aA
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį sakė, kad karinės operacijos opozicijos kovotojams Šiaurės Sirijoje paremti taikinys bus „Islamo valstybės“ (IS) kontroliuojamas Rakos miestas.
R.T. Erdoganas: kitas Turkijos taikinys Sirijoje - Raka
© AP/Scanpix

R.T. Erdoganas sakė, kad sukilėliai dabar puola svarbų Al Babo miestą, kur yra IS elementų, o jį atsiėmę nusitaikys į Manbidžą, kurį rugpjūčio mėnesį užėmė Sirijos kurdų grupuotė. „Tada mes žygiuosime Rakos link“, - sakė turkų prezidentas.

Raka, kuri yra IS sostinė de facto, jau seniai yra numatyta kaip kitas kovos su džihadistais taikinys, tačiau vyksta debatai dėl to, kaip puolimas turėtų atrodyti.

Su IS kovojanti JAV vadovaujama koalicija tikriausiai teiks paramą iš oro, bet Turkija nepritaria jokiam Sirijos kurdų grupuočių dalyvavimui.

Nuo rugpjūčio 24-osios turkų tankai ir specialiosios pajėgos Šiaurės Sirijoje teikia paramą opozicijos kovotojams - per ambicingą operaciją IS džihadistams iš viso pasienio rajono išstumti.

Turkija remia įvairias Sirijos opozicijos brigadas, o ne kokią nors vieną organizuotą jėgą, sako ekspertai.

Operacijos „Eufrato skydas“ tikslas yra kitas: sustabdyti Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) judėjimą į vakarus.

Ankara sako, kad ši kurdų grupuotė ir kurdų Demokratinės sąjungos partija (PYD) yra susijusios su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri nuo 1984 metų vykdo sukilimą Turkijoje.

Turkija, JAV ir Europos Sąjunga PKK laiko teroristine organizacija.

Rugpjūčio mėnesį kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF) – JAV remiamas maždaug 30-ies tūkst. kurdų ir arabų kovotojų aljansas – atkovojo Manbidžą iš IS.

Tačiau R.T. Erdoganas ne kartą sakė, kad jokia operacija Rakai atsiimti negalima kartu su YPG elementais, o ketvirtadienį nurodė, kad turkų operacijos metu bus taikomasi ir į kurdų kontroliuojamą Manbidžą.

Vėliau jis nurodė trečiadienį per pokalbį telefonu pasakęs JAV prezidentui Barackui Obamai, kad nepritaria jokiam YPG ar PYD dalyvavimui.

„Mums nereikia tokių teroristinių organizacijų kaip PYD/YPG ... Pasakiau: „Drauge pašalinkime „Daesh“ (IS) iš Rakos. Mes tai sutvarkysime drauge su jumis.“ Mes turime jėgos“, – sakė jis, turėdamas omenyje Turkijos remiamus sukilėlius.

R.T. Erdoganas taip pat sakė, kad Turkija neleis Šiaurės Irako Sindžaro rajonui tapti naujuoju Kandiliu, paminėdamas kalnuotą rajoną Irako šiaurėje, kur PKK turi bazių.

Sindžaras yra kelyje tapti naujuoju Kandiliu. Mes (to) neleisime, nes ten yra PKK“, – sakė jis, užsimindamas apie Turkijos karinės intervencijos galimybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.