aA
Valstiečių ir žaliųjų sąrašo lyderis Saulius Skvernelis penktadienį susitiko su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Politikas teigia, kad konkretus siūlymas nebuvo išsakytas, bet durys deryboms lieka atviros.
Su vienu konservatorių reikalavimu „valstiečiai“ sutiko
© DELFI / Domantas Pipas

„Padėtis yra tokia, kad yra palikta galimybė ir laukas galimam bendravimui“, - teigia S. Skvernelis.

Socdemai įgyja pirmenybę

Penktadienį popiet socialdemokratų prezidiumas taip pat spręs dėl galimybės sudaryti koaliciją su rinkimus laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pasak S. Skvernelio, jei socdemai nuspręs pasakyti „taip“ deryboms, su jais bus deramasi.

„Šiandien mes laukiame socialdemokratų sprendimo. Jeigu bus jų sprendimas teigiamas ir prasidės derybos, tai natūralu, kad konservatoriai nenori tuo pačiu metu derėtis. Tai yra jų pozicija. Aš manau, kad ta pozicija yra gerbtina, tai jų apsisprendimas. Bet mes pasakome, kad esame atviri", - sako S. Skvernelis.

„Jeigu socialdemokratai šiandien pasakys „taip", mes tikrai pradėsime derybas su socialdemokratais", - priduria politikas.

Socialdemokratai jokių papildomų reikalavimų nekelia. Jie tik patys praėjusį kartą išgirdo reikalavimą nepasiūlyti į Vyriausybę jokių dabartinių ministrų.

Bet akivaizdu, kad pokalbiai su konservatoriais nebaigti, nors pastarieji sako, kad nepradės jokių derybų, jei valstiečiai derėsis su kitais partneriais.

1. Derybos turi vykti tik su vienu partneriu vienu metu.

2. Partijų lyderiai turi būti patikrinti specialiųjų tarnybų.

3. Kalbėtis apie būsimos Vyriausybės programos metmenis.
Konservatorių reikalavimai

Sutiko su vienu konservatorių reikalavimu

G. Landsbergis sako, kad išlieka konservatorių reikalavimas, kad būtų patikrinti parašus po koalicijos susitarimu dedantys partijos lyderiai ir kad būtų kalbamasi apie darbus. Noro įtraukti Liberalų sąjūdį į koaliciją atsisakyta, nes to nenori patys liberalai.

„Pokalbiai turi tęstis, bet kamuoliukas yra jų pusėje. Aš turėjau galimybę pakartoti mūsų nuostatas, kad derybos turi vykti tik su vienu derybų partneriu", - aiškina G. Landsbergis.

S. Skvernelis sako, kad valstiečiai žalieji sutinka, kad leidimus dirbti su slapta informacija gautų ir specialiųjų tarnybų patikrinimą praeitų visi 56 būsimos frakcijos nariai.

„Pakartojo sąlygas dėl galimybės būti patikrintiems Valstybės saugumo departamente. Bet aš nematau jokios problemos. Mūsų pozicija yra tokia, kad visi 56 mūsų frakcijos nariai privalės gauti įstatymų tvarka leidimą dirbti su slapta informacija, tas procedūras tikrai praeis“, - teigia politikas.

Pasak S. Skvernelio, konservatoriai norėtų matyti Vyriausybės programos pagrindus: „Iš tiesų, kas pasakyta, tai pakankamai racionalu – reikia kalbėti apie darbus. Tai yra iš esmės noras matyti Vyriausybės programos pagrindu parengtą galimą bendradarbiavimo ar koalicijos sutartį. Manau, tai irgi yra racionalu“.

„Mes kalbėjome apie tai, kad derybos turi vykti tik su vienu partneriu. Mums atrodo tai politiškai garbinga. Vadovai, dedantys parašus po sutartimi, turi būti patikrinti tarnybų. Aš čia kalbu apie Gabrielių Landsbergį. Ir trečias dalykas, turime kalbėtis apie darbus. Aš daviau užuominą, apie būsimos Vyriausybės programos metmenis", - sako G. Landsbergis.

Paminėdamas savo pavardę dėl reikalavimo būti patikrintam tarnybų, G. Landsbergis nori pabrėžti, kad jį taiko visų pirma sau, o ne Ramūnui Karbauskiui, nors konservatoriai nuolat pamini tikras ar menamas valstiečių žaliųjų lyderio sąsajas su Rusija.

Tačiau po penktadienio susitikimo aiškėja, kad S. Skvernelis neturi įgaliojimų kalbėti visos partijos vardu, todėl jam reikia konsultuotis su R. Karbauskiu.

„Tą informaciją, kuria apsikeitėme pokalbio metu, aš perduosiu mūsų derybininkams bei partijos pirmininkui, toliau bus sprendimai, kaip viskas vyks toliau", - teigia S. Skvernelis.

„Išvada paprasta: S. Skvernelis negalėjo atsakyti į mūsų poziciją, jis turi tą derinti partijos vadovybėje. Suprantu su R. Karbauskiu", - reziumavo G. Landsbergis.

Rinkimus laimėję „valstiečiai" nuo antradienio neformaliai derasi dėl valdančiosios koalicijos tiek su konservatoriais, tiek su socialdemokratais. Politikai, kaip galėdami, vengia termino „derybos", nors iš esmės jie kalbasi apie galimybes bendrai dirbti koalicijoje.

DELFI primena, kad Seimo rinkimuose Valtiečių ir žaliųjų sąjunga laimėjo 56 mandatus, konservatoriai 31 vietą, socialdemokratai - 17 mandatų.

Konservatorių ir socdemų gretose nesutarimai dėl koalicijos

Valstiečių ir žaliųjų sąjungai išsakius pageidavimą dėl koalicijos derėtis ir su socialdemokratais, ir su konservatoriais, Lietuvos socialdemokratų partijoje ir Tėvynės sąjungoje kilo susipriešinimas, mat pozicijos dėl koalicijos išsiskiria.

Konservatorių gretose kilo net nedidelis susidūrimas: iš pradžių buvo planuota penktadienį surengti eilinį prezidiumo posėdį, bet vėliau jis buvo atšauktas ir perkeltas į kitą savaitę. Formali priežastis - daugumai prezidiumo narių tai nepatogus metas. Tačiau dalis konservatorių, daugiausia iš krikdemiškojo flango, nori koalicijos su valstiečiais žaliaisiais ir siekia tai aptarti prezidiumo posėdyje. Jie net surinko reikiamus parašus: tarp tokių žmonių yra Paulius Saudargas, Audronius Ažubalis ir kiti parlamentarai.

„Mūsų partija yra atvira ir turinti daug nuomonių. Tai tikrai ne pirmas kartas ir, galiu užtikrinti, kad ne paskutinis", - aiškina G. Landsbergis.

Socialdemokratų viduje irgi esama visokių nuomonių. Pavyzdžiui, Vytenis Andriukaitis kolegoms parašė skambų laišką, kuriame ragino jokiais būdais neiti į koaliciją, o energiją geriau skirti atsitiesimui po pralaimėtų rinkimų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.