aA
Baltarusijoje įvykdytas mirties nuosprendis už tris žmogžudystes nuteistam Minsko rajono gyventojui, ir tai yra bent trečia šiemet šalyje įvykdyta mirties bausmė, antradienį pranešė žmogaus teisių gynėjai.
Baltarusijoje įvykdytas dar vienas mirties nuosprendis
© AP/Scanpix

„Sergejaus Chmelevskio giminaičiai lapkričio 29 dieną kampanijos „Teisių gynėjai prieš mirties bausmę Baltarusijoje“ koordinatoriui Andrejui Poludai pranešė, kad mirties nuosprendis jų artimajam buvo įvykdytas“, – sakoma Baltarusijoje neregistruotos žmogaus teisių gynimo organizacijos „Vesna“ pranešime.

S. Chmelevskį Minsko apygardos teismas mirti nuteisė už žiaurų trijų žmonių nužudymą. Nuosprendis buvo paskelbtas persvarsčius baudžiamąją bylą, kurioje jis anksčiau buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Šių metų gegužės 6 dieną Aukščiausiojo Teismo baudžiamųjų bylų kolegija, išnagrinėjusi apeliaciją, nuosprendį paliko galioti.

2014 metų lapkričio 1 dieną gesinant gaisrą privačiame name Minsko rajone buvo rasti vyro ir moters lavonai su smurtinės mirties požymiais. Kaip įtariamasis buvo sulaikytas anksčiau teistas vietos gyventojas S. Chmelevskis

Tyrimo metu vyras prisipažino nužudęs dar vieną vietos gyventoją – pirmųjų dviejų žmogžudysčių liudininką.

Pasak teisių gynėjų, S. Chmelevskis dėl nuosprendžio buvo pateikęs skundą Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui. Rugpjūčio mėnesį Komitetas įregistravo jo skundą ir paprašė Baltarusijos atidėti nuteistojo sušaudymą, kol bus išnagrinėta jo byla.

Tai trečia 2016 metais Baltarusijoje įvykdyta mirties bausmė, apie kurią sužinojo visuomenė. Gegužės mėnesį teisių gynėjai paskelbė apie Rečysos gyventojo Sergejaus Ivanovo egzekuciją, o lapkričio 28 dieną buvo patvirtinta informacija, kad įvykdyta mirties bausmė Ivanui Kulešui iš Lydos rajono.

Teisių gynėjai nurodo, kad jau mėnuo negaunama laiškų iš dar vieno mirti nuteisto asmens – Genadijaus Jakovickio.

Baltarusija yra vienintelė Europos ir NVS valstybė, kurioje tebetaikoma mirties bausmė. Pagal konstituciją, tai yra išimtinė priemonė, skiriam už ypač sunkius nusikaltimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.