aA
Oi laukėm, laukėm, kandidatų į ministrus laukėm. Laukėm gal net labiau nei eilinio TS-LKD suvažiavimo, kuris niekada nenuvilia. O ir Seime pradžia buvo tokia daug žadanti – nuo ant ledo paliktos Šakalienės iki didelę politinę patirtį turinčio Simuliko ar šauniosios Širinskienės, kuri neabejoja, kad ją užgriuvusią kritikos laviną užsakė didžiosios farmacijos kampanijos. Kaip originalu.
Andrius Tapinas
Andrius Tapinas
© DELFI / Andrius Ufartas

Ir gavom tuos kandidatus. Ir, jeigu iš tiesų iš tikrųjų, kaip mėgsta sakyti premjeras, tai gavom kaip skuduru per marmūzę. Ne to tikėjomės iš valstiečių žadėtos profesionalų vyriausybės. Tiksliau sakant, nesitikėjome iš jų profesionalų vyriausybės, ir štai prašau – turėkitės.

Kaip sakė žinomas politologas Lauras Bielinis – „dar nė viena Vyriausybė nebuvo taip kruopščiai atrinkta“. Oi, atsiprašau, tai jis kalbėjo 2012 metais.

O dabar rimtai. Pabandykime drauge įvertinti kandidatus ir palyginkime juos su buvusiaisiais.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius (lyginame su prieš tai buvusiu Linu Linkevičiumi)

A. Tapinas. Visa Skvernelio kariauna
© DELFI / Andrius Ufartas

Pats nesocdemiškiausias iš visų buvusių ir esamų socdemų ministrų ir vienas iš labai retų buvusios Vyriausybės pareigūnų, dėl kurio veiksmų ir kalbų užsienyje nebuvo gėda. Tai jis dar sykį patvirtino puikiame interviu viename sudėtingiausių televizinių formatų – BBC „Hardtalk“ laidoje. Užsienio politikos tęstinumas ir tvirta laikysena – gera kombinacija.

Būsimasis ministras: 9, buvęs ministras 9


Vilius Šapoka (prieš tai buvo socialdemokratas Rimantas Šadžius)

Vilius Šapoka
Vilius Šapoka
© DELFI / Domantas Pipas

Jau turėjęs šansą ministrauti, bet nepanoręs dirbti „tokioje vyriausybėje“ buvęs aukštas Lietuvos banko tarnautojas irgi gali atnešti gerų permainų. Jį palankiai vertina finansų sektoriaus žmonės, liūdnas dūmas dūmoja greitųjų kreditų verslo rykliukai, nes ponas Šapoka aktyviai veržė jiems apynasrius. Didžiausia problema čia gali tapti ministru taip ir netapęs (o gal Daukanto aikštės išbrokuotas) Stasys Jakeliūnas. Papildoma įtampa ir intrigos Seimo Biudžeto ir finansų komitete naujajam ministrui dirbti nepadės.

Būsimasis ministras: 8, buvęs ministras 5

Liana Ruokytė-Jonsson (prieš tai buvo darbietis Šarūnas Birutis)

Liana Ruokytė – Jonsson
Liana Ruokytė – Jonsson
© DELFI / Domantas Pipas

Praėjusi Vyriausybė neslėpė savo proletariško požiūrio į kultūrą – nuo patyčias priminusios ministro paieškos iki Šarūno Biručio pažadų „pastatyti kultūrą į jos vietą“. Dar viena pozicija, kurioje ministrui nesunku būti geresniu už savo pirmtaką, o Liana Ruokytė-Jonsson turi solidžios patirties „pardavinėjant“ gerąja prasme Lietuvos kultūrą užsienyje. Prieš ketverius metus duodama interviu ji pasakė, kad yra patyrusi savo kailiu, ką reiškia labai geras ir labai blogas kultūros ministras. Tai gerai.

Didelis pliusas kultūros ministrės darbe bus tai, kad Ramūnas Karbauskis atrodo rimtai nusiteikęs vykdyti savo įsipareigojimus rūpintis Lietuvos kultūra.

Didelis minusas kultūros ministrės darbe bus tai, kad Ramūnas Karbauskis atrodo rimtai nusiteikęs vykdyti savo įsipareigojimus rūpintis Lietuvos kultūra.

Būsimoji ministrė: 9, buvęs ministras 2

Jurgita Petrauskienė (prieš tai buvo darbietė Audronė Pitrėnienė)

Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė
© DELFI / Domantas Pipas

Čia nesudėtinga. Darbo partijai galima atleisti daug ką, tik ne ponią, kuri net ir atmetus visus jos nusikalbėjimus, paklydimus ir gerus laikus, drąsiai pretenduoja į blogiausio ministro per 26 Nepriklausomybės metus titulą. Nežinau, ką turi daryti ją pakeisiantis žmogus, kad būtų blogiau. Bet Jurgitos Petrauskienės kandidatūra suteikia nemažai startinės geros valios ir naujų vilčių švietimo sistemai. Pedagoginis ir vadybinis išsavinimas, įdėmus žvilgsnis į sistemos problemas, tarptautinių ekspertų grupių patirtis – naujoji potenciali švietimo ministrė turi visus įrankius, kad švietime po tamsiųjų Viduramžių ateitų Renesansas. Nepakenks net ir konservatoriams priepuolį varantis (kam jau kalbėti) įtakingos socialdemokratės marčios statusas.

