aA
Europos Sąjungos saugumo komisaras antradienį įspėjo, kad Europa privalo būti pasiruošusi naujam grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistų antplūdžiui, jei Irako pajėgos atsikovos šios grupuotės kontroliuojamą Mosulo miestą.
ES komisaras įspėja apie galimą džihadistų antplūdį
© AFP/Scanpix

„IS kontroliuojamo šiaurinio Mosulo miesto atsiėmimas gali lemti šios grupuotės kovotojų smurto sugrįžimą į Europą“, – Vokietijos dienraščiui „Die Welt“ sakė komisaras Julianas Kingas

Jis nurodė, kad net keletas sugrįžusių džihadistų gali kelti „didelę grėsmę, kuriai privalome pasiruošti“.

Irako pajėgos tęsia operaciją Mosului atkovoti ir siekia suduoti mirtiną smūgį IS „kalifatui“ šiame mieste, kuris buvo užimtas prieš dvejus metus.

Operacijoje dalyvauja apie 30 tūkst. federalinių pajėgų karių, o juos iš oro ir ant žemės remia JAV vadovaujama 60 šalių koalicija. Manoma, kad šis mūšis bus ilgas ir sudėtingas, bet tikimasi, kad pavyks likviduoti paskutinę didelę IS tvirtovę Irake.

Šiemet džihadistai jau patyrė virtinę pralaimėjimų ir užleido savo kontroliuotas teritorijas abiejose valstybėse, o praradus Mosulo miestą IS būtų galutinai išvaryta iš Irako kaip teritorijas kontroliuojanti jėga.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.