aA
Pabėgėlių priėmimo centrą Rukloje paliko dvi šeimos, kurios bandė išvykti iš Lietuvos.
Pabėgėlių priėmimo centras
Pabėgėlių priėmimo centras
© DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

„Kalbama apie dvi jaunas šeimas, kurios turi po du vaikus, mažamečius. Viena šeima išvyko ir negrįžo, kita sulaikyta pasienyje ir grąžinta į mūsų pabėgėlių priėmimo centrą“, – „Lietuvos ryto“ televizijos Žinių tarnybai pasakojo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Kaip informavo „Lietuvos ryto“ televizija, abi šeimos perkeltos į Lietuvą spalio viduryje.

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas BNS patvirtino, kad viena šeima iš Sirijos be pilietybės buvo sulaikyta Lenkijoje.

Pasak Žilinsko, šeimą bandė išvežti serbas, turintis leidimą gyventi Vokietijoje. Pasieniečiai dėl to vykdo ikiteisminį tyrimą, serbas šiuo metu sulaikytas.

„Atsižvelgiant į tai, kad daugiausia nelegalių žmonių kontrabandininkų yra serbų kilmės žmonės, galima įtarti, kad prekeiviai žmonėmis stebi, į kokias šalis žmonės yra perkeliami iš pabėgėlių stovyklų Turkijoje, Italijoje ir Graikijoje, palaiko su jais ryšį ir po perkėlimo toliau bando susisiekti ir tokiu būdu realizuoti sandorį ir juos pristatyti į tikslo šalį - Vokietiją, Austriją ar Švediją“.

Pabėgėlių priėmimo centro direktorius Robertas Mikulėnas BNS patvirtino, kad irakiečių šeima ir dar viena šeima be pilietybės iš Sirijos pabėgo greičiausiai naktį iš sekmadienio į pirmadienį, irakiečiai jau grąžinti į centrą.

„Keturi žmonės grįžo iš pasienio - po Lietuvą jie keliauti gali. O apie dar vieną šeimą mes pranešėme tarnyboms po atitinkamo laiko, kad prapuolė kažkur šeima. Oficialių maršrutų mes nežinome - kol kas sustabdėme integracijos programą, aiškinamės“, - BNS sakė R.Mikulėnas.

Jis sako, kad centro teritorija nėra uždara, tad net ir oficialaus pabėgėlio ar papildomos apsaugos statuso negavę asmenys gali palikti pastatą. Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis BNS sakė, kad Migracijos departamentas dar nėra priėmęs sprendimo dėl to, kokį statusą suteikti šioms šeimoms, todėl jos negalėjo legaliai kirsti sienos, bet galėjo keliauti Lietuvos teritorijoje.

„Negaliu atsakyti, ar tos šeimos bėgo sutarę, ar nesutarę (...). Gal jie tiesiog pabandė kelius, ar galima pabėgti iš Lietuvos - gal galima taip būtų spėti“, - sakė R.Mikulėnas, neatmetęs, kad pabėgėliai turėjo giminaičių ar pažįstamų Vakarų Europoje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Gedrius Mišutis DELFI patvirtino, kad pasienyje sulaikytas sirų šeimas išvežti į užsienį bandęs vairuotojas. Sulaikytas vežėjas – leidimą gyventi Vokietijoje turintis Serbijos pilietis. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto žmonių gabenimo.

Pasienyje su Lenkija vežėją sulaikė Kalvarijos užkardos pasieniečiai. jis už užstatą paleistas į laisvę. Ikiteisminį tyrimą atlieka Kauno apygardos prokuratūra.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.