aA
Ugandos tradicinė muzika drauge su portugalų keramika ir Ukrainos kazokų dainomis buvo įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.
Ukrainos kazokų dainos ir Ugandos šokiai įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą
© AP/Scanpix

UNESCO komitetas, antradienį susitikęs Adis Abeboje, nusprendė įtraukti į sąrašą Ugandos madžių tautos į lyrą panašių instrumentų muziką ir šokius, kurie yra tarp seniausių kultūrinių šios tautos praktikų.

Ši muzika ir šokiai vis dar atliekami per kai kurias vestuves ir nuėmus derlių, bet tradicijai yra iškilęs pavojus, „nes jaunesnės kartos laiko ją senamadiška“. Be to, tokiems ugandiečių pasirodymams reikalingos iš augalų ir gyvūnų, kurie dabar yra nykstantys.

Į sąrašą įtraukta juodoji keramika iš Portugalijos Bizalainso kaimo turi dekoratyvinę ir praktinę, maisto gaminimo paskirtį. Jos simbolis yra kaimo herbe, bet „jaunesnių kartų susidomėjimas ja blėsta“, be to, jai kenkia „didelė pramoninių alternatyvų paklausa“, sakoma UNESCO – Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos – pareiškime.

Trečias naujai įtrauktas kultūros brangakmenis yra kazokų dainos iš Ukrainos Dnipro regiono, kuriose pasakojama apie karo tragediją ir asmeninius kazokų santykius. Šiai meno formai taip pat yra iškilęs pavojus dėl didėjančio atlikėjų amžiaus.

Pretendentų sąraše taip pat buvo belgiškas alus ir Kubos rumbos šokis.

Nematerialaus kultūros paveldo sąrašo, kuris buvo įsteigtas prieš 10 metų, pagrindinis tikslas yra skleisti informaciją apie į jį įtrauktas kultūros tradicijas, tačiau kartais UNESCO gali finansiškai ar techniškai remti šalis, bandančias jas išsaugoti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.