aA
Lietuvoje gimdyti namuose galima, tačiau tokiais atvejais kvalifikuoti medikai neturi teisės dalyvauti. Visai netoliese – kaimyninėje Latvijoje – jau daugiau kaip dešimtį metų moterys saugiai gimdo ne tik ligoninėse, bet ir natūralaus gimdymo centruose ar savo namuose.
Elvyra Jansonė
Elvyra Jansonė
© Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvoje baiminamasi, kad vaikelį pasitikti ne medicinos įstaigoje kainuoja brangiau, kad prie kiekvienos gimdyvės namų turės stovėti greitosios pagalbos automobilis ar kad padidės infekcijų bei komplikacijų tikimybė. Apie tai, kaip iš tikrųjų atrodo gimdymas namuose Latvijoje, paklausėme natūralaus gimdymo centre dirbančios akušerės Elvyros Jansonės. Savo praktikoje akušerė yra dalyvavusi 50-yje gimdymų, kurie vyko namuose, ir dar 150 kūdikių yra priėmusi natūralaus gimdymo centre.

– Ar tiesa, kad gimdant namuose greitosios pagalbos automobilis tiesiog stovi po langais? Ar turi dalyvauti visa medikų brigada?

– Pirmiausia, Latvijoje teisės aktuose nurodyta, jog esant žemos rizikos gimdymui pakanka akušerės. Jos yra pakankamai kvalifikuotos ir turi visas reikiamas licencijas, kad galėtų priimti gimstantį vaikelį. Taigi net jei gimdymas vyksta natūralaus gimdymo centre ar ligoninėje, kol viskas vyksta sklandžiai, gydytojas gali net neužeiti – moteris gimdo tik su akušere. Toks ir atsakymas į klausimą – kiek medikų reikia gimdančiai moteriai apskritai.

Į gimdymą, kuris vyksta namuose, taip pat atvyksta tik akušerė. Tam, kad ji galėtų tai daryti, tokia specialistė privalo turėti savo privatų kabinetą. Ligoninėse dirbančios akušerės gimdymų priimti į namus nevažiuoja. Nėra tokios praktikos.

Aš pati kol kas padėti gimdyvėms atvykstu su labiau patyrusia kolege, kol baigsis mano trejų metų praktikos laikotarpis ir galėsiu dirbti savarankiškai.

Taigi gimdant namuose reanimacijos automobilis po langais tikrai nestovi. Tačiau būtina, kad artimiausia ligoninė nuo gimdymo vietos būtų ne toliau kaip 30 min. kelio.

Gimdymas ligoninėje
Gimdymas ligoninėje
© Vida Press

– Kokios įrangos reikia gimdymui namuose?

– Yra visas sąrašas daiktų, kuriuos akušerė turi pasiimti su savimi vykdama pas gimdyvę į namus. Tarp jų yra ir deguonies balionas, ir aparatas kūdikio širdies tonams matuoti, ir gaivinimo įranga, taip pat įvairūs medikamentai bei kitokios priemonės. Iš viso susidaro trys dideli krepšiai. Visas komplektas kainuoja per 5000 eurų. Tačiau dažniausiai beveik nieko netenka panaudoti.

– Kas nutinka, jei iškyla komplikacijų?

– Jei iškyla pavojus kūdikiui ar mamai – būtina gabenti į ligoninę. Viena iš pagrindinių akušerės pareigų – laiku pastebėti, kad kažkas vyksta ne taip ir nedelsiant reaguoti, pavyzdžiui, pervežti gimdyvę į artimiausią ligoninę. Tai visas mokslas ir menas.

Kadangi Latvijoje viskas legalu, kilus komplikacijoms akušerė palydi gimdyvę į ligoninę ir perduoda medikams visą reikalingą informaciją apie susiklosčiusią situaciją, taip pat apie tai, kas jau buvo atlikta, kokie medikamentai panaudoti iki atvykimo ir pan. Mes pildome dokumentus apie gimdymo eigą visai kaip ligoninėje. Taip pat ir išduodame pažymą po gimdymo.

Visose ligoninėse medikai labai draugiškai padeda.

– Lietuvoje baiminamasi, kad staigaus kraujavimo atveju namuose gimdanti moteris gali mirtinai nukraujuoti ir nespės nuvykti į ligoninę? Kaip su tokiomis situacijomis tvarkomasi Latvijoje?

– Kaip jau minėjau, akušerė akylai seka situaciją. Ir jei mato, kad gali būti tokia rizika, imasi veiksmų. Namuose, kaip ir gimdymo centre ar ligoninėje, prireikus, akušerė gali įstatyti kateterį, taip pat panaudoti reikiamus medikamentus.

Per mano praktiką buvo tik vienas atvejis, kai gimdyvę reikėjo pervežti į ligoninę dėl kraujavimo. Tačiau tai buvo neeilinė situacija, nes moteris turėjo sveikatos problemų, apie kurias nežinojo. Atvykę sulaukėme medikų padėkos, nes iki tol buvome atlikusios viską, kas buvo būtina ir kas priklausė nuo mūsų.

Apskritai, akušerė kai kuriose situacijose gali susitvarkyti dar geriau. Ligoninėje sprendimą turi priimti keli gydytojai, tai užtrunka. Akušerė pati sprendžia ir sudėtingose situacijose reaguoja greičiau.

– Pas mus baiminamasi, kad kūdikis numirs, jei gimdymo metu aplink kaklą bus apsivijusi virkštelė. Ar Latvijoje tai gali tapti kontraindikacija gimdymui ne ligoninėje?

