aA
Per Prancūzijos aviacijos antskrydį pirmadienį buvo nukautas alžyrietis kovotojas Mokhtaras Belmokhtaras – vienas svarbiausių tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ sąjungininkų Šiaurės Afrikoje.
Libija
Libija
© Reuters/Scanpix

Aukštas amerikiečių pareigūnas, pageidavęs likti neįvardytu, pirmadienį naujienų agentūrai AFP patvirtino laikraščio „The Wall Street Journal“ pranešimą, kad JAV žvalgybininkai padėjo Prancūzijai likviduoti šį liūdnai pagarsėjusį vienaakį džihadistą.

Ši naujiena pasirodė Prancūzijos gynybos ministrui Jeanui-Yves'ui Le Drianui dalyvaujant derybose Vašingtone su savo kolega amerikiečiu gynybos sekretoriumi Ashu Carteriu.

Tačiau nė vienas aukštas pareigūnas nepatvirtino šio antskrydžio, kuris, kaip manoma, buvo įvykdytas anksčiau šiais metais pietų Libijoje.

Jau anksčiau būta pranešimų apie M. Belmokhtaro, su „al Qaeda“ siejamos džihadistų grupuotės „al Murabitoun“ vado, žūtį, bet jie nebuvo patvirtinti.

Visgi minėtas amerikiečių pareigūnas naujienų agentūrą AFP patikino, kad šįkart informacija teisinga ir kad alžyrietis kovotojas, vienas iš labiausiai ieškomų teroristų pasaulyje, anksčiau grobdavęs europiečius ir reikalaudavęs milijonų dolerių išpirkų, tikrai nukautas.

Anot „The Wall Street Journal“ pranešimo, kuriame cituojami ekspertai ir neįvardyti pareigūnai, pastarasis antskrydis atspindi glaudesnį JAV ir Prancūzijos žvalgybos bendradarbiavimą.

Po 2015 metų lapkričio islamistų atakų Paryžiuje, nusinešusių 130 žmonių gyvybes, JAV prezidentas Barackas Obama pažadėjo, kad bus pradėtas glaudesnis žvalgybos bendradarbiavimas su Paryžiumi.

M.Belmokhtaras kaltinamas organizavęs 2013 metų sausį islamistų surengtą vienos Alžyro dujų įmonės apsiaustį, per kurią žuvo 38 įkaitai – daugiausiai Vakarų šalių piliečiai.

Šiemet jo grupuotė „al Murabitoun“ prisiėmė atsakomybę už ataką prieš prabangų viešbutį Burkina Fase – ten žuvo 20 žmonių, daugiausia užsieniečių.

Pranešimai, kad jis atvyko į Libiją, pakurstė nerimą, kad džihadistai pasinaudos ten tvyrančia politine suirute ir įkurs operacijų bazę.

Vašingtonas už informaciją, kuri padėtų likviduoti 44 metų M.Belmokhtarą, buvo pažadėjęs skirti 5 mln. JAV dolerių premiją ir pavadino jį Khaledo Abu al-Abbaso brigados, dar žinomos kaip „Pasirašiusieji krauju“, lyderiu.

Praėjusių metų gegužę jis pareiškė, kad „al Murabitoun“ tebėra ištikima „al Qaeda“, nors kitas jo grupuotės lyderis buvo prisiekęs ištikimybę „Islamo valstybės“ grupuotei.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.