aA
Augant susirūpinimui, kad išrinktasis Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas gali sumažinti JAV saugumo įsipareigojimą, Europos Sąjunga (ES) trečiadienį atskleidė ambicingus planus didinti gynybos išlaidas bendrai technikai, pavyzdžiui, dronams ir sraigtasparniams, rašo AFP.
 Jeanas-Claude'as Junckeris
Jeanas-Claude'as Junckeris
© Sputnik/Scanpix

D. Trumpas šokiravo ilgalaikes NATO sąjungininkes Europoje, savo rinkiminės kampanijos metu pasakęs, kad du kartus pagalvotų, ar ateiti į pagalbą sąjungininkėms, jei šios nesusimokės savo dalies. D. Trumpas griežtai sukritikavo NATO, pavadindamas Aljansą pasenusiu, o valstybes nares apibūdino kaip negarbingas sąjungininkes, kurios pelnosi iš JAV dosnumo. Anot verslininko, Amerika daugiau nebeišgali apsaugoti šalių Europoje ir Azijoje, negaudama atitinkamos kompensacijos. Jis išreiškė JAV susirūpinimą dėl daugelio NATO valstybių narių, kurios nevykdo savo įsipareigojimų sumokėti gynybai mažiausiai du procentus bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Jei Europa nepasirūpins savo pačios saugumu, niekas kitas to nepadarys už mus“, – paskelbus apie planus, sakė Europos Komisijos (EK) vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris.

„Stipri, konkurencinga ir inovatyvi gynybos pramonės bazė suteiks mums strateginę autonomiją“, – pridūrė Ž. C. Junkeris, ilgai raginęs ES imtis aktyvesnio karinio vaidmens ir pasisakęs už ES armiją.

Kad stovėtų ant abiejų savo kojų, ES „privalo investuoti į bendrą technologijų ir strateginės svarbos įrangos plėtrą – nuo žemės, oro, jūros ir kosmoso galimybių iki kibernetinio saugumo“, – aiškino politikas.

ES siūlo iki 2020 metų didinti šiuo metu gynybos moksliniams tyrimams iš viso ES biudžeto skiriamų 25 mln. eurų sumą iki 90 mln. eurų.

Iš viso visos 28 ES valstybės narės gynybai kasmet skiria beveik 200 mlrd. dolerių. Didžioji Britanija skiria 48 mlrd. eurų, Prancūzija – 39 mlrd. eurų, o Vokietija 35 mlrd. eurų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.