aA
Kadenciją baigiantys Seimo nariai, ministrai, viceministrai ir įvairūs patarėjai iš savo pareigų išeis netuščiomis. Tiek Seimas, tiek ministerijos išeitinėms kompensacijoms jau atsidėjo solidžias sumas, o kai kurie ministrai gali tikėtis net dvigubų išmokų.
Audronė Pitrėnienė ir Algirdas Butkevičius
Audronė Pitrėnienė ir Algirdas Butkevičius
© DELFI / Domantas Pipas

Seimo narių kompensacijos gali siekti ir 20 tūkstančių eurų

Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenis Seimą paliks 80 politikų. Preliminariais skaičiavimais jų išeitinėms išmokoms ir su jomis susijusiems mokesčiams reikės 1 milijono 392 tūkst. eurų, skelbiama Seimo kanceliarijos pranešime.

Numatoma, kad 2 vidutinių mėnesinių atlyginimų dydžio išeitines gaus 8 Seimo nariai (10 proc.), 4 vidutinių mėnesinių atlyginimų dydžio išeitines gaus 40 Seimo narių (50 proc.), 6 vidutinių mėnesinių atlyginimų dydžio išeitines gaus 32 Seimo nariai (40 proc.).

Išmokamos išmokos dydis priklauso nuo vidutinio Seimo nario atlyginimo ir to, kiek metų nepertraukiamai buvo dirbta Seime. Taigi Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės išeitinė išmoka gali siekti apie 20 tūkstančių eurų, jos pavaduotojo Vydo Gedvilo – apie 18 tūkstančių eurų, o kitų Seimo narių – nuo 5 iki 17 tūkstančių eurų, priklausomai, nuo pareigų ir to, kaip ilgai dirbo Seime.

Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Į solidžią Seimo nario kompensaciją pretenduoja dauguma neperrinktų Seimo senbuvių: Bronius Bradauskas, Dalia Teišerskytė, Birutė Vėsaitė, Kęstutis Daukšys. Aušrinė Marija Pavilionienė, Dalia Kuodytė ir daug kitų.

Išeitinės išmokos priklauso ir darbo netenkantiems Seimo narių padėjėjams-sekretoriams. Be to, jiems Seimo kanceliarija turės sumokėti kompensacijas už nepanaudotas atostogas.

Neperrinktiems Seimo nariams-ministrams – dviguba kompensacija

Nemaža dalis ministrų yra neperrinkti į naująjį Seimą, taigi gaus išeitines kompensacijas iš ministerijų. Dar daugiau, senojoje Vyriausybėje dirba trys ministrai, kurie kartu kol kas yra ir Seimo nariai, tačiau į naująjį Seimą nepateko. Tokiu atveju, jiems pagal įstatymus priklauso dviguba kompensacija: tiek iš Seimo, tiek ir iš ministerijos.

Dauguma ministerijų dar nėra tiksliai paskaičiavusi savo išeitinių kompensacijų ir kol kas tik pateikė įstatymų nuostatas, pagal kurias kompensacijos bus skaičiuojamos.

Vyriausybės įstatyme nustatyta, kad pasibaigus Vyriausybės nario įgaliojimams, jam išmokama dviejų Vyriausybės nario vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio kompensacija.

Pagal įstatymo nuostatas, ši kompensacija nemokama tik tiems Vyriausybės nariams, kurie paskiriami Ministru Pirmininku ar ministrais naujai sudarytoje Vyriausybėje, taip pat jei jie yra išrinkti Seimo nariais.

Be kompensacijos iš ministerijos trims neperrinktiems ministrams yra paskaičiuota ir kompensacija iš Seimo kaip Seimo nariams. Nors visą kadenciją dvigubo atlyginimo Seimo nariai-ministrai negavo (jiems buvo mokamas tik ministro atlyginimas, Seimo nario atlyginimo jie negaudavo), dvigubas išeitines kompensacijas jie gauti turėtų. Tokioje situacijoje yra žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė ir kultūros ministras Šarūnas Birutis.

V. Baltraitienei turėtų priklausyti 7 516 eurų kompensacija neatskaičius mokesčių iš ministerijos ir 5-15 tūkstančių eurų kompensacija iš Seimo.

Virginija Baltraitienė
Virginija Baltraitienė
© DELFI

A. Pitrėnienė turėtų gauti 7 516 eurų kompensaciją iš ministerijos neatskaičius mokesčių ir 5-15 tūkstančių eurų kompensaciją iš Seimo.

