aA
Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Gintaras Eidukevičius perdavė teismui didelės apimties baudžiamąją bylą, kurioje du Marijampolės verslininkai kaltinami dėl daugiau nei 110 tūkstančių eurų svetimo turto pasisavinimo bei dokumentų klastojimo.
Du Marijampolės verslininkai kaltinami bjauriai pasinaudoję negalią turėjusiu žmogumi
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Ikiteisminį tyrimą šioje sudėtingoje baudžiamojoje byloje atliko Marijampolės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, praneša prokuratūros atstovai.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad vienas iš kaltinamųjų D. A., būdamas uždarosios akcinės bendrovės direktoriumi ir tuo pačiu atlikdamas kasininko pareigas, bendrininkaudamas su įmonės komercijos direktoriumi V. P., pasisavino įmonei priklausančias didelės vertės pinigines lėšas.

Pakaunėje esančiame ir įmonei priklausančiame komplekse, kuriame turėjo būti plėtojamas pramogų ir viešojo maitinimo verslas, kilus gaisrui, buvo smarkai apgadintas bendrovės turtas. Pastatai buvo apdrausti net dvejose bendrovėse, todėl dėl sunaikinto įmonės turto pagal draudimo sutartis buvo pervestos dvi išmokos, kurios galėjo būti skirtos tik įmonės veiklai atstatyti ar vystyti. Išmokų bendra suma buvo daugiau nei 350 tūkst. litų (~100 tūkst. eurų). Bendrininkai gautas įmonės draudimines išmokas iš karto išgrynino.

Kaip išsiaiškinta ikiteisminio tyrimo metu, kaltinamieji, turėdami įmonės pinigines lėšas grynaisiais pinigais, sugalvojo nusikalstamos veikos schemą – žadant šviesias verslo perspektyvas surasti patiklų žmogų ir ant jo „nurašyti“ gautas ir įmonei priklausančias didelės vertės draudimines lėšas.

D. A. veikdamas kartu su bendrininku V. P. pasinaudojo pažįstamo asmens psichinės sveikatos būkle, sunkia materialine ir socialine padėtimi bei įkalbėjo jį perimti „vadovavimą“ įmonei, kad pastarasis taptų atsakingas už visą įmonės veiklą bei turtą.

Kaltinamieji tą patį neįgalų asmenį palenkė pasirašinėti visuose bendrininkų pateikiamuose įmonės dokumentuose bei materialinių vertybių perdavimo aktuose, realiai neperduodami tuose dokumentuose nurodytų piniginių sumų.

Tokiu būdu bendrininkai, pasinaudoję neįgaliu ir nieko apie vykdomą nusikalstamą veiką nežinančiu, dėl ko pasirašo nesuvokiančiu asmeniu, piniginių lėšų jam neperdavė, o pasisavino jas sau asmeniškai, neinvestuodami į įmonę.

„Nusikaltimų aplinkybių atskleidimą sunkino tai, kad žmogus, kuriuo buvo pasinaudota, jau yra iškeliavęs amžinybėn. Be to bendrininkai buvo sumąstę bei įgyvendinę dar ir antrinį pasisavintų pinigų pridengimo planą – naujasis direktorius pinigines lėšas vis dėl to buvo „gavęs“, nes neva išvystė verslą net užsienyje – sudarė sandorį su ukrainiečiais bei iš jų nupirko Ukrainos įmonės akcijų. Tačiau bendradarbiaujant su Marijampolės apskrities VPK ir užsienio šalių teisėsaugos pareigūnais bei ūkinės finansinės veiklos tyrimo specialistais, nors ir kruopščiai slėptas bei maskuotas nusikalstamas veikas pavyko atskleisti“, – kalbėjo ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras G. Eidukevičius.

Siekiant užtikrinti baudžiamojoje byloje pareikštus civilinius ieškinius, ikiteisminio tyrimo metu taikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas kaltinamųjų žemės sklypams, kitam nekilnojamam turtui bei sąskaitoms bankuose.

Kaltinamiesiems už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.