aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį partijoms paskirstė antrojo pusmečio biudžeto dotaciją – 2,7 mln. eurų.
VRK partijoms 2,7 mln. eurų dotaciją padalijo pagal 2012 metų rinkimų rezultatus
© DELFI / Kiril Čachovskij

Devyniais balsais prieš tris komisijos nariai nusprendė, kad pinigai turėtų būti paskirstomi dar pagal 2012 metų Seimo rinkimų rezultatus, nes naujasis parlamentas dar neįgijo įgaliojimų.

Daugiausiai lėšų – per 570 tūkst. eurų – gaus Socialdemokratų partija, Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams teko per 550 tūkst. eurų.

Darbo partija iš biudžeto turėtų sulaukti per 480 tūkst. eurų, Liberalų sąjūdis – per 320 tūkst. eurų. Partija „Tvarka ir teisingumas“ pretenduoja į daugiau kaip 250 tūkst. eurų, Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų Šeimų sąjunga – apie 187 tūkst. eurų.

Naujausių rinkimų laimėtoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga gaus maždaug 147 tūkst. eurų, „Drąsos kelias“ – apie 128 tūkst. eurų, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) – apie 92 tūkst. eurų.

Tuo metu pirminiame komisijos parengtame sprendimo projekte siūlyta pinigus skirstyti jau pagal naujųjų Seimo rinkimų rezultatus, todėl smarkiai būtų išaugusi „valstiečių“ gaunama suma, tai pat iš dalybų būtų iškritusi Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) bei „Drąsos kelias“.

Biudžeto dotaciją skaičiuojant pagal naujausius Seimo rinkimų rezultatus, „valstiečių“ gaunama suma būtų išaugusi iki pusės milijono eurų, daugiau būtų gavę konservatoriai bei Liberalų sąjūdis, o Lietuvos socialdemokratų partijos gaunama suma šiek tiek mažėtų.

Taip pat būtų mažėjusi Darbo partijos gaunama dotacija bei valstybės finansavimas „Tvarkai ir teisingumui“, o Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai biudžeto asignavimų dalis keistųsi nedaug.

Šiemet sprendžiant dėl dotacijos VRK kilo diskusijos, ar pinigus skaičiuoti pagal šių metų Seimo rinkimų rezultatus, ar imti 2012-ųjų balsus, taip pat pasiūlytas ir trečias variantas, dalį sumos paskirstyti pagal 2012-ųjų ir už paskutinius šių metų mėnesius – pagal 2016-ųjų metų rinkimų rezultatus.

Variantui, kad būtų imami 2016 metų Seimo rinkimų rezultatai, priešinosi Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), argumentuodama teisėtais lūkesčiais.

„Partijos planuoja metines išlaidas, kaip galima planuoti metinį biudžetą, kai nežinai, kokį gausi?“ – komisijos posėdyje sakė partijos atstovas Algis Čaplikas.

Lietuvos laisvės sąjunga žadėjo skųstis teismui, jei pinigai būtų paskirstyti pagal 2016 metų rezultatus, nors komisijos nariai svarstė, kad kokį sprendimą bepriimtų, vis tiek kilusi dilema bus sprendžiama teisme, sprendimą apskundus didesnės dotacijos dalies siekiančioms partijoms.

Valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymu keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Iš viso partijoms šių metų biudžete skirta apie 5,5 mln. eurų, pusmečiui paskirstoma apie 2,7 mln. eurų. Politinėms partijoms dotacijos pervedamos du kartus per metus, iki kiekvienų metų balandžio 15 ir lapkričio 15 dienos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.