aA
Laidoje „Dėmesio centre“ – pokalbis su išrinktu Seimo nariu Kęstučiu Smirnovu, laimėjusiu prieš premjerą Algirdą Butkevičių Vilkaviškio apygardoje.
Kęstutis Smirnovas (kairėje) ir Algirdas Butkevičius
Kęstutis Smirnovas (kairėje) ir Algirdas Butkevičius
© DELFI montažas


– Rinkimai praėjo, rezultatai neįtikėtini visai Lietuvai. O jums pačiam tai buvo staigmena?

– Mes irgi iki paskutinės minutės negalėjome patikėti, bet kai jau gavome visų apylinkių rezultatus, buvome maloniai nuteikti. Džiaugiamės, kad gavome Vilkaviškio gyventojų pasitikėjimą. Tuo pačiu noriu jiems ir padėkoti, kad pasirinko permainas. Dvidešimt metų A. Butkevičius ten buvo išrenkamas jau pirmajame ture. Ir A. Butkevičiui galiu padėkoti už gražią konkurencinę kovą, tikrai viskas vyko diplomatiškai.

– Bet jis ten beveik nesirodė? Čia turbūt ir buvo klaida, kad visi galvojo, jog viskas Vilkavišky aišku?

– Iki pirmo turo turbūt taip ir galvojo. Po pirmo turo tikrai dėmesio skyrė daugiau, lankėsi Vilkavišky. Gyventojai turbūt dėmesio gavo daugiau negu per visą šią A. Butkevičiaus kadenciją.

– Jūs laimėjote tik 260 balsų. Panašu, kad A. Butkevičiui tiesiog pritrūko laiko? Jeigu būtų įtarę, kad taip gali pakrypti reikalai, jie būtų skyrę daugiau dėmesio, ar ne?

– Tikrai taip. Tikrai galvojo, kad laimės per pirmą turą, kaip visą laiką buvo įprasta. Bet, matyt, Vilkaviškio gyventojai jau nori permainų.

– Turbūt ėjote ir per gyventojų butus, ir susitikot su verslininkais ir pan. Tam, kad pasiektumėt tokį rezultatą reikėjo įdėti daug pastangų. Kiek laiko vykdėte kampaniją?

– Rinkimų kampanija vyko du mėnesius – nuo rugpjūčio pradžios iki rinkimų. Aš nežinojau, kad būsiu Vilkaviškio apygardos kandidatas. Rugpjūčio 5 d. aš gavau tokį pasiūlymą iš partijos. Jį priėmiau, nes pakovoti su premjeru, net jei ir pralaimi, yra tikrai verta.

– Rinkimuose jūsų apygardoje dalyvavo apie 14 tūkst. žmonių. Tiek žmonių ir aplankėte?

– Tiek žmonių gal ne, bet pusę – tikrai. Darėme susitikimus su bendruomene, susitikom su mokyklų direktoriais, su moksleiviais, moksleivių taryba, įmonių vadovais, ūkininkais, verslo atstovais – visais, su kuriais buvo įmanoma susitikti, ir kurie norėjo susitikti. Štabo vadovas visada suderindavo visus susitikimus, jis viską suplanavo. Galiu sakyti, kad rinkimai vyko pagal planą. Labiausiai ruošėmės pirmam turui, nes, turiu prisipažinti, patys nelabai tikėjomės, kad antras turas iš viso bus. Žinoma, vilties turėjome – dirbome daug, sąžiningai ir atkakliai. Po pirmojo turo aš atsilikau nuo A. Butkevičiaus 1600 balsų, o antrajame laimėjau 260. Tai rezultatas puikus.

– Jūsų partija taip pat smarkiai įsijungė. Vieną dieną prieš rinkimus važiavo Saulius Skvernelis, kitą – Ramūnas Karbauskis. Jautėt, kad čia toks ir principo reikalas visai partijai?

– Tai buvo mūsų susitarimas. Per susirinkimą aš pasakiau, kad mano konkurentas yra kitos partijos pirmininkas, tai man irgi reikės lyderių pagalbos. Ir Saulius, ir Ramūnas mielai sutiko man padėti. Jie susitiko su bendruomene, pasikalbėjo. Gal to ir būtų pritrūkę, jei jie nebūtų atvažiavę.

– Vilkaviškyje esate nelabai pažįstamas žmogus, nes pats esate iš Šakių. Este ir Šakių rajono savivaldybės narys. Suprantu, kad viską Vilkaviškyje pradėjote iš naujo?

– Visiškai. Tame rajone nebuvau pažįstamas. Dabar, manau, mažiausiai pusė mane tikrai pažįsta, o kiti dar tikrai turės galimybę susipažinti.

– Buvote liberalas, kai liberalai skilo, likote su Artūru Zuoku ir Liberalų centro sąjunga. 2014 m. perėjote į valstiečių partiją. Kodėl?

– Aš visada buvau vienoj partijoj – Liberalų ir centro sąjungoj. Buvo daug skilimų, bet aš visada buvau toje pačioje partijoje. Nesiblaškiau. Kai galiausiai tos partijos nebeliko, o aš savivaldybėje, būdamas liberalas, dirbau koalicijoje su valstiečių ir žaliųjų sąjunga, natūraliai prisijungiau prie koalicijos partnerių ir tapau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariu.

– Rinkimų naktį R. Karbauskiui ėmus jus girti, kad esate ir pasaulio čempionas, ir penkių vaikų tėtis, A. Butkevičius replikavo – taip, vaikai penki, bet žmonos – trys. Tai tiesa, jūs esate trečią kartą vedęs?

– Ne, esu du kartus vedęs. Manau, premjeras buvo suklaidintas. Žinote, visokių gandų yra, bet aš tikrai jokio pykčio neturiu. Žmonės, matyt, per rinkimus visi pavargę, ar supykę dėl rezultatų, bet tikrai nematau čia jokių problemų.

– Esate ne tik pasaulinio lygio bušido kovotojas, bet ir mokytojas ekspertas, edukologijos magistras. Dabar labai madinga kalbėti apie tą profesionalumą, profesionalų vyriausybę. Taikant tuos viešai R. Karbauskio išsakytus kriterijus, jūs tarsi tiktumėte būti švietimo ir mokslo ministru. Nėra tokių ambicijų?

– Ne, tikrai ne. Esu komandos narys ir jokių postų tikrai nesiekiu. Noriu dirbti Seime ir atstovauti Vilkaviškio rajono gyventojams. Jeigu būčiau koks ministras, tai būtų kaip premjerui – nebus laiko susitikti su savo rinkėjais. Noriu tikrai dirbti dėl gauto pasitikėjimo.

– Dabar daug diskutuojama apie būsimą koaliciją. Kaip jūs pats vertinate, kuri partija galėtų būti priimtinesnė – socialdemokratai ar Tėvynės sąjunga?

– Tam yra sudaryta derybų grupė. Ji derasi su abiem partijomis. Manau, dirbsime su tais, su kuriais pavyks geriausiai susiderėti, kurie sutiks su mūsų programinėmis nuostatomis. Aš didelio skirtumo nematau, nes vis tiek pagrindinė programa bus mūsų.

– Jūs – buvęs liberalas, dirbate švietimo srity, užsiimate neformaliu ugdymu. Jūsų partija yra viena iš tų, kuri reikalauja apskritai naikinti krepšelių sistemą švietimo srityje. Jums tai priimtina?

– Pirmiausiai bet kokie siūlymai bus išanalizuoti ir apsvarstyti ir su mokytojų profsąjungomis, ir su ta sritimi susijusiais žmonėmis. Kol kas tie krepšeliai yra. Jeigu bus aiškiai įrodyta, kad reikia tą sistemą keisti ir kad tai sustabdys ypač kaimo mokyklų nykimą – tada reikės priimti naujus sprendimus. Krepšelių sistema miestuose – labai gerai, bet rajonuose situacija tikrai yra ne kokia. Yra atvejų, kai mokyklos direktorius tiesiog nuperka mokytoją su visa klase tam, kad gyvuotų jo mokykla, o kita automatiškai užsidaro. Vaikai tampa ne asmenybėmis, o pinigų maišeliais. Būna net atvejų, kai mokykla vaikų neišleidžia į profesinio rengimo mokyklas, kad tik jie liktų mokykloj. Todėl ir turime nemažai gimnazistų, kurių įvertinimai ne patys aukščiausi. Tai yra ydinga sistema, ypač rajonuose. Miestuose to nėra, miestuose gera konkurencija tarp mokyklų ir be krepšelių.

– Kadangi buvote liberalas, vadinasi, esate gana liberalių pažiūrų žmogus. Jūsų dabartinės partijos programoje yra tikrai kietų dalykų, kaip valstybinis monopolis alkoholio prekybai, valstybinės vaistinės, bankas. Jums pačiam tai priimtina?

– Aš nesu ekonomistas. Reikia kalbėti su jais, jie turi pasakyti, ar tokie dalykai įmanomi ir reikalingi. Aš negaliu žinoti visų dalykų. Manau, galima svarstyti visus dalykus ir rasti geriausią variantą.

– Kovos terminais kalbant, su draugais turbūt juokavot, kad nokautavot premjerą antram raunde?

– Matote, aš visada kovodavau taktiškai. Tai taktiškai ir laimėjau.

www.lrt.lt