aA
Į Baltijos jūrą neseniai įplaukė du Rusijos kariniai laivai, trečiadienį patvirtino NATO.
Admiral Kuznetsov
Admiral Kuznetsov
© Reuters/Scanpix

„Mes galime patvirtinti, kad du Rusijos karo laivai neseniai įplaukė į Baltijos jūrą“, - BNS Briuselyje sakė NATO atstovas spaudai Dylanas White'as.

Tai gali būti lavai, apginkluoti branduolines galvutes galinčių nešti ilgojo nuotolio raketų kompleksais „Kalibr“. Šios raketos turi 2,6 tūkst. kilometrų šūvio nuotolį. Apie šių laivų plaukimą Baltijos jūros link anksčiau pranešė britų ir rusų žiniasklaida.

Aljanso atstovas pabrėžė, kad Rusija turi teisę veikti tarptautiniuose vandenyse, tačiau tokie veiksmai dar kartą rodo išaugusį Maskvos karinį aktyvumą prie NATO sienų.

„Tai rodo didesnę skaidrumo ir rizikos mažinimo būtinybę mūsų santykiuose su Rusija. NATO yra pasiruošusi tęsti dialogą su Rusiją šiais ir kitais klausimais“, - teigė D.White'as.

Pastaruoju metu vėl paaštrėjus įtampai tarp Vakarų ir Rusijos dėl jos veiksmų Sirijoje, Europos lyderiai užsimena apie galima naujų sankcijų Rusijai įvedimą. Nerimą Vakarams kelia ir veiksmai Karaliaučiuje, kur, kaip tvirtino Maskva, pratyboms prieš kelias savaites buvo dislokuoti branduolinį užtaisą galinčių nešti raketų kompleksai „Iskander “.

Praėjusią savaitę Rusijos gynybos ministerija taip pat informavo apie laivų grupę, kuri iš Šiaurės jūros išplaukė į Viduržemio jūrą prisijungti prie pajėgų, vykdančių bombardavimus Sirijoje. Agentūra „Reuters“, remdamasi diplomatiniais šaltiniais NATO, skelbė, kad į Siriją pajudėjo ir didžioji dalis Baltijos jūros laivyno.

Rusijos kariuomenė praėjusį ketvirtadienį pranešė apie karines pratybas netoli savo vakarinės sienos, kuriose taip pat dalyvavo daliniai, apginkluoti „Iskander“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.