aA
Vaikai Rytų Ukrainoje pradeda užmiršti valstybinę ukrainiečių kalbą – per dvejus metus trunkantį konfliktą separatistų kontroliuojamoje teritorijoje sumažintas ukrainiečių ir padidintas rusų kalbos pamokų skaičius, praneša AFP. Rytų Ukrainoje separatistų teritorijoje esančiose mokyklose dėstoma tik viena ukrainiečių kalbos ir literatūros pamoka per savaitę vietoj anksčiau įprastų 2-5 valandų kurso.
Donecko oro uostas, Ukraina
Donecko oro uostas, Ukraina
© S.Loiko nuotr.

Nuo konflikto pradžios 2014 m. balandį rusų kalbos ir literatūros užsiėmimų skaičius buvo padvigubintas, o mokyklose ėmė dominuoti rusiška ir separatistų ideologija.

Vienos Donecko mokyklos moksleivis Andrejus Trubeckis sakė AFP agentūrai, kad jų regione įvyko labai rimtų pasikeitimų. Pasak jo, „ukrainiečių kalba ir literatūra tapo politikos auka“. Vaikinas į mokyklą vaikšto apsirengęs kamufliažiniais drabužiais kaip ir jo tėvas, kuris yra separatistų kovotojas.

Jis taip pat teigė besididžiuojąs dėl didesnio dėmesio rusų kalbai. „Rusija mums padeda – jie atvežė labai gerų vadovėlių“, – sakė A. Trubeckis.

Separatistų regione esančiose švietimo įstaigose ukrainietiški vadovėliai buvo pakeisti naujais - spausdintais rusų kalba. O ukrainiečių kalbos ir literatūros mokytojams teko persikvalifikuoti, kad galėtų išlaikyti darbą, ir dėstyti rusų kalba.

Kai kurie tėvai ėmė slapta samdyti korepetitorius tam, kad jų vaikai nepamirštų ukrainiečių kalbos, tikėdamiesi, jog pavyks įstoti į Ukrainos universitetus.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.