aA
Nuo artimųjų nėštumą slėpusi ir tėvų namuose kūdikį pagimdžiusi Šiaulių teisėjos Gražinos Mataitienės dukra Jurgita Mataitytė siekia įrodyti, kad naujagimį nužudė dėl gimdymo nulemtos būsenos, o ne tyčia.
Gražina Mataitienė (priekyje) ir Jurgita Mataitytė
Gražina Mataitienė (priekyje) ir Jurgita Mataitytė
© DELFI / Karolina Pansevič

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį neviešuose teismo posėdžiuose pradėjo nagrinėti J. Mataitytės bylą – nuteistoji ir jai atstovaujantis advokatas apskundė Panevėžio apygardos teismo dar rugsėjo 30 d. paskelbtą nuosprendį, kuriuo nuteistoji pripažinta kalta dėl tyčinio kūdikio nužudymo ir nuteista 9 metų laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose.

Netrukus 26 metų gimtadienį švęsianti J. Mataitytė, kurią akylai nuo fotografų teisme saugojo jos motina, apeliacinės instancijos teismo prašo šį nuosprendį panaikinti – esą pirmosios instancijos teismas padarė esminius procesinius pažeidimus, dėl ko buvo priimtas neteisingas sprendimas.

Nuteistoji ir jai atstovaujantis advokatas taip pat prašo perkvalifikuoti nusikalstamą veiką iš tyčinio nužudymo į naujagimio nužudymą, kai kūdikis nužudomas dėl gimdymo nulemtos būsenos.

Be to, nuteistoji teismo prašo jai neskirti su laisvės atėmimu susijusios bausmės.

Bylą nagrinėjantis teismas nutarė atlikti įrodymų tyrimą – aiškindamiesi, ar tikrai nuteistoji buvo tokios būsenos, kad pati nesuvokdama ryžosi nužudyti kūdikį, apklaus ekspertus. Nuo jų išvadų gali priklausyti, ar teisėjos dukrai bus perkvalifikuoti kaltinimai.

Teisėjos dukra ką tik gimusį kūdikį nužudė dar 2012 m. rugsėjį Joniškyje, savo tėvų namuose, rūsyje. Apie šį baisų nusikaltimą žiniasklaidai nebuvo pranešta, šios aplinkybės paaiškėjo tik tuomet, kai baudžiamoji byla buvo perduota į teismą.

Ekspertai nustatė, kad kūdikis buvo pasmaugtas.

Kol kas dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu nuteistos J. Mataitytės motina, Šiaulių teisėja G. Mataitienė anksčiau žurnalistams yra prisipažinusi, kad nežinojo, jog dukra laukiasi kūdikio. „Atsitiko nelaimė, aš tai vertinu kaip nelaimę“, – yra sakiusi G. Mataitienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.