aA
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovybė nenori dirbti koalicijoje su Seimo rinkimus laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Iš dalies viena priežastimi įvardijama Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pažyma apie Ramūno Karbauskio sąsajas su Rusija, teigia šaltiniai partijoje.
Gabrielius Landsbergis, Andrius Kubilius, Dainius Kreivys
Gabrielius Landsbergis, Andrius Kubilius, Dainius Kreivys
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Buvo kalbėta apie Ukrainos tarnybų pažymą, bet jie to stipriai neeksponuoja. Šiaip daug kas juokiasi: pamanykit tik, ukrainiečių žvalgyba. Čia juk ne britų žvalgyba. Gal kaip tik čia Kremlius bando žibalo papilti? Bet vadai to stipriai neeksponuoja. Jei būtų kažkas tokio, tai, manau, sakytų jėzus marija“, - svarstė vienas konservatorių atstovas.

Pasak savo pavardės įvardinti nenorėjusio pašnekovo, pagrindinė priežastis, kodėl konservatorių lyderiai nenori koalicijos su Ramūnu Karbauskiu ir Sauliumi Skverneliu, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga būtų didysis partneris, o konservatoriai – mažasis.

„Pagrindinė priežastis ta, kad R. Karbauskis didelis, o mes maži. Sakoma, kad negalime diskredituot savo vardo, negalėsim jo kontroliuot. Čia yra pagrindinė priežastis“, - teigia politikas.

Naudoja Rusijos kortą

Seimo narys Jurgis Razma teigia girdėjęs kalbas apie informaciją iš Ukrainos, bet sako jokio dokumento nematęs. Pasak konservatoriaus, tai nebuvo pristatyta ir partijos susirinkimuose.

„Na, kažkokių kalbų yra tekę girdėti, bet aš asmeniškai tikrai tokios pažymos nemačiau“, - teigia politikas.

„Bet nemanau, kad tokia pažyma oficialiai yra kaip nors atsiųsta, jeigu yra“, - aiškina J. Razma.

Partijos pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė taip pat sako kalbų girdėjusi, bet informacijos patvirtinti negalinti: „Gandų lygyje esu girdėjusi, bet kai paklausiau „Ar matei kokį dokumentą, ar ką nors?“, tai niekas nieko nematė. Tik tokie gandai sklando“.

Konservatoriai ne kartą traukė galimų R. Karbauskio ryšių su Rusija kortą. Jiems kelia abejonių, kad viena iš R. Karbauskio Agrokoncerno įmonių grupės bendrovių „Agrokoncernas" Lietuvoje atstovauja Rusijos koncernui „Acron" ir prekiauja rusiškomis trąšomis. „Acron" savininko Viačeslavo Kantoro Šveicarijoje įregistruota bendrovė, kaip teigia apžvalgininkas Marius Laurinavičius, šios šalies žvalgybos ataskaitoje įvardijama kaip įkurta Rusijos užsienio žvalgybos.

Tačiau R. Karbauskis yra sakęs, kad šiuo atveju jo įmonė tik prekiavo Rusijos įmonės parduodamomis trąšomis ir tai, jo žiniomis, daro ne viena Lietuvos įmonė.

R. Karbauskiui taip pat išsakomi kaltinimai dėl Maskvoje V. Majakovskio teatro meno vadovu dirbančio brolio Mindaugo Karbauskio.

Konservatoriai net iškėlė sąlygą, kad jeigu būtų pasirašomas koalicijos susitarimas su valstiečiais žaliaisiais, visi pasirašantys lyderiai turėtų būti patikrinti specialiųjų tarnybų.

Vieni koalicijos nori, kiti nenori

Pasak vieno konservatoriaus, beveik visa Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovybė koalicijos su valstiečiais žaliaisiais nenori, bet apačios nori, nes esą tauta davė pakankamą mandatą.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gretose dėl to dar gresia nedidelis susidūrimas. Partija iš pradžių buvo apsisprendusi penktadienį 14 valandą surengti prezidiumo posėdį, bet antradienį vakare susitikę išrinkti naujo Seimo nariai pasvarstė, kad penktadienis gali būti nepatogi diena prezidiumo posėdžiui.

Prezidiumo narys Arvydas Anušauskas sako, kad antradienį dauguma prezidiumo narių nutarė penktadienį nesirinkti. DELFI žiniomis, atsakingoji partijos sekretorė Monika Navickienė išplatino laišką, kuriuo informavo prezidiumo posėdis nukeliamas į kitą savaitę.

Tačiau J. Razma teigia, kad prezidiumą atšaukti gali tik partijos pirmininkas. Šio posėdžio labiausiai laukė norintieji aptarti koalicijos galimybes su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir netgi pageidaujantys tokios koalicijos. Jie netgi turi jau surinkę parašus prašydami tokį posėdį surengti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.