aA
Ištremtas turkų žurnalistas Canas Dundaras, Krymo totorių aktyvistas Mustafa Džemilevas ir dvi jezidų aktyvistės, nukentėjusios nuo grupuotės „Islamo valstybė“, yra galutiniame ketvirtadienį paskelbtame pretendentų sąraše prestižinei Europos Parlamento Sacharovo premijai gauti.
European Parliament in Strasbourg
European Parliament in Strasbourg
© DELFI (J.Kiško nuotr.)

Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms su diktatūra, netolerancija, fanatizmu ar priespauda.

Praėjusiais metais premija buvo skirta Saudo Arabijos tinklaraštininkui Raifui Badawi, kuris kalinamas už islamo „įžeidimą“.

2014 metais Europos Parlamentas skyrė Sacharovo premiją gydytojui Denisui Mukwege už jo darbą padedant tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų Kongo Demokratinėje Respublikoje.

2016 metų premijos laureatą paskelbs Europos Parlamento vadovas Martinas Schulzas ketvirtadienio vidurdienį Strasbūre, po susitikimo su politinių frakcijų pirmininkais, kurie ir priims galutinį sprendimą.

Žmogaus teisių aktyvisto, Krymo totorių lyderio M. Džemilevo kandidatūrą pasiūlė pagrindinė politinė parlamento frakcija – Europos liaudies partija, remiama Britanijos atstovų iš Europos konservatorių ir reformistų (ECR) frakcijos.

Skirti Sacharovo premiją irakietėms aktyvistėms Nadiai Murad ir Lamiai Haji Bashar, kurios buvo pagrobtos IS, o atgavusios laisvę pradėjo organizuoti kampanijas jezidamss apsaugoti, pasiūlė socialistai ir liberalų frakcija ALDE.

Anot Jungtinių Tautų ekspertų, apie 3 200 jezidų tebėra IS džihadistų rankose, daugiausiai Sirijoje.

Tarp kitų kandidatų yra ir C. Dundaras, pagrindinio opozicijos dienraščio „Cumhuriyet“ buvęs vyriausiasis redaktorius. Jis gegužę buvo nuteistas kalėti penkerius metus ir 10 mėnesių už neva atskleistas valstybės paslaptis savo paskelbtame straipsnyje, sukėlusiame Turkijos autoritariško prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įtūžį.

C. Dundaras, kaip manoma, šiuo metu yra Vokietijoje. Jis buvo paleistas anksčiau šiais metais, Aukščiausiajam Teismui išnagrinėjus apeliaciją.

Sacharovo premijos laureatas atsiims diplomą ir 50 tūkst. eurų prizą, kurie bus įteikti per ceremoniją gruodžio 14 dieną Strasbūre.

Anksčiau šis apdovanojimas buvo paskirtas Pakistano mergaičių švietimo aktyvistei Malalai Yousafzai, kovos su apartheidu Pietų Afrikos Respublikoje lyderiui Nelsonui Mandelai ir Mianmaro demokratijos aktyvistei Aung San Suu Kyi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.