aA
Kauno apylinkės teismas antradienį spręndė dėl kardomosios priemonės korupcijos byloje sulaikytam Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriui Ričardui Pudževeliui.
Ričardas Pudževelis
Ričardas Pudževelis
© DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

Posėdis, kuriame turėtų būti sprendžiamas klausimas dėl R. Pudževelio ir dar keturių asmenų kardomųjų priemonių, vyko antradienio rytą.

Tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Valentinas Alekna teismo posėdžio išvakarėse BNS neatskleidė, kokį prašymą pateiks teismui.

„Dar sulaikymo laikas nesibaigė, turime tam dar rytojaus dieną. Spręsime, kai tai bus neišvengiama ir būtina“, - antradienio popietę sakė prokuroras.

Pasak jo, byloje figūruojantys penki asmenys yra sulaikyti dviem paroms.

Įstatymas numato, kad tik teismas gali spręsti dėl įtariamųjų suėmimo ir namų arešto.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį pranešė sulaikiusi socialdemokratą R. Pudževelį ir dar keturis asmenis. STT tiria galimą korupciją savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus, susijusius su savivaldybės turto nuoma, šilumos energijos gamyba ir tiekimu.

Teisėsauga atliko kratas Kauno rajono savivaldybės patalpose ir su tyrimu susijusiose privataus kapitalo įmonėse. Tyrimas atliekamas dėl galimo kyšininkavimo, papirkimo ir piktnaudžiavimo.

Leido suimti

Kauno apylinkės teismas informuoja, kad teismas leido dviem savaitėms suimti 53 m. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorių, kuris yra įtariamas priėmęs didesnį nei 250 MGL vertės kyšį.

S. B. yra pateikti įtarimai, kad jis 2014 m. rugpjūtį susitarė su S. B., kad jo vadovaujamos įmonės lėšomis bus įsigytos R. Pudževelio. ir jo sutuoktinės statomam gyvenamajam namui reikalingos statybinės medžiagos. Sutarė, kad S. B. įmonės apskaitoje bus nurodyta, jog šios medžiagos bus panaudotos jo įmonei renovuojant Kauno rajono savivaldybei priklausančias šilumos katilines.

Nusikaltimas truko apie dvejus metus. Įtariama, kad R. Pudževelis tai koordinavo ir inicijavo.

Teismas pažymi, kad jis, būdamas valstybės tarnautojas, piktnaudžiavo savo tarnybine padėtimi, siekdamas turtinės naudos sau ir savo sutuoktinei.

Teismas, spręsdamas kardomosios priemonės skyrimo klausimą, atsižvelgė į tai, kad R. Pudževelis, naudodamasis tarnybiniais įgaliojimais, padarė tris korupcinio pobūdžio sunkius nusikaltimus, už kuriuos įstatymas numato gana griežtas laisvės atėmimo bausmes.

Įtariamasis posėdžio metu savo pozicijos dėl jam pareikšto įtarimo neišsakė.

Teismas taip pat pažymi, kad tyrimas yra pradinėje stadijoje, atliekami pirminiai procesiniai veiksmai. Šiuo metu nenustatyti ir neapklausti visi galimi liudytojai, nerasti ir nepaimti tyrimui reikšmingi dokumentai, apie kurių buvimo vietą gali būti žinoma ir įtariamajam.

Pažymima, kad laisvėje būdamas įtariamasis gali kitiems asmenims daryti įtaką, siekdamas pakreipti ikiteisminį tyrimą jam palankia linkme, paslėpti ar klastoti dokumentus.

Teismo nuomone, šiuo metu nėra pagrindo R. Pudževeliui skirti švelnesnę kardomąją priemonę.

Šią nutartį per 20 dienų galima skųsti Kauno apygardos teismui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.