Audronė Pitrėnienė
Audronė Pitrėnienė
© DELFI / Karolina Pansevič

Š. Birutis iš ministerijos turėtų gauti 6 606 eurų išeitinę kompensaciją neatskaičius mokesčių ir 5-15 tūkstančių eurų kompensaciją iš Seimo.

Šarūnas Birutis
Šarūnas Birutis
© DELFI / Domantas Pipas

Kitų neperrinktų ministrų išeitinės kompensacijos

Kiti į Seimą neperrinkti ministrai gaus kompensacijas tik iš ministerijų. Jos bus dviejų atlyginimų dydžio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, ministerijos skaičiavimais, turėtų gauti 6 207 erų kompensaciją prieš socialinio draudimo mokesčius, po mokesčių – 4 284 eurai.

Aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui, ministerijos skaičiavimais, bus išmokėta 6 957 Eur išeitinė kompensacija.

Vidaus reikalų ministrui Tomui Žilinskui neatskaičius mokesčių turėtų tekti apie 7 330 eurų išeitinė kompensacija.

Energetikos ministro Roko Masiulio išeitinė kompensacija neatskaičius mokesčių turėtų būti – 6 212 eurai.

Ūkio ministrui Evaldui Gustui turėtų būti išmokėta 7 516 eurų išeitinė kompensacija neatskaičius mokesčių.

Perrinktiems į Seimą ministrams ar dirbsiantiems naujoje Vyriausybėje: Juozui Olekui, Juozui Bernatoniui, Linui Linkevičiui, Rasai Budbergytei, Rimantui Sinkevičiui kompensacijos nebus mokamos.

Kokias išeitines gaus gausios ministrų komandos

Iš ministerijų tuščiomis neišeis ir ministrų politinio pasitikėjimo komandos nariai: viceministrai bei įvairūs patarėjai, kurių per visas 14 ministerijų susidaro daugybė. Jie gaus vieno mėnesio darbo užmokesčio dydžio išmokas.

Tačiau dauguma ministerijų teigia, kad kol kas sunku kalbėti, kokio konkrečiai dydžio išmokos bus, nes ministerijos to dar neapskaičiavo.

Ministro politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai skiriami ministro įgaliojimų laikotarpiui. Pasibaigus ministro įgaliojimams jie atleidžiami iš pareigų Valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka. Valstybės tarnybos įstatyme nustatyta, kad atleistam iš pareigų politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojui išmokama jo vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio išeitinė išmoka. Taip pat atleidimo dieną privalu išmokėti kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas.

Atsisveikinimas su skandalinga valdžia: garsių ministrų laukia dvigubos išeitinės
© DELFI / Karolina Pansevič

Tačiau yra ir išimčių, išmokos bus išmokėtos tik tada, jei per mėnesį politinio pasitikėjimo tarnautojas nesusiras kito darbo valstybės tarnyboje.

„Išmoka išmokama praėjus mėnesiui nuo atleidimo dienos. Jeigu iki šios išmokos išmokėjimo asmuo pradėjo eiti valstybės tarnautojo pareigas ar buvo priimtas į darbą valstybės ar savivaldybės įstaigoje, išeitinė išmoka mokama tik už laikotarpį iki asmens priėmimo į valstybės tarnautojo pareigas ar priėmimo į darbą dienos“, - numatoma įstatyme.

Išeinančioms ministrų komandoms iš kiekvienos ministerijos – iki 20 tūkstančių eurų

Užsienio reikalų ministerijos skaičiavimais, politinio pasitikėjimo tarnautojams būtų išmokamos kompensacijos nuo 1 813 eurų iki 2 175 eurų. Sumos nurodytos atskaičius mokesčius.

Aplinkos ministerijos skaičiavimais, ministro politinio pasitikėjimo tarnautojų išeitinėms išmokoms bus skirta – 18 590 Eur.

Finansų ministerijos pateiktais duomenimis, ministrės politinio pasitikėjimo komandą sudaro 4 viceministrai, 1 patarėjas ir 1 padėjėja. Maksimali išmokų suma galėtų būti apie 11 000 eurų neatskaičius mokesčių. Tačiau iki galo nėra aišku, kokia dalis šios sumos bus išmokėta.

Kitos ministerijos konkrečių sumų, kurios bus skirtos politinio pasitikėjimo komandoms nepateikė, tačiau visos ministerijos turėtų skirti panašias sumas.

Paskutinis šios kadencijos Seimo posėdis:

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.