aA
Kremlius trečiadienį pareiškė, kad nesitiki jokio proveržio sprendžiant konfliktą Ukrainoje per Berlyne vyksiančias tarptautines derybas.
Kremlius
Kremlius
© AFP/Scanpix

„Nesitikime jokio proveržio“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, likus kelioms valandoms iki planuojamo Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo pradžios su Prancūzijos, Vokietijos ir Ukrainos lyderiais.

„Idealiu atveju geriausias rezultatas būtų Ukrainos įsipareigojimas vykdyti Minsko (taikos) susitarimus, kaip yra numatyta suinteresuotų šalių lyderių pasirašytame dokumente. Tačiau idealūs tikslai ne visuomet atitinka tikrovę“, – sakė D.Peskovas.

Rusija, kuri 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, remia prorusiškų sukilėlių veiksmus rytų Ukrainoje. Per šį konfliktą, besitęsiantį trečius metus, žuvo jau apie 10 tūkst. žmonių.

Maskva neigia jai metamus kaltinimus, kad ji į Ukrainos rytus siuntė savo karių, tiekia ginkluotę ir taip kursto konfliktą, nuniokojusį šios šalies pramonės regioną.

Trečiadienio derybos bus pirmoji V.Putino kelionė į Berlyną nuo to laiko, kai įsižiebė konfliktas. Šis jo vizitas įvyks Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje, kur bus svarstomi santykiai su Rusija, išvakarėse.

Antradienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad iš derybų „daug nesitiki“.

Visos konflikto šalys sutiko dėl taikos sutarties, parengtos tarpininkaujant Vokietija ir Prancūzija 2015 metų vasarį, tačiau, nors vadinamieji Minsko susitarimai ir padėjo sumažinti kovų intensyvumą, visiškai jų nutraukti nesugebėta.

Dėl konfliktų Ukrainoje ir Sirijoje Maskvos santykiai su Vakarais yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.