aA
Lietuvos deleguotas Europos Komisijos narys, socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad socialdemokratų partija po rinkimų yra gilioje krizėje. Jis kritikuoja socialdemokratų pasirinktas ministerijas ir sako, kad socdemams svarbiausi turi būti socialinės apsaugos, švietimo ir sveikatos reikalai.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis
© DELFI / Tomas Vinickas

„Šie rinkimai parodė, kad esame gilioje krizėje. Socialdemokratijos krizė yra akivaizdi ir aš raginau apsvarstyti pamokas, kodėl mūsų rinkėjas taip nusisuko nuo mūsų. Antra, būnat tokioje situacijoje nekreipti dėmesio į tautos verdiktą negalima. Juk tautos verdiktas aiškus – dauguma rinkėjų mandato valdyti socialdemokratams nesuteikė, socialdemokratai tapo trečiąja partija pagal dydį parlamente“, – tai, kodėl jau iškart po rinkimų laišku perspėjo partiečius dėl koalicijos su Seimo rinkimus laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, aiškino Lietuvoje viešintis EK narys.

Jo nuomone, partijoje reikia diskusijų, savikritikos ir įvertinimo. V. Andriukaitis sako jau tarp pirmo ir antro rinkimų turų raginęs nustoti šaudyti sau į kojas. Taip, sako jis, būtų buvę galima iškovoti daugiau mandatų. „Deja, nepavyko, dabar, 17 mandatų akivaizdoje, reikia galvoti, kas gi yra ir kaip elgtis, nes stumti save į dar didesnę padėtį reiškia mažinti socialdemokratijos svorį Lietuvoje. O Lietuvai socialdemokratija reikalinga kaip vanduo. Lietuvai tikrai reikalinga kairioji partija su visiškai aiškiu profiliu“, – DELFI kalbėjo politikas.

Pasak V. Andriukaičio, reikia galvoti, kokios sritys socialdemokratams brangios kaip socialinio teisingumo partijai. Jis kelia klausimą, ar išsiderėti ūkio, užsienio reikalų ir teisingumo ministrų portfeliai dabar yra tie, kurių reikia socialdemokratams. „Mano nuomone, socialinės apsaugos, švietimo, sveikatos. Na, taip, ir teisingumo, čia galima parodyti socialdemokratijos platformą ginant visas žmogaus teises ir neleidžiant nukrypti nuo Konstitucijoje įtvirtintų pamatinių dalykų“, – tai, kokius ministrų portfelius išsiderėjo socdemai, kritikuoja V. Andriukaitis.

Kaip žinoma, iš vakaro sutaręs, kad partijai atiteks Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kitą dieną partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius nustebino net partiečius derybininkus pareiškęs, kad minėtą ministeriją socdemai keičia į Ūkio ministeriją. Tuomet visa socialdemokratų derybinė grupė, išskyrus A. Butkevičių ir frakcijos seniūnę Ireną Šiaulienę, partijos tarybai, prezidiumui bei valdybai pareiškė atskirąją nuomonę dėl koalicijos susitarimo sąlygų, nepritardami sprendimui atsisakyti vadovauti SADM. Atskirąją nuomonę pasirašė Andrius Palionis, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas, Gintautas Paluckas.

„Aš manau, negerai, kada A. Butkevičius negali pagrįsti, kodėl taip atsitinka. Vis tik svarstymai turi būti kolegialūs, kolektyviniai, būtinai įjungiant partijos komitetus ir būtinai kreipiant dėmesį į programinius dalykus. Dėl ko pralošėm? Nes buvom socialiai nejautrūs, būtent dabar reikia praeiti tą skaistyklą ir pasiimti tas sritis, kuriose daugiausia darbo, kuriose būtų galima įrodyti, kad socialdemokratai – už socialinį teisingumą“, – įsitikinęs pašnekovas.

V. Andriukaitis nekomentavo A. Butkevičiaus nepatvirtinimo Seimo vicepirmininku. „A. Butkevičius pats viešai deklaruoja, kad lieka ištikimas demokratinių vakarietiškų partijų tradicijai, visiškai aišku, kad lyderiai, kurie veda į rinkimus, turi prisiimti atsakomybę. Man tai nediskutuotina. Diskutuotina kas kita – ką daryti pavasarį, kaip mobilizuoti partijos atsinaujinimą, kaip kelti kitus lyderius ir judėti į priekį. Reikia ruošti pajėgas savivaldybių rinkimams“, – ragina socialdemokratas.

Kaip politikas vertina teisingumo ministro skyrimo peripetijas ir į ministrus teikto Juliaus Pagojaus atšaukimą iš Vyriausybės?

„Pagojaus, Bernatonio klausimai – aišku, kad tai negerai, joks pliusas. Bet visiškai akivaizdu, kad tai nėra tokio masto sukrėtimas, kokio masto sukrėtimu buvo rinkimų rezultatai. Rinkimų rezultatai yra milžiniškas sukrėtimas socialdemokratams. Apie tai reikia kalbėti“, – ragina V. Andriukaitis.

Jo nuomone, atsakomybę reikia prisiimti kolektyviai: visų pirma, yra taryba, prezidiumas, štabas, suvažiavimas.

DELFI primena, kad A. Butkevičiaus vadovaujama Lietuvos socialdemokratų partija Seimo rinkimuose iškovojo 17 mandatų ir pripažino pralaimėjimą. Partija su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, laimėjusia 56 mandatus, suformavo valdančiąją koaliciją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.