Būsimoji ministrė: 9, buvusi ministrė: -1

Linas Kukuraitis (prieš tai buvo darbietė Algimanta Pabedinskienė)

Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Dar vienas kandidatas, kuriam neturėtų būti sunku pasirodyti geriau už labai gražią, bet labai tuščią ministrę, kuri visus ketverius metus taip ir nesijautė savo vietoje nuolat kartodama, kad tikėjosi būti tik viceministre, o va štai jums ir prašau. Paskaičius pono Kukuraičio straipsnius ir pasisakymus susidaro įspūdis, kad tai labai geras ir doras žmogus, raginantis krikščioniškai dalintis ir gavęs per veidą atsuksiantis kitą skruostą. Amžinas pensininkų nepasitenkinimas, skurdo problema, nepakankamas socialinių darbuotojų finansavimas ir motyvavimas – socialinių reikalų ir darbo ministerija panaši į liūtų duobę, kurioje šventasis Linas (beje, jo bendravardis, kaip manoma, antrasis popiežius Linas mirė kankinio mirtimi) gali būtų sudraskytas.

Būsimasis ministras: 7, buvęs ministras 1

Mindaugas Sinkevičius (prieš tai buvo socialdemokratas Evaldas Gustas)

Mindaugas Sinkevičius
Mindaugas Sinkevičius
© DELFI / Domantas Pipas

Apie savąjį Ūkio ministrą socialdemokratai kadencijos metu netarė nė vieno blogo žodžio, bet susigrąžinę ministerijos kontrolę greitai pateikė naują kandidatą. Kylanti partijos žvaigždė, jaunystės korta – visa tai pliusai, va tik pavardė ir virš galvos dunksantis vyresniojo Sinkevičiaus šešėlis. LŽVS kandidatas – „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas būtų buvęs geresnis variantas, o ir bus įdomu pamatyti, kaip bendradarbiaus Ūkio ir Susisiekimo ministrai, kai/jei pastarasis ims draskyti vyresniojo Sinkevičiaus susuktas ir raudonomis rožėmis išklotas gūžteles. Bet norėjom jaunystės – jaunystę turim ir tikrai turėtų būti geriau už ministrą, kurį kai kurie verslininkai visai rimtai laikė vampyru, nes labai jau jis bijojo pasirodyti dienos šviesoje.

Būsimasis ministras: 6, buvęs ministras 2

Rokas Masiulis (prieš tai buvo socialdemokratas Rimantas Sinkevičius)

Rokas Masiulis
Rokas Masiulis
© DELFI / Domantas Pipas

Mėlynajame kampe – karjeros ministru tampantis ponas Masiulis, raudonajame – „Lietuvos geležinkeliai“ su Stasiu „Galit nesukt man smegenų“ Dailydka ir Albertu „Šaipiausi iš prezidentės, bet labai bijojau“ Šimėnu. Ir ne tik – raudonajame kampelyje pridėta ir maišų su ES paramos milijardais, kuriuos taip dailiai ir neveiksmingai įsisavino raudonojo kampelio gyventojai. Galbūt optimizmas dėl pono Masiulio gebėjimų ir galimybių iššluoti gyventojus iš kampelio yra perdėtas, tačiau neabejotinai tai bus ministras, kurio veiklą stebėti bus įdomiausia.

Būsimasis ministras: 9, buvęs ministras 3

Kęstutis Navickas (prieš tai buvo tvarkietis Kęstutis Trečiokas)

Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas
© DELFI / Domantas Pipas

Turbūt mažiausiai visuomenei žinomas potencialus ministras, bet vėlgi jis turi milžinišką forą – keičia ministrą Trečioką, kuris pasitraukė palikęs Lietuvai vienintelį palikimą – į bendrinę lietuvių kalbą įsitvirtinusį žodį „zadanije“. Kandidatas kalba teisingus dalykus – apie kovą su korumpuotomis urėdijomis, atliekų verslo skaidrinimą, belieka tikėtis, kad jis supranta, kokie interesai ir kokie pinigai ten sukasi ir yra tam pasiruošęs.

