aA
Norvegijos vyriausybė pritarė kelių šimtų JAV karių dislokavimui šalyje. Apie tai paskelbta pirmadienį. Neabejojama, kad 330 amerikiečių jūrų pėstininkų atvykimas į Norvegiją supykdys Rusiją, informuoja agentūra AFP.
JAV dislokuos Norvegijoje šimtus karių
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Dėl šalies saugumo „svarbu, kad mūsų sąjungininkai atvyktų čia įgyti žinių, kaip dirbti Norvegijoje ir su norvegų ginkluotosiomis pajėgomis“, sakė gynybos ministrė Eriksen Soreidė (Eriksen Soreide).

Ministerijos Osle duomenimis, JAV kariai bus dislokuoti už 1 000 km nuo sienos su Rusija ir mokysis, kaip veikti arktinėmis sąlygomis. Norvegija nuo 1949 metų yra NATO narė. Kad nuramintų Maskvą, Norvegija tada pažadėjo neįsileisti į šalį užsienio kovinių dalinių, jei ji pati nebus užpulta. Tačiau NATO partnerių pratybos yra galimos.

E. Soreidė, turėdama omenyje karių dislokaciją, kalbėjo apie „sveikintiną JAV iniciatyvą“, kuri puikiai dera su dabartinėmis NATO pastangomis gerinti praktinį bendradarbiavimą Aljanso viduje. JAV jau turi Norvegijoje sukaupusi didelį kiekį karinės įrangos, tačiau jų karių čia dislokuota nebuvo.

Rusija praėjusiomis dienomis, kai pasirodė pirmieji pranešimai apie planuojamą karių dislokavimą, neslėpė susierzinimo. „Mes norėtume suprasti, kodėl Norvegija taip nori padidinti savo karinį potencialą, dislokuodama JAV dalinius“, – praėjusį penktadienį sakė Rusijos ambasados Osle atstovas Maksimas Gurovas. Jis atkreipė dėmesį į tai, jog norvegų politikai nuolat tikina, kad jų šalis nejaučia Rusijos grėsmės.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.