aA
Rusija ir Turkija, pagrindinės priešiškų Sirijos civilinio konflikto pusių rėmėjos, ketvirtadienį pareiškė sutariančios dėl būtinybės nutraukti kovas ir Alepui pristatyti pagalbos siuntas. Vis dėlto esminiai nuomonių skirtumai tarp šalių išlieka, skelbia „Reuters“.
 Sergejus Lavrovas su Mevlutu Cavusoglu
Sergejus Lavrovas su Mevlutu Cavusoglu
© Sputknik/Scanpix

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu sakė, kad jis ir vizito į Turkiją atvykęs jo kolega iš Rusijos Sergejus Lavrovas sutarė, kad Alepe turėtų įsigalioti paliaubos, bet pridūrė, kad Turkijos pozicija dėl Sirijos prezidento Basharo al-Assado nesikeičia.

Rusija yra pagrindinė B. al-Asado rėmėja, o Turkija palaiko jį bandančius nuversti sukilėlius. Sukilėliai rytų Alepe pakliuvo į apsuptį po greito Sirijos vyriausybės pajėgų veržimosi, vykusio pastarosiomis dienomis, ir yra ties didelio pralaimėjimo riba. „Turime pasiekti, kad paliaubos įsigaliotų visoje Sirijoje, bet ypač – Alepe“, – Turkijos Alanijos mieste vykusios bendros spaudos konferencijos metu sakė M. Cavusoglu.

S. Lavrovas savo ruožtu teigė, kad reikia nutraukti Sirijoje ir regione aplink ją vykstantį kraujo liejimą, kad Maskva yra pasirengusi kalbėtis su visomis konflikto pusėmis ir kad ji ir toliau bendradarbiaus su Turkija. Vis dėlto jis žadėjo, kad Rusija ir toliau tęs rytų Alepe vykdomas operacijas ir išvaduos miestą nuo to, ką pavadino teroristais.

Trečiadienį Sirijos sukilėliai pažadėjo ir toliau kautis rytų Alepe. Tai jie pasiryžę daryti net ir po to, kai opozicijos valdoma miesto dalis po staigaus vyriausybės puolimo sumažėjo trečdaliu.

Trečiadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyip Erdoganas jau trečią kartą per savaitę padėtį Alepe aptarė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. R. T. Erdogano aplinkos šaltiniai pranešė, kad šalių lyderiai sutarė, jog miestui būtinos paliaubos.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.