aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį tvirtino rinkimų rezultatus ir tarė savo žodį dėl „Tvarkos ir teisingumo“ partijos. Komisija panaikino Kęsto Komskio kandidato registraciją ir šis neteko Seimo nario mandato. Sprendimui VRK pritarė vienbalsiai.
Kęstas Komskis
Kęstas Komskis
© DELFI / Tomas Vinickas

VRK komisijos nariams buvo leista susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tačiau jos viešinti jiems nebuvo galima.

VRK balsavimo rezultatai dėl vienmandatės apygardos: VRK pripažino, kad Šilutės rinkimų apygardoje pirmame rinkimų ture buvo padaryti šiurkštūs pažeidimai. Taip pat panaikinti už K. Komskį paduoti balsai vienmandatėje apygardoje. Tačiau VRK nepanaikino kitų rinkimų rezultatų visoje Šilutės vienmandatėje apygardoje, mat K. Komskis buvo likęs trečias ir net nepateko į antrą rinkimų turą.

VRK balsavimo rezultatai dėl daugiamandatės apygardos: VRK pripažino, kad daugiamandatėje apygardoje buvo padarytas šiurkštus pažeidimas. VRK nepanaikino partijos „Tvarka ir teisingumas" sąrašo. VRK panaikino K. Komskio registraciją daugiamandatėje apygardoje ir jo pirmumo balsus. Dėl kitų partijos narių VRK nusprendė, kad pažeidimų mastas ir pobūdis nebuvo toks didelis, kad galėtų daryti įtakos esminiams rinkimų rezultatams, todėl jų registracija nebuvo panaikinta.

Išbraukus iš „tvarkiečių“ kandidatų sąrašo K. Komskį, į Seimą patenka sąraše žemiau likęs Vytautas Kamblevičius.

Z. Vaigauskas: kalba sukosi aplink vieną asmenį

Zenonas Vaigauskas atskleidė, kad medžiagą VRK turi dėl vieno kandidato. Visur buvo minimas K. Komskio vardas.

„Dabar žiniasklaidoje yra įvairių versijų, žmogus, kuris pirko balsus aiškina, kad labai supyko ant „Tvarkos ir teisingumo" partijos ir tai darė iš keršto. Bet man sunku tuo patikėti", - kalbėjo Z. Vaigauskas.

VRK pirmininkas teigė, kad susipažinus su ikiteisminio tyrimo duomenimis, nelieka abejonių, kad jis yra pagrįstas: „Su Šilute turėjome problemų ir per 2015 metų savivaldybių tarybų rinkimus ir per 2012 metų Seimo rinkimus. Tai buvo nemažai nagrinėta. Todėl sakyti, kad turime sugalvotą ir nepagrįstą provokaciją, tokiu dalyku apskritai neįmanoma patikėti. Mes turime vieną asmenį, apie kurį viskas sukasi. Jeigu ten yra kažkas daugiau, paaiškės ikiteisminio tyrimo metu.“

VRK tarė savo žodį: K. Komskis pašalintas iš Seimo
© DELFI / Andrius Ufartas

Galėjo būti papirkta daugiau nei 120 rinkėjų

Generalinės prokuratūros duomenimis, grupė Šilutės gyventojų per pirmąjį Seimo rinkimų turą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlė balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų. Šiuo metu tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad iš viso galėjo būti papirkta daugiau nei 120 rinkėjų.

Įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo organizavimo bei vykdymo yra pareikšti iš viso 11-ai asmenų. Jokiai politinei partijai ar kitam juridiniam asmeniui įtarimai šiuo metu nėra pateikti.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje pradėtas, kai spalio 6 dieną Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą pasiekė informacija apie galimą rinkėjų papirkinėjimą. Pats pirkimas esą vykdytas Seimo rinkimų dieną spalio 9 dieną.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Šilutėje gavo 2053 balsus. Iš viso daugiamandatėje apygardoje partija laimėjo penkis mandatus, o su antrojo turo nugalėtojais – aštuonis mandatus. Šioje apygardoje iškeltas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas K. Komskis dalyvaudamas rinkimuose surinko 2305 balsus ir liko trečias. Bendrame partijos sąraše po reitingavimo K. Komskis surinko 6098 pirmumo taškus ir nukrito iš antros į ketvirtą vietą.

Policijai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, K. Komskis paskelbė stabdantis narystę partijoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.