aA
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas nemano, kad Europos Sąjungos (ES) gynybos plėtros planai būtų problema transatlantiniam kariniam aljansui. „Stipresnė Europa padarys stipresnį ir NATO“, – pareiškė jis ketvirtadienį Briuselyje baigdamas NATO gynybos ministrų susitikimą. Didesnė europiečių parengtis ir didesnės išlaidos gynybai esą duos naudos ir Aljansui, praneša agentūra AFP.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas
© AP/Scanpix

Svarbu, kad ES ir NATO gynyba papildytų viena kitą, o ne būtų dubliuojamos struktūros, sakė J. Stoltenbergas. Tačiau tai, anot jo, mažai tikėtina, nes 22 ES valstybės priklauso ir NATO. Aljanso vadovas teigė nematąs jų noro „konkuruoti su savimi“.

Po britų „Brexit“ referendumo birželį ES imasi naujos iniciatyvos stiprinti savo gynybą. Vokietija ir Prancūzija, be kita ko, siūlo įkurti ES vadavietę karinėms ir civilinėms operacijoms užsienyje bei didinti bendradarbiavimą ginkluotės srityje.

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen Briuselyje pabrėžė, kad jokiu būdu nekalbama apie dvigubų struktūrų ar net Europos kariuomenės kūrimą. NATO esą ir toliau bus atsakinga už kolektyvinę savo narių gynybą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.