aA
Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba paskelbė neplanuoto medicininio audito, atlikto Lazdijų ligoninėje, išvadas.
Po naujagimio mirties ligoninėje – skandalingos audito išvados
© Vida Press

Jos – nepalankios Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigai.

Išvadose teigiama, kad įstaigoje nustatyti darbo tvarkos trūkumai leidžia daryti išvadą, jog ligoninėje teikiamos paslaugos – nesaugios ir teiktos pažeidžiant teisės aktų reikalavimus.

Neplanuotas auditas dėl sveikatos priežiūros paslaugų kokybės Lazdijų rajono savivaldybės įsteigtoje viešojoje įstaigoje „Lazdijų ligoninė“ buvo pradėtas sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos dar šių metų balandį - iš karto po to, kai Lazdijų ligoninės Akušerijos skyriuje mirė vos kelias valandas išgyvenęs naujagimis.

Ši nelaimė sukėlė didelį rezonansą visuomenėje.

Nors audito išvadas Tarnyba paskelbė dar liepos pabaigoje, nei ligoninės steigėja Lazdijų rajono savivaldybė, nei pati Lazdijų ligoninė visuomenei apie jas nepranešė.

Gimęs sveikas mirė po kelių valandų

2016 m. balandžio 9-osios, šeštadienio, naktį nėščia 31 metų moteris iš vieno Lazdijų rajono kaimo į Lazdijų ligoninės gimdyklą atvyko naktį, pati.

Tai buvo trečiasis moters nėštumas. Tvarkinga, santuokoje gyvenanti moteris nėštumo metu reguliariai lankėsi pas medikus, buvo konsultuota Kauno medicinos klinikų akušerių – ginekologų.
Pats gimdymas praėjo normaliai. Kūdikis gimė 38 savaičių, sveikas, pilnai išsivystęs.

„Pagal naujagimių įvertinimo skalę jis buvo įvertintas aukščiausiu balu – dešimtuku“, - po nelaimės tuomet kalbėjo Lazdijų ligoninės vyr. gydytojas Vitas Šimkonis.

Tačiau po keliolikos minučių medikai pastebėjo, kad kūdikis pradėjo glebti, staiga pradėjo trikti naujagimio kvėpavimas.

„Skubiai iškviesti vietos reanimatologai, taip pat iškvietėme naujagimių reanimatologus iš Kauno. Jie atvyko reanimobiliu, tačiau jau buvo konstatuota kūdikio mirtis. Pats reanimavimo procesas truko ilgai, visi tikėjosi stebuklo“, - balandį sakė V. Šimkonis.

Išvadose – ir paslaugas be licencijos teikusio gydytojo veikla

Audito Lazdijų ligoninėje metu tikrintojai vertino įstaigos darbo organizavimo tvarką, vidaus tvarkos taisykles, asmens sveikatos istorijos pildymo tvarką, paciento teisių ir pareigų įgyvendinimo tvarką, sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir įgyvendinimo tvarką, darbuotojų darbo sutartis, pareigybinius nuostatus, įstaigos veiklos metodikas.

Konstatuota, kad tikrinimo metu, taip pat ir naujagimio mirtimi pasibaigusio gimdymo metu, Lazdijų ligoninė turėjo išduotas galiojančias licencijas šių veiklų antrinio lygio stacionarinio pobūdžio sveikatos paslaugų teikimui: akušerijos, ginekologijos, nėštumo patologijos, neonatologijos (naujagimių sveikatos priežiūros), vaikų ligų, reanimacijos ir intensyviosios terapijos (taip pat ir vaikų), radiologijos, endoskopijos, echoskopijos akušerio praktikos ir slaugos praktikos paslaugoms teikti.

Tačiau konstatuota, kad minėto gimdymo metu įstaigoje nebuvo nei pediatro, nei neonatologo, nei vaikų reanimatologo, o staiga sutrikus kūdikio širdies veiklai (kaip konstatuota teismo medicinos eksperto išvadoje – dėl įgimtos ligos), kūdikį gaivino ir reanimavo licencijos tokiai veiklai neturintis Priėmimo skyriuje budėjęs bendrosios praktikos gydytojas.

Taip pat konstatuota visa eilė pažeidimų įstaigos darbo organizavimo, kontrolės priežiūros mechanizmo, vidaus tvarkos taisyklių bei dokumentų pildymo srityse.

Konstatuota, kad tiek naujagimiui, tiek gimdyvei Lazdijų ligoninė teikė nesaugias, nekokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas, neužtikrino pilnavertės sveikatos priežiūros paslaugos.

Patvirtinus tokias audito išvadas, kūdikio netekusi šeima turi teisę į draudiminę išmoką ir piniginę kompensaciją už nekokybiškai suteiktas paslaugas.

Tačiau, turimais duomenimis, nei Lazdijų ligoninė, nei jos steigėja Lazdijų rajono savivaldybė apie tokias išvadas ir paciento teises nukentėjusiųjų nesupažindino.

Audito išvadose nurodyta visa eilė reikalavimų, ką įstaiga privalo ištaisyti savo veikloje. Tačiau nuo tikrinimo pasekmių ligoninę išgelbėjo tai, jog Akušerijos skyrius įstaigos vadovo vienasmenišku nurodymu nuo birželio nustojo teikti paslaugas, nors oficialiai joks steigėjo sprendimas šiuo klausimu nėra priimtas iki šiol.

Už visus rastus pažeidimus tiesiogiai atsakingas įstaigos vadovas – vyr. gydytojas Vitas Šimkonis.

Kaip reagavo į tokias audito išvadas Lazdijų ligoninės steigėja – Lazdijų rajono savivaldybė?
Originaliai – mero Artūro Margelio pasirašytu Lazdijų rajono savivaldybės tarybos sprendimu, V. Šimkoniui 40 procentų padidintas mėnesinis tarnybinis darbo užmokestis.

Kaip buvo paaiškinta žurnalistei – „už gerus metinius įstaigos veiklos rezultatus“.

Kovojo dėl Akušerijos skyriaus išlikimo

Naujagimio mirtis ligoninėje įvyko tuo metu, kai Lazdijų ligoninė ir jos steigėja Lazdijų rajono savivaldybė kovojo dėl akušerijos paslaugų išlikimo.

Vilniaus teritorinė ligonių kasa, remdamasi Vyriausybės programa, atsisakė 2016 metais finansuoti akušerijos paslaugas Lazdijų ligoninėje. Tai motyvuota Sveikatos apsaugos ministerijos nuostata, esą mažos rajoninės ligoninės, kuriose per metus būna mažiau nei 300 gimdymų, nėra pajėgios kvalifikuotai ir saugiai teikti paslaugas, todėl tokios paslaugos negali būti finansuojamos iš privalomojo sveikatos draudimo lėšų.

Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis su tuo nesutiko ir tikino, kad įstaiga turi ir reikiamą medicininę aparatūrą, ir kvalifikuotą personalą, ir visas reikalingas licencijas paslaugai teikti.

Kaip vėliau paaiškėjo, keturis mėnesius nepasirašydami finansavimo sutarties su Vilniaus teritorine ligonių kasa ir 260-ies Lazdijų ligoninės darbuotojų likimu žaidę bei įstaigą į bankroto grėsmę stūmę Lazdijų rajono savivaldybės politikai tai darė tyčia, norėdami susirinkti argumentus būsimam bylinėjimuisi su Vilniaus teritorine ligonių kasa teisme.

„Mums reikėjo tam tikros įtampos, situacijos, kad nesutinkame (su sutarties sąlygomis). Mes rašėme raštus (Vilniaus teritorinei ligonių kasai), jie prisirašė visko. Mes tikėjomės, kad mus Vyriausybės atstovė paduos į teismą, kad nepasirašome sutarties, bet kai šitas neišdegė, tai juk nerizikuosi kokiems trims metams, kol vyks bylinėjimaisi, palikti ligoninę be finansavimo, tai iš esmės tam tik ir pasirašėme“, - tuomet prisipažino Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Salatka.

Tačiau teismo neprireikė.

Akušerijos skyrių uždarė patys

Sutartis dėl 2016 metų finansavimo už suteiktas paslaugas tarp Vilniaus teritorinės ligonių kasos ir Lazdijų ligoninės pasirašyta iš karto po incidento Akušerijos skyriuje.

Įstaiga sutiko su Ligonių kasos sąlygomis ir pasirašė finansavimo sutartį be Akušerijos paslaugų.
Lazdijų ligoninei iš Vilniaus teritorinės ligonių kasos 2016 metams užtikrinamas 2,262 mln. eurų finansavimas, arba 6 procentais mažiau nei buvo 2015 metais.

Pirminiame variante buvo numatytas 10 procentų finansavimo mažėjimas, tačiau Ligonių kasa derybose nusileido.

Ši suma – be akušerijos paslaugų finansavimo. Nors Lazdijų ligoninė teