aA
Konservatoriai išsakė nuostatą, kad koalicijoje su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, jei tokia būtų suformuota, turėtų dalyvauti ir Liberalų sąjūdis. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai taip pat kategoriškai atsisako derėtis su socialdemokratais bei nori, kad specialiosios tarnybos patikrintų visus parašą ant koalicijos sutarties dedančius partijų lyderius.
Konservatoriai išsakė sąlygas deryboms su valstiečiais žaliaisiais
© DELFI / Kiril Čachovskij

Tokie siūlymai paaiškėjo antradienį susitikus Valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovams.

Valstiečiai žalieji turėjo planų po rinkimų suformuoti plačią Nacionalinės vienybės vyriausybę, kurioje dirbtų Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, konservatoriai ir socialdemokratai.

„Pokalbio metu išsiaiškinome kelias principines jų nuostatas. Pirma, jie nemato koalicijos su socialdemokratais, savotiškai kvestionuoja mūsų Nacionalinės vyriausybės sudarymo idėją. Antra, viena iš privalomų jų sąlygų, kad turėtume kreiptis į liberalus, kaip į dar vieną galimą koalicijos partnerį, nes save jie įsivaizduoja su liberalais“, - teigia Valstiečių ir žaliųjų sąjungos konsultacijų grupės vadovas Povilas Urbšys.

P. Urbšys svarsto, kad tyrimai prieš liberalus nesibaigė

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga naujame Seime turės 56 vietas, konservatoriai laimėjo 31 mandatą. Liberalų sąjūdis rinkimuose pelnė 14 vietų. Tai reiškia, kad liberalų buvimas koalicijoje, jei ji būtų sudaryta tarp konservatorių ir valstiečių žaliųjų, nėra būtinas.

Kodėl tuomet konservatoriai kartu koalicijoje nori matyti Liberalų sąjūdį?

„Dėl to esame ne sykį kalbėję ir išdėstę savo motyvus. Tai yra ir liberalų programinės nuostatos, kurios mums priimtinos, suderinamos. Tai ir pasitikėjimas iš 2008-2012 m. Vyriausybės. Ir apskritai aš tikiu stipria dešine idėja Lietuvoje", - sako konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Tačiau, pavyzdžiui, P. Urbšys teigia, kad įtraukti Liberalų sąjūdį į pokalbius dėl koalicijos būtų netikslinga, nes teisėsauga tiria galimą buvusio šios partijos pirmininko Eligijaus Masiulio korupciją ir tai gali būti ne paskutiniai įtarimai, susiję su liberalais.

„Mums svarbu žinoti, ar jų nuostata nesikeis dėl liberalų. Turiu omeny, kad ikiteisminis tyrimas liberalų atžvilgiu nėra pasibaigęs ir aš nenustebsiu, kad gali būti pradėti ikiteisminiai tyrimai po rinkimų ir galbūt dar atsiras papildomai asmenų, kuriems bus pareikšti įtarimai. Tai mus šitas dalykas neramina“, - sako P. Urbšys.

Politikas nepasakė, ar savo teiginius remia turima informacija, ar prielaidomis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas G. Landsbergis teigia tokios informacijos, kaip P. Urbšys, neturintis.

Kiek vėliau Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius feisbuke pareiškė, kad G. Landsbergis nuomonę dėl liberalų dalyvavimo koalicijoje dėsto vienašališkai, nesusitaręs. Pasak jo, liberalai nesiveržia į valdžią su partijomis, kurios nori riboti žmonių pasirinkimo laisvę.

Švietimo srityje sutarimo nerado

P. Urbšys, be kita ko, teigia, kad susitikimo metu kalbėta apie švietimą. Tiesa, regis, sutarimo šiuo klausimu nerasta, bet, pasak P. Urbšio, tai neužkerta kelio tolesniems pokalbiams ar bendram darbui.

„Mūsų požiūriu reikia reformuoti švietimo sritį atsisakant krepšelių sistemos. Mes matome, kad konservatorių požiūris skiriasi. Bet, galų gale, mes nematome problemų. Dirbdami Seime galime išsaugoti atskiras savo pozicijas ir balsuodami išreikšti atskiras nuomones", - sako politikas.

Pasak P. Urbšio, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra linkusi derėtis dėl programinių nuostatų.

Į priekaištą, kad valstiečiai žalieji kalbasi ir su konservatoriais, ir su socialdemokratais (tai yra visiškai skirtingų ideologijų partijomis), P. Urbšys atsako, kad Lietuvoje politinių partijų tapatybė yra sumišusi: jo nuomone, socialdemokratų rinkėjai nusisuko, nes jie prarado socialdemokratišką tapatybę, su konservatoriais, jo nuomone, vyksta panašiai.

„Pagal mūsų programą socialinėje srityje mes daugiau akcentuojame socialinį teisingumą, ką turėtų akcentuoti socialdemokratai. Jei mes kalbame apie tradicines vertybes (šeimą, valstybinės kalbos statuso išsaugojimą), tai mes esame dešinieji. Tai jei mes turime kairę, dešinę ir liberalus, aš įsivaizduoju, kad yra ta centro pozicija, kurią bando valstiečiai išsakyti", - sako P. Urbšys.

Nori, kad VSD patikrintų visus koalicijos partijų lyderius

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis susitikimą su valstiečiais žaliaisiais pavadino apsikeitimu nuomonėmis.

G. Landsbergis, be nuostatų nesiderėti su socialdemokratais ir į galimą koaliciją įtraukti liberalus, taip pat įtraukė prašymą, kad galimą sutartį pasirašantys partijų lyderiai privalo praeiti Valstybės saugumo departamento (VSD) patikrinimą.

Neabejojama, kad tai taikoma labiausiai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui, kuris neplanuoja eiti jokių pareigų Vyriausybėje, bet G. Landsbergis teigia, jog tai „speciali sąlyga Gabrieliui".

„Mes taip prašome, tokia mūsų pozicija. Todėl, kad mes matome, jog žmogus, kuris užima premjero poziciją, užima Seimo pirmininko poziciją ar dirba Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, yra patikrinamas dėl teisės dirbti su slapta informacija. Dabar asmenys, kurie deda savo parašus, tačiau neprisiima atsakomybės už būsimas pareigas (galėtų teoriškai tai būti ir G. Landsbergis), irgi lygiai taip pat turi būti patikrinti. Lygiai ir kiti partijų vadovai, kurie pasirašytų, bet neitų į jokias pareigas", - sako G. Landsbergis.

Susitiks su socialdemokratais

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sudaryta konsultacinė grupė antradienį viešbutyje „Artis“ susitiko su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų politikais konsultacijoms dėl galimos koalicijos. Politikai pabrėžtinai susitikimą siekia vadinti konsultacijomis, bet ne derybomis.

Iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pusės atvyko koordinacinės grupės vadovas P. Urbšys, taip pat išrinkti parlamentarai Rima Baškienė, Stasys Jakeliūnas, Eugenijus Jovaiša bei partijos pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas.

Konservatoriai atsiuntė partijos pirmininką G. Landsbergį, ekspremjerą Andrių Kubilių, rinkimų štabo vadovą Dainių Kreivį.

Popiet Valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybininkai dar susitiks su Lietuvos socialdemokratų partijos atstovais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.