– Apsivijusi virkštelė nėra sudėtinga situacija. Pusė vaikų taip gimsta natūraliais takais ir niekam nekyla klausimų dėl saugumo – nesvarbu, ar ligoninėje, ar gimdymo centre, ar namuose toks gimdymas įvyksta.

Sunku numatyti iš anksto, ar kūdikiui virkštelė yra apsivijusi aplink kaklą, ar ne. Tiriant ultragarsu tai ne visada įmanoma pamatyti. Be to, kartais kūdikis įsipainioja gimdymo metu. Tačiau tai tikrai nėra jokia komplikacija. Ir juo labiau – kontraindikacija gimdyti namuose.

Elvyra Jansonė
Elvyra Jansonė
© Asmeninio archyvo nuotr.

– Ar gimdyti namuose gali visos?

– Latvijoje visi atvejai aiškiai aprašyti ir reglamentuoti, pavyzdžiui, daugiavaisis nėštumas, tam tikros lėtinės ligos, aukštas gimdyvės kraujospūdis. Tokiais atvejais akušerė tikrai neturi teisės priimti gimdymo namuose. Taip pat kūdikis turi būti išnešiotas – ne mažiau kaip 37 nėštumo savaitės.

– Kiek kainuoja gimdymas namuose?

– Tai kainuoja vos kiek brangiau nei sudėjus visas papildomo komforto sąlygas ligoninėje, už kurias žmonės paprastai sumoka atskirai (tokios kaip vonia, atskira palata, kur galima pasilikti su vyru, nuolatinė ir individuali pasirinkto mediko priežiūra ir pan.).

Palyginti su kitomis pasaulio valstybėmis, Latvijoje gimdymas namuose kainuoja gana nedaug.

– Namie nešvaru, didesnė infekcijų grėsmė... Ar tai tiesa?

– Priešingai! Aš čia matau tik privalumus! Namuose esanti mikroflora yra kur kas draugiškesnė ir palankesnė vaikeliui nei ligoninėje, kurioje gimdo tūkstančiai moterų, o mikrobai jau tapę atsparūs bet kokioms dezinfekcijos priemonėms. Ligoninėje daug didesnė infekcijų grėsmė.

Neseniai Rygoje vykusioje konferencijoje kompetentingi medikai kalbėjo apie tai, kad apskritai kuo daugiau žmonių turėtų būti gydomi ambulatoriškai.

– Vyrauja nuomonė, kad namuose gimdo tik visokie menininkai ir garsenybės? Kokie žmonės Latvijoje renkasi gimdymą savo namuose?

– Latvijoje gimdo pakankamai tradiciniai žmonės, jei taip galima pasakyti. Ir medikai gimdo ne ligoninėse.

Gimdymas namuose nėra kokia nors ypatingai netradicinė alternatyva, kurią renkasi tik keisti ar ekstravagantiški žmonės. Daugelis gimdymą namuose renkasi kaip aukštesnio komforto lygio paslaugą, kai tau niekur važiuoti nereikia, o pas tave atvyksta akušerė ir gauni individualią priežiūrą.

– Vyrauja stereotipas, kad gimdantiems namuose svarbiausia muzika, žvakės, smilkalai...Kokios tikrosios priežastys gimdyti namuose?

– Kaip jau minėjau – aukštesnis komforto lygis. Individuali priežiūra, galimybė visai šeimai likti kartu, išskirtinis dėmesys moteriai, jos poreikiams. O ypač – pažįstamas žmogus per gimdymą, nes gimdai su akušere, su kuria jau susitarei iš anksto ir nedalyvauja jokių pašalinių asmenų, kurie gali sutrukdyti.

Naujagimis
© Vida Press



– Neretai prikišama, kad moteris, siekdama savo asmeninio komforto, pamiršta kūdikio saugumą. Ar tikrai kūdikiams yra mažiau saugu gimti namuose nei ligoninėje?

– Nėra įrodyta, kad kūdikiui gimti namuose yra pavojingiau nei ligoninėje. Yra tyrimų, kurie skelbia tokias išvadas, tačiau tie patys tyrimai ne kartą buvo kritikuoti kompetentingų medikų. Taip pat labai svarbu, ar į tyrimą įtraukiami tik planuoti, ar ir neplanuoti gimdymai namuose.

Neplanuoti gimdymai – kai gimdyvė tiesiog nespėjo atvykti į ligoninę ir kai šalia nebuvo kvalifikuoto personalo – gali padidinti riziką. Tačiau jei gimdymas namuose vyksta planuotai, jei kūdikio ir mamos būklę nuolat stebi akušerė, tada jokios didesnės rizikos nėra pastebėta.

Akušerė turi visą reikiamą stebėjimo ir gaivinimo įrangą, yra apmokyta ir kompetentinga, o ligoninė – ne toliau kaip 30 min. kelio atstumu.

Reikia nepamiršti, kad ir gimdymo centrai bei ligoninės būna skirtingų lygių. Kai kuriose gimdyti galima tik po 37-os nėštumo savaitės ir tik jei nėra komplikacijų. Kitose gydymo įstaigose priimami komplikuoti gimdymai, neišnešioti naujagimiai ir sprendžiamos kitos sudėtingos situacijos. Tad pervežimų į ligoninę pasitaiko ne tik iš namų, bet ir iš kitų gimdyklų, kurios neturi reikiamos įrangos ar kompetencijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.