aA
NATO gynybos ministrai trečiadienį susitiks Briuselyje, kur peržiūrės tarptautinių batalionų Baltijos šalyse ir Lenkijoje kūrimo procesą.
NATO ministrai peržiūrės tarptautinių batalionų Baltijos šalyse kūrimo procesą
© Reuters/Scanpix

Siekiant atgrasyti Rusiją, po batalioną kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje NATO dislokuos 2017 metais.

Aljanso Gynybos ministrų susitikimas, kuriame dalyvaus ir Lietuvos ministras Juozas Olekas, rengiamas pastaruoju metu vėl paaštrėjus įtampai tarp Vakarų ir Rusijos dėl jos veiksmų Sirijoje. Nerimą dėl Maskvos veiksmų taip pat paskatino rusų Karaliaučiuje dislokuoti branduolinį užtaisą galinčių nešti raketų kompleksai „Iskander“.

„Mūsų susitikime vadovaujančios šalys (…) pristatys savo planus savo vadovaujamiems batalionams ir kitos šalys patvirtins savo dalyvavimą juose“, – susitikimo išvakarėse žurnalistams Briuselyje sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Batalioną iš viso sudaro apie tūkstantį karių. Lietuvoje kuriamam vienetui vadovaus Vokietija, apie planus prie jo prisidėti yra paskelbusios Beneliukso šalys, Norvegija, Kroatija ir Prancūzija.

Estijoje kuriamam batalionui vadovaus Jungtinė Karalystė, Latvijoje - Kanada, Lenkijoje - Jungtinės Valstijos. Lenkijoje nuo kitų metų JAV taip pat žada dislokuoti iš maždaug 4 tūkst. karių sudarytą brigadą, kuri dalyvaus pratybose visoje Vidurio ir Rytų Europoje.

Aljanso gynybos ministrai taip pat aptaras NATO veiksmus siekiant užtikrinti stabilumą Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Ministrai su ES užsienio politikos vadove Federica Mogherini aptars NATO bendradarbiavimą su Bendrija. Šiame susitikime taip pat dalyvaus Švedijos ir Suomijos gynybos ministrai, nors pastarosios šalys NATO nepriklauso.

J. Olekas dar dalyvaus daugiašaliame susitikime su Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados ir Lenkijos gynybos ministrais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.