aA
Paryžiuje įvykęs susitikimas, kuriame dalyvavo naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo sūnus ir Sirijos politikė, palaikanti glaudžius ryšius su Rusija, kursto spėliones dėl naujosios JAV administracijos pasirinkimo remti Maskvos pusę šiame konflikte.
Donaldas „Donas“ Trumpas Jaunesnysis
Donaldas „Donas“ Trumpas Jaunesnysis
© Vida Press

Kaip praneša „The Wall Street Journal“, susitikimas įvyko spalio 11 d. „Ritz“ viešbutyje Paryžiuje ir jame dalyvavo Randa Kassis, vadovaujanti politinei Sirijos grupei, kurią Maskva įvardija kaip patriotinę opoziciją. Vis tik disidentai R. Kassis vadina režimo palaikytoja, nes ji pasisako už valdžios pakeitimą bendradarbiaujant su dabartiniu Sirijos prezidentu Basharu al Assadu ir ryžtingai palaiko Rusijos intervenciją, rašo „The Guardian“.

„Rusija įsiveržė Sirijos labui, kad išgelbėtų šalį, - „Al-Jazeera“ laidoje „Opposite Direction“ sakė ji. – Problema ta, kad rusų nesuprantate, nepažįstate, tiesiog kaltinate juos dėl priešinimosi opozicijai, tačiau turite juos suprasti.“

Randa Kassis
Randa Kassis
© Vida Press

Buvęs Sirijos diplomatas Bassamas Barabandi, pabėgęs iš gimtųjų kraštų ir šiuo metu gyvenantis Vašingtone, teigia, kad R. Kassis vadovaujama organizacija neturi didelės paramos. „Tai tėra ji ir jos draugų grupelė, - patikino jis. – Niekas kitas Sirijoje jos nepripažįsta kaip opozicijos, išskyrus režimą.“

R. Kassis sutuoktinis Fabienas Baussartas – prancūzų verslininkas, vadovaujantis nedideliam tyrimų centrui Paryžiuje „The Centre for Political and Foreign Affairs“. Kaip teigia Sirijos ekspertas iš „The Carnegie Endowment for International Peace“ Josephas Bahoutas, R. Kassis sutuoktinį su Kazachstanu ir Rusija sieja glaudūs komerciniai ryšiai. Būtent jis supažindino anksčiau Damasko aukštuomenės dama buvusią R. Kassis su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Ji – gera S. Lavrovo draugė, jis ją ir kelis kitus buvo pakvietęs į Maskvą ir jie įkūrė ironiškai skambančią „Maskvos opoziciją“, - sakė J. Bahoutas. – Rusija ciniškai mėgino šiuos asmenis pristatyti kaip opozicijos delegaciją taikos derybose Ženevoje, bet, žinoma, likusi opozicijos dalis tam pasipriešino.“

Sergejus Lavrovas ir Randa Kassis
Sergejus Lavrovas ir Randa Kassis
© Vida Press

R. Kassis neseniai asmeninėje feisbuko paskyroje skelbė komentarus, kuriuose teigė, kad Sirijos opozicija turi vilčių, kad politinis procesas judės į priekį, o Rusija ir Jungtinės Valstijos prezidentiniuose rinkimuose nugalėjus D. Trumpui pasieks sutarimą dėl krizės Sirijoje. Kaip ji pati rašė socialiniuose tinkluose, tokie jos lūkesčiai susiję su spalio mėn. Paryžiuje įvykusiu jos ir D. Trumpo jaunesniojo susitikimu.

„Man pavyko D. Trumpui per pokalbį su jo sūnumi perduoti mintis, kaip mes galėtume bendradarbiauti tam, kad būtų pasiektas sutarimas tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų dėl Sirijos“, - rašo ji.

Rinkiminės kampanijos metu D. Trumpas negailėjo pagyrų Rusijos ir Sirijos režimams dėl kovos su „Islamo valstybe“, nors itin nedidelė dalis abiejų šių valstybių kovinių pastangų telkiama į kovą su „Islamo valstybės“ judėjimu. Didžiąja dalimi koncentruojamasi į kitų opozicinių pajėgų kontroliuojamas teritorijas, o per bombardavimus, kaip praneša žmogaus teisių gynėjai, didžioji dauguma aukų – taikūs gyventojai.

Anksčiau šį mėnesį B. al Assadas pareiškė, kad D. Trumpas galėtų tapti tikru sąjungininku, jei tik išpildytų pažadą kovoti su teroristais.

Interviu „The New York Times“ D. Trumpas patikino, kad jo požiūris dėl Sirijos skiriasi nuo visų kitų. Šio savo pareiškimo jis nedetalizavo ir tik pasakė, kad jo požiūris skiriasi nuo respublikonų senatoriaus Lindsey Grahamo siūlymo imtis griežtesnių veiksmų, siekiant paremti opozicines pajėgas, ginti civilius ir pasipriešinti Rusijai bei Sirijos režimui. D. Trumpas patikino turintis itin rimtų idėjų dėl Sirijos, tačiau šia tema diskutuos tik konfidencialiai. Tame pačiame interviu D. Trumpas išreiškė prielaidą, kad jo žentas Jaredas Kushneris galėtų tapti tarpininku sprendžiant Izraelio ir Palestinos konfliktą.

D. Trumpas Sirijos konfliktą sprendžia per sūnų: siuntė kalbėtis su Maskvą remiančia politike
© AFP/Scanpix

Šis pasiūlymas ir D. Trumpo sūnaus dalyvavimas Paryžiuje vykusiame susitikime tik dar labiau stiprina įtarimus apie jo ketinimus vystant užsienio politiką itin stipriai remtis asmeniais ir verslo ryšiais, o šeimos narius, nepaisant patirties trūkumo, paversti tarpininkais.

D. Trumpo aplinkos asmenims kritikos negailėjo ir anksčiau kovos su terorizmu srityje dirbęs asmuo, apkaltinęs juos vykdant lobistinę veiklą Irano sukilėlių pajėgų „Mujahidin e-Khalq“ (MeK) naudai. Ši organizacija 1997-2012 m. Valstybės departamento buvo įtraukta į užsienio teroristinių organizacijų sąrašą.

2009-2012 m. Valstybės departamento kovos su terorizmu koordinatoriaus pareigas ėjęs Danielis Benjaminas apkaltino buvusį Niujorko merą Rudy Giuliani ir buvusį JAV ambasadorių Jungtinėse Tautose (JT) Johną Boltoną (abu šie asmenys – kandidatai į aukštus postus naujojoje administracijoje) priimant dosnias padėkas iš organizacijos, kuriai anksčiau teko atsakomybė dėl JAV piliečių ir kitų asmenų mirčių.

„Daug ką galima papasakoti apie potencialius kandidatus į kabinetą, atsižvelgiant į teroristinę grupuotę, kuriai jie atstovauja, - leidinys „Politico“ cituoja D. Benjaminą. – „MeK“ rankos suteptos daugybės amerikiečių ir tūkstančių iraniečių krauju; ši grupuotė žudė žmonės XX a. devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose, kai atliko smogiamuosius veiksmus Saddamo Husseino nurodymu.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.