aA
Aplinkos ministerija leido į Lietuvą įvežti gamyklai "Master Foods Lietuva" siųstą krovinį, kuris skleidė palyginti nemažą radioaktyvų foną.
Sausio pabaigoje Lietuvos pasieniečiai sulaikė iš Didžiosios Britanijos į Klaipėdos jūrų uostą atplukdytą konteinerį, kuris dukart viršijo leistiną radioaktyvumo normą.

Patikrinus konteinerį, šalia jo nustatytas 52 mikrorengenų per valandą radioaktyvusis fonas, o leistina norma - 30 mikrorentgenai. Atidarius konteinerį, ten radioaktyvus fonas buvo 65 mikrorentgenai per valandą.

Konteineryje buvo gabenami ingredientai šunų ir kačių maisto gamybai. Šis ėdalas gyvūnams gaminamas "Master Foods" gamykloje Gargžduose.

Aplinkosaugininkai sulaikė šį krovinį ir prašė Aplinkos ministerijos leidimo jį įvežti arba siųsti atgal į Didžiąją Britaniją.

Buvo nustatyta, kad per 17 tonų sveriančiame krovinyje šešias tonas sudarė tetrakaliopirofosfatas, kuris savo sudėtimi yra radioaktyvus.

Ministerijai leidus, vasario 2 dieną krovinys pasiekė gamyklą.

Kaip BNS korespondentui teigė aplinkosaugininkai, pagal galiojančias higienos normas tokios radioaktyvios medžiagos nėra draudžiamos įvežti. Krovinys buvo sulaikytas, pasieniečiams jį tikrinant ir šalia jo nustačius padidintą radioaktyvumą.

Gargžduose pernai gruodį buvo atidaryta nauja tarptautinės bendrovės "Mars Inc." dukterinė įmonė "Master Foods Lietuva" gamykla.

Naujoji gamykla atitinka visus Lietuvos ir Europos Sąjungos gamtosaugos reikalavimus ir yra viena moderniausių maisto pramonės gamyklų šalyje.

Metinis gamyklos pajėgumas - 25 tūkst. tonų produkcijos.

Beveik visą pagamintą produkciją "Master Foods Lietuva" eksportuoja į Europos Sąjungos šalis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.