aA
Sekmadienį, spalio 23 dieną, 15 val., prieš mėnesį Anapilin išėjusio Leonido Donskio atminimas bus pagerbtas Butrimonyse, pagrindinėje žydų masinių žudynių vietoje.
Leonidas Donskis
Leonidas Donskis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Prieš mirtį dalyvaudamas DELFI konferencijoje L. Donskis sakė, kad jaučia moralinę pareigą ten kadišą sukalbėti su žydais. Sekmadienį kadišą atliks operos solistas Rafailas Karpis.

Antrojo pasaulinio karo metais Butrimonyse buvo sušaudyta apie 2 000 ten gyvenusių žydų, išsigelbėjo vos vienuolika, vienas iš jų – Leonido tėvas. Būtent šioje istorinėje vietoje dvi organizacijos – „Šiaurės Jeruzalė“ ir fondas „Malat memory foundation“ – kviečia pagerbti čia žuvusiųjų ir Leonido Donskio atminimus.

„Į Butrimonis kviečiame visus, kam svarbus Leonido atminimas. Proga įgyvendinti išėjusio žmogaus norą yra vertinga galimybė sustiprinti jo gyvavimą. Planuojame ne religines apeigas, bet humanistinio pobūdžio renginį, kurio turinys, būdamas meniniu gal ir netelpa į įprastinius rėmus. Kaip ir Leonido tautinė savimonė – nestandartinė ir dėl to sunkiau suvokiama. Kadišas skambės jo nužudytų protėvių garbei – tokia buvo jo svajonė, o tuo pačiu, deja, ir jo paties atminimui“, - sako „Šiaurės Juruzalė“ vadovė Anna Avidan.

Operos solistas Rafailas Karpis maldą atliks muzikos kalba – Butrimonyse skambės Moriso Ravelio kūrinys „Kadiš“. „Muzikos kalbą supranta visi, todėl ir pasirinkome tokią maldos formą. Leonidas buvo nepaprastas žmogus, vien žinojimas, kad jis yra – atnešdavo ramybės jausmą“, – sako su Leonidu Donskiu draugavęs žinomas operos solistas.

Į renginį atvyks ir vos kelių išsigelbėjusių žydų palikuoniai, vienas iš jų PAR litvakas Michael Solomon Pertz, Butrimonyse buvo nužudyti jo senelė ir dėdė iš tėvo pusės.

Į Butrimonis visus norinčius nemokamai nuveš autobusas, kuris išvyks sekmadienį spalio 23 d. nuo Forum Palace stovėjimo aikštelės 13.00 val. Registracija vyksta čia.

Paskutinė DELFI konferencija su L. Donskiu:

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.