aA
Seimas po pateikimo priėmė svarstyti 2017 metų Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") biudžeto projektą, kuris pirmą kartą po 10 metų yra nedeficitinis.
Pristatytas „Sodros“ biudžetas: pensijos augs apie 6 proc.
© Shutterstock nuotr.

Projektą palaikė 23 parlamentarai, priešingos nuomonės nebuvo, dar 11 Seimo narių susilaikė.

Kaip pristatydama "Sodros" biudžeto projektą Seime sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, Vyriausybė Seimui siūlo patvirtinti daugiau kaip 3,738 mlrd. eurų sieksiančias kitų metų Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto pajamas ir 3,675 mlrd. eurų išlaidas (planuojamas metų rezultatas - pajamos viršija išlaidas 62,6 mln. eurų). Prognozuojama, kad kitų metų biudžeto pajamos augs 9 proc., o išlaidos - 5,3 proc. Kaip tvirtino ministrė, po dešimties metų pertraukos planuojamas nedeficitinis 2017 m. "Sodros" biudžetas.

"Noriu atkreipti dėmesį, kad po 10 metų pertraukos yra prognozuojama, kad einamųjų metų rezultatas bus teigiamas ir pajamos viršys išlaidas 62,6 mln. eurų", - Seime iš tribūnos kalbėjo A. Pabedinskienė.

Kitų metų "Sodros" biudžeto projekte numatomas tolesnis išmokų augimas. Draudžiamosios pajamos, nuo kurių skaičiuojama pensija, augs 31 euru - iki 476 eurų, o bazinė pensija - 4 eurais - iki 116 eurų.

Pagal socialinio modelio pakete priimtą Socialinio draudimo pensijų įstatymą bus indeksuojamos pensijos. Tam papildomai kitąmet reikės apie 116 mln. eurų, pensijos paaugs apie 6 proc. - panašiai, kiek 2016 metais augo darbo užmokestis. Planuojama, kad vidutinė pensija 2017 m. pasieks 281,19 euro dydį, apie 15 eurų daugiau, nei buvo šiais metais.

Projekte 2017 m. numatoma, kad didžiausią šio fondo biudžeto pajamų dalį sudarys draudėjų valstybinio socialinio draudimo įmokos - beveik 3 mlrd. 160 mln. eurų, ir apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo įmokos - daugiau kaip 337,5 mln. eurų. Savarankiškai dirbančių asmenų valstybinio socialinio draudimo įmokos planuojama sudarys apie 107,5 mln. eurų, valstybinio savanoriškojo socialinio draudimo įmokos - apie 7,7 mln. eurų.

Pagal teikiamą dokumentą valstybinio socialinio draudimo pensijoms planuojama skirti daugiau kaip 2 mlrd. 550 mln. eurų, ligos draudimo išmokoms - 253,6 mln. eurų, motinystės draudimo išmokoms - 300,7 mln. eurų, nedarbo socialiniam draudimui - apie 162,4 mln. eurų, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialiniam draudimui - beveik 19,3 mln. eurų. Prognozuojama, kad lėšos pervedamos į pensijų fondus sudarys apie 171,2 mln. eurų.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete, papildomu - Audito komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti lapkričio 25 d.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.