aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino naują Rusijos užsienio politikos koncepciją. Dokumentas paviešintas oficialiame teisinės informacijos tinklalapyje.
V. Putino metinis pranešimas
© AP / Scanpix

Analogiškas V. Putino 2003 m. priimtas įsakas nustojo galioti. Naujajame dokumente išdėstytos pagrindinės užduotys, kurios atitinka nacionalinius Rusijos interesus ir prioritetus.

Taip pat dokumente nurodoma kad Rusija bandys mažinti konfrontaciją Korėjos pusiasalyje ir toliau sieks gerinti santykius su Japonija.

Be to, dokumente teigiama, kad Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų pasirinktas kursas, skirtas „suvaldyti Rusijos Federaciją, pasireiškiantis politiniu ir ekonominiu spaudimu, kenkia tiek regiono, tiek pasaulio stabilumui“.

Europos Sąjunga, kaip nurodoma naudojoje Rusijos užsienio politikos koncepcijoje, išlieka „svarbi ekonomikos ir užsienio politikos partnerė,“, o Rusija suinteresuota stabiliu ir prognozuojamu bendradarbiavimu su Europos Sąjungos valstybėmis narėmis.

Dokumente pabrėžiama, kad Rusijai būtina kurti draugiškus santykius su kaimyninėmis valstybėmis ir skubiai likviduoti konfliktų židinius. Taip pat teigiama, kad Maskva pasisako už zonų be branduolinio ginklo steigimą, o pirmiausia tai turėtų būti padaryta Artimuosiuose Rytuose.

Be to, Rusija yra pasirengusi diskutuoti tolimesnio branduolinio potencialo mažinimo klausimais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.