Būsimasis ministras: 6, buvęs ministras 2

Aurelijus Veryga (prieš tai buvo a.a. Juras Požela)

Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga
© DELFI / Karolina Pansevič

Sunku vertinti taip nelauktai išėjusio jauno ministro veiklą, todėl tiesiog apie poną Verygą. Jam yra lipdoma fanatiko etiketė ir iš tiesų – su Veryga 1.0 diskutuoti visiems buvo sudėtinga, kompromisai buvo ne jam. Tačiau jau dabar jaučiasi, kad Veryga 2.0 versija gali būti nuosaikesnė, jau ir jis nebežino, ar reikia keisti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Viena vertus, su korupcija kovojantis fanatikas būtų labai nemalonus siurprizas didžiajai farmacijai ir medicinos klanams, antra vertus – jeigu kiekvienas jam oponuojantis bus apšauktas, kaip buvo įprasta Veryga 1.0 versijai, parsidavusiu alkopramonei arba farmacininkams, ministrui dirbti bus labai sunku.

Būsimasis ministras: 6, buvęs ministras 7

Bronius Markauskas (prieš tai buvo darbietė Virginija Baltraitienė)

Bronius Markauskas
Bronius Markauskas
© DELFI / Domantas Pipas

Karjeros lobistas, kelių blokuotojas, ne sykį reiškęs abejones dėl Lietuvos užsienio politikos pozicijos ir Rusijos sankcijų, nes su „kaimynais reikia gerai sugyventi“. Ir tuo pačiu žmogus, tikrai gerai žinantis žemės sektoriaus problemas.

Būsimasis ministras: 6, buvęs ministras 3

Raimundas Karoblis (prieš tai buvo socdemas Juozas Olekas)

Raimundas Karoblis
Raimundas Karoblis
© DELFI / Domantas Pipas

Juozui Olekui kaip niekam kitam puikiai tinka etiketė „odiozinis ministras“. Nuo auksinių šaukštų iki šauktinių komunikacijos ar dingusio An-2 paieškų – ministras paliko gilų įspaudą. Dabar strateginei ministerijai imasi vadovauti karjeros diplomatas Raimundas Karoblis, kuris iš karto ėmė kalbėti apie skaidrumą viešuosiuose pirkimuose. Prezidentei, matyt, nusibodo nuolat reikalauti krašto apsaugos ministro atsistatydinimo, todėl tikriausiai buvo nuspręsta tiesiog pasiūlyti savo kandidatą. Geri santykiai su Daukanto aikšte ir Užsienio reikalų ministerija tikrai nepakenks, be to, pono Karoblio koordinuotas Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai nuteikia pozityviai.

Būsimasis ministras: 9, buvęs ministras 3

Eimutis Misiūnas (prieš tai buvo Tomas Žilinskas)

Eimutis Misiūnas
Eimutis Misiūnas
© DELFI / Karolina Pansevič

Vidaus reikalų ministerijos žmonės turbūt jau įpratę gyventi švytuoklės principu – buvo Furmanavičius, bet buvo ir Skvernelis. Buvo Barakauskas, bet buvo ir Tomas Žilinskas, retas besitraukiančios Vyriausybės ministras, nesulaukęs didelių priekaištų dėl savo darbo. Naujasis ministras atitinka aukšto valstybės tarnautojo kriterijus – išsilavinęs mokslų daktaras, patirtis teisinėje sistemoje ir kovoje su korupcija, premjero pasitikėjimas ir garantuotas išskirtinis jo dėmesys vidaus reikalų sistemai. Pasitikėjimo kreditas nemažas.

Būsimasis ministras: 8, buvęs ministras 8

Žygimantas Vaičiūnas (prieš tai buvo Rokas Masiulis)

Žygimantas Vaičiūnas, Dalia Grybauskaitė
Žygimantas Vaičiūnas, Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Kiril Čachovskij

Energetikos specialistas, didelė darbo užsienyje patirtis, vienam energetikos ministrui (Neverovičiui) patarinėjo, kito vadovavimo metais (Sekmoko) ėjo viceministro pareigas. Geras išsilavinimas, moka užsienio kalbas, kaip sakė Džojis iš serialo „Draugai“ – „what‘s not to like“.
Būsimasis ministras: 8, buvęs ministras 9

Saulius Skvernelis žadėjo atjauninti Vyriausybę ir tikėjosi 35 metų ministrų amžiaus vidurkio. Prigavo, žinoma, šiek tiek – dabartinių kandidatų amžiaus vidurkis 46 metai, bet vis tiek Vyriausybė atsijaunina.

Retas atvejis – tiek pozityvo ir jokios kritikos. O bet tačiau – tam turime ketverius metus. Šiai dienai po zadanijų, auksinių šaukštų, medžioklių, protekcionizmo, partinio aklumo ir tiesiog permanentinio kvailumo Vyriausybės turime visai kitokį vaizdą. Ir tai suteikia vilčių. Ko gi daugiau mums reikia – tik mūsų visų motinos vilties.

Haiku
Smagu ministraut
It Renesanse jauties
Nes blogiau nebus

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.