aA
Škotija ateinančius penkerius metus neregs balsavimo dėl nepriklausomybės, nes nėra ženklų, rodančių, kad balsavimas būtų laimėtas. Tačiau auga Škotijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės (JK) grėsmė, prognozuoja buvęs Škotijos ministras pirmininkas Henry McLeishas, skelbia „Reuters“.
Henry McLeishas
Henry McLeishas
© Reuters/Scanpix

Buvęs Škotijos premjeras H. McLeishas sakė, kad Švedijos ateitis priklausys nuo susitarimo, kurį išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) derybose pasieks JK ministrė pirmininkė Theresa May ir ES, bei kokią įtaką tai turės didžiajai daliai bloke pasilikti norėjusių škotų.

“(Konservatoriai) su Škotija ir jos vaidmeniu JK žaidžia rusišką ruletę. Rimtą pavojų kelia ne kitas Škotijos referendumas, kuris galėtų būti surengtas netrukus, bet tai, kad (Mei) ir toliau atstumia škotus, kurie nėra iš naujo tapę nacionalistais (...), bet yra žmonės, kuriuos Škotijos nacionalinė partija (SNP) šiuo metu bando prisivilioti, kad kitame referendume laimėtų 60 ir 40 ar net 65 ir 35“, – sakė premjeru nuo 2000 iki 2001 metų buvęs H. McLeishas.

2014 metais škotai 10 proc. skirtumu nepritarė nepriklausomybei nuo JK. Tačiau kai JK birželį balsavo palikti ES, škotai 62 ir 38 proc. skirtumu balsavo už pasilikimą bloke.

Nors apklausos rodo, kad nuo 2014 metų išaugo pritariančių nepriklausomybei nuo JK asmenų skaičius, tačiau jo nepakanka, kad pavyktų laimėti.

„Ateinančius penkerius metus nebus kito referendumo, nes Nikola (ministrė pirmininkė) nelaimės“, – aiškino H. McLeishas.

Jei Škotija atsiskirtų nuo JK, nutrūktų tris dešimtmečius besitęsianti sąjunga.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.