aA
Tragedija, kai Panevėžio rajone gaisre klykdami sudegė du mažamečiai broliukas ir sesutė, apnuogino karčią tiesą, kad įgūdžių trūksta ne tik motinoms, bet ir šias bei jų vaikus stebėti privalančioms socialinėms tarnyboms. Ar viskas padaryta, kad būtų apsaugoti vaikai?
Gaisras, kuriame žuvo du vaikai ir vyras
Gaisras, kuriame žuvo du vaikai ir vyras
© Skaitytojo nuotr.

Tragedija, kai Panevėžio rajone gaisre klykdami sudegė du mažamečiai broliukas ir sesutė, apnuogino karčią tiesą, kad įgūdžių trūksta ne tik motinoms, bet ir šias bei jų vaikus stebėti privalančioms socialinėms tarnyboms. Nors seniūnijos darbuotojai į socialinės rizikos sąrašą įrašytą šeimą lankydavo net po kelis kartus per dieną, bet vaikų neatėmė ir jų gyvybes nusinešusiai nelaimei kelio neužkirto. Košmaro Mikėnų kaime aplinkybes ėmėsi aiškintis Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Kraupų sekmadienį Mikėnuose primena medinis apdegęs namas gatvėje dabar makabriškai skambančiu Vilties g. pavadinimu. Šis Savivaldybės 2014-aisiais iš gyventojų nupirktas ir suremontuotas socialinis būstas virto ne jaukiais namais, bet mirtinais spąstais.

Ugniagesiams apie degantį namą ir jame esančius žmones ankstų sekmadienio rytą po 8 val. pranešė besiveržiančius dūmus ir liepsnas išvydę kaimynai. Iš ugnies išpuolusi kaip stovi, paklode apsigaubusi vaikų motina 26-erių Sonata G. šaukėsi pagalbos.

Į gaisro vietą sulėkė visas kaimas.

Nelaimės liudininkais tapę kaimynai pasakojo nieko klaikesnio gyvenime neregėję – girdėjo liepsnos apimtame name klykiančius vaikus ir vyro prašymus gelbėti, bet padėti negalėjo. Iš pradžių žmonės dar patys bandė išvaduoti ugnies namo viduje įkalintus vaikus ir Sonatos G. draugą, bet kažkam kirviu išdaužus langą plūstelėjo liepsnos, pasigirdo sprogimas. Netrukus degančiame name žmonių balsai nutilo.

Gaisro aplinkybes aiškinasi ne tik Panevėžio ugniagesiai, bet ir iš Vilniaus iškviesti Gaisrinių tyrimų centro specialistai. Nustatyta, kad ugnis įsiplieskė vaikų kambaryje.

Dūmų detektorius buvo atjungę

Į gaisravietę sulėkusios ugniagesių komandos iš Vadoklių ir Ramygalos rado namą degantį jau atvira liepsna. Kol atvyko pastiprinimas iš Panevėžio, vietiniai ugniagesiai galėjo liepsnas malšinti tik iš lauko.

Kvėpavimo įrangą, skirtą įeiti į degantį pastatą, turėję ugniagesiai gelbėtojai iš Panevėžio viduje surado jau stipriai apdegusius dviejų vaikų ir suaugusio vyro kūnus. Liepsnose žuvusios nė dvejų metukų nesulaukusios mergytės kūnelį ugniagesiai aptiko lovelėje, jos trimečio broliuko ir motinos 28-erių draugo kūnus – kitame kambaryje prie lango.

Matyt, pastarieji iki paskutiniųjų gyvenimo sekundžių dar turėjo vilties ištrūkti iš ugnies gniaužtų. Dar du vyresnieji vaikai tragedijos išvengė, nes lemtingąją naktį nenakvojo pas motiną – buvo išvykę į gretimą kaimą pas tėvą.

Gaisro aplinkybes aiškinasi ne tik Panevėžio ugniagesiai, bet ir iš Vilniaus iškviesti Gaisrinių tyrimų centro specialistai. Nustatyta, kad ugnis įsiplieskė vaikų kambaryje. Įtariama, kad gaisrą galėjo sukelti berniukas. Krosnis tądien nebuvo kūrenta.

Nors policija atlieka tyrimą dėl elektros instaliacijos būklės, bet spėjama, jog šioji buvo tvarkinga – seniūnija vos prieš keletą mėnesių buvo pakeitusi laidus. Name taip pat buvo įrengti ir dūmų detektoriai. Jei jie būtų suveikę, žmonės veikiausiai būtų spėję išsigelbėti. Tačiau detektoriai buvo atjungti. Vadoklių seniūno Vytauto Kaupo teigimu, Sonata G. jam prisipažino pati juos atjungusi.
„Rūkydavo ir ji, ir draugas. Matyt, nuo dūmų signalizacija užkaukdavo, todėl ir atjungė“, – svarstė seniūnas.

Pažadino vaikų klyksmas

Žuvusių vaikų motina į pagalbą sulėkusiems kaimynams pasakojo, kad gaisras kilo staiga. Esą tą rytą vaikai žiūrėjo televizorių. Pati dar miegojo, kai išgirdo jų klyksmą. Pradarius kambario duris iš ten iš karto tvokstelėjo liepsna ir kambarys akimirksniu užtvino dūmais. Panikos apimta jauna moteris pasakojo, jog užsimetusi ant galvos paklodę puolė lauk pro duris tikėdamasi prisišaukti pagalbos.

Tačiau vietiniai gyventojai nė neslepia, kad panašios nelaimės seniai buvo galima laukti. Šeimoje nebuvo vengiama išgerti. Mikėnų kaimo gyventojai įtaria, kad tą naktį irgi galėjo būti girtaujama. Kaimynai pasakoja degančią šviesą languose matę net iki 3 val. Vienintelė iš ugnies ištrūkusi Sonata kategoriškai neigia, jog tąnakt buvo girtaujama. Anot jos, tiesiog ilgokai su draugu žiūrėję televizorių.

Jei Savivaldybės šiame name įrengti dūmų detektoriai būtų suveikę, žmonės veikiausiai būtų spėję išsigelbėti. Tačiau detektorius buvo atjungusi pati daugiavaikė motina.

Lankė keliskart per dieną

Anot mikėniškių, naktinis gyvenimas ir alkoholis toje šeimoje buvo įprastas reiškinys. Esą net naktimis kaimynai matydavę čia besirenkančias kompanijas. Vaikai tuo metu irgi būdavo namuose. Vietinius stebina, kad viso to nematydavo seniūnija, nors šeima buvo įrašyta į socialinės rizikos sąrašą ir kone kas dieną aplankoma.

Į Savivaldybės skirtą socialinį būstą, suremontuotą medinį namą Mikėnų kaime, Sonata G. su keturiais vaikais atsikraustė maždaug prieš metus iš gretimos Velžio seniūnijos. Į socialinės rizikos šeimų sąrašą dėl nepakankamos vaikų priežiūros ji įrašyta nuo 2011-ųjų.

Moteris niekur nedirbo – namuose augino metukų ir dešimties mėnesių dukrelę. Vadoklių seniūnijos socialinės darbuotojos Rimos Kisielytės teigimu, Sonata G. gyveno viena su vaikais, tačiau kartkartėmis, dažniausiai savaitgaliais, pas ją atvažiuodavęs draugas.

Socialinė darbuotoja pripažįsta, kad Sonata G. nebuvo rūpestinga mama. Pastaruoju metu seniūnijos darbuotojams nebeužteko ją lankyti kasdien, tekdavo užsukti net po keletą kartų per dieną.

„Pastebėjome, kad vartojamas alkoholis, šeimoje lankosi pašalinių asmenų. Moteriai trūko socialinių įgūdžių. Esame gavę informacijos, kad savaitgaliais girtaujama, bet nuvažiavę pirmadienį iš ryto nieko tokio neaptikome. Sakydavome Sonatai, kad turi gyventi tvarkingai, nes gali būti paimti vaikai. Bet ji niekada nepripažindavo turinti problemų dėl alkoholio. Tikindavo, kad panorėjusi galinti negerti, o jei išgeria, nebent „skarbonkę“, – „Sekundei“ pasakojo R. Kisielytė.

Socialinės paramos keturių vaikų motina pinigais negaudavo. Pašalpa būdavo atiduodama maisto produktais, todėl alkoholiu namuose būdavo vaišinamasi iš draugo pinigų.

„Viena ji negerdavo, bet atvažiuodavo mėgstantis išgerti draugas, tada ir prasidėdavo“, – patvirtino seniūnas.

Liepsnose žuvęs vyras kaip tik prieš tragediją buvo gavęs atlyginimą.

Neištvėrė nė poros savaičių

R. Kisielytė pripažįsta, jog keletą kartų Sonata G. rasta namuose neblaivi, bet esą nors ir išgėrusi, ji kalbėdavo aiškiai, tekstas buvo gerai suprantamas, o išsiblaiviusi pakūrendavo krosnį, pagamindavo valgyti. Neseniai socialines darbuotojas moteris patikino užsikoduosianti nuo alkoholio ir pažadėjo ištveri negėrusi svaigalų bent dvi savaites – tiek, kiek būtina, kad būtų galima atlikti kodavimo procedūrą. Nors pažado neištesėjo, bet ir tiek užteko, kad vaikai būtų palikti su jais tinkamai pasirūpinti negebančia motina.

„Mes viską darėme, kad vaikai gyventų šeimoje. Jie ir patys, o ypač vyresnioji, nenorėjo į vaikų namus. Ta šeima ne išskirtinė, ne viena tokia yra“, – tvirtino R. Kisielytė. Ji pati lanko 17-iolika Vadoklių seniūnijoje gyvenančių socialinės rizikos šeimų.

Seniūnas irgi laikosi nuostatos, kad geriau tokia motina nei vaikams gyventi valdiškuose namuose.
„Galvoju ir iš patirties matau, kad geriau, kai vaikai su mama“, – įsitikinęs V. Kaupas.

Rajono Savivaldybės administracijos vadovai tikina, jog esant būtinybei bet kokio amžiaus vaikams atsirastų vietos rajone veikiančiuose Linkaučių globos namuose. Tačiau šiuo atveju tokią būtinybę matė tik girtavusios šeimos kaimynai, bet ne valstybės institucijų atstovai.

„Pagalba šeimai buvo daugiau nei pakankama. Mūsų darbuotojai negali nugyventi gyvenimo už šitą moterį ir jos vaikus. Ryšys su ja buvo nuolat palaikomas, situacija stebima, liepiama tvarkytis“, – „Sekundei“ aiškino Savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis.

Išgelbėjo neišleidęs pas motiną

Vis dėlto po tragedijos mamai nebebus patikėta auginti vaikų.

Savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėjos Irenos Matuzevičienės teigimu, pensinio amžiaus močiutė, vaikų tėvo mama, įkalbėta sutiko tapti penkerių ir devynerių metų anūkų globėja.
Sonatai G. seniūnija pasiūlė apsigyventi Vadoklių nestacionarių socialinių paslaugų centre, bet moteris atsisakė motyvuodama, jog prisiglaus kaime pas buvusį vyrą – vaikų tėvą. Ten dažnai viešėdavo abu vyresnieji vaikai. Prieš tragiškąjį savaitgalį vieną jų Sonata G. norėjo parsivežti namo į Mikėnus, tačiau tėvas savo atžalos pas motiną neišleido.

„Sonatos klausėme, kodėl nepuolė vaikų gelbėti iš ugnies. Ji aiškina, jog išdaužusi langą tikėjosi per jį vaikus išnešti, bet nebegalėjo. Pačios nugara nudegusi“, – pasakojo I. Matuzevičienė.

Ar Panevėžio rajono savivaldybė, seniūnija ir socialiniai darbuotojai padarė viską, kad būtų apsaugoti su girtaujančia mama gyvenę vaikai, žada aiškintis Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Viceministras Algirdas Šešelgis teigia nuo komentarų susilaikantis, kol nėra nustatyta gaisro priežastis.

„Pirmiausia reikia atsakyti, ar tai buvo nelaimingas atsitikimas – prietaiso, elektros instaliacijos gedimas, ar dėl pačių žmonių aplaidumo kilusi nelaimė. Vaikas iš šeimos paimamas, kai jam gresia pavojus. Bet jei socialiniai darbuotojai toje šeimoje lankydavosi, žinojo jos problemas, gal to pavojaus nematė“, – sako viceministras.