ji) įgyja teisę reikalauti išlaikymo iš to vaiko vos tik sulaukusio pilnametystės. Tokiu būdu pilnamečiai vaikai įgyja pareigą išlaikyti savo nedarbingus ir paramos reikalingus tėvus ir jais rūpintis (CK 3.205 straipsnis 1 dalis). Jei tėvas (motina) neišlaikė savo nepilnamečio/-ių vaiko/-ų, tuomet jis (ji) tokios teisės neįgyja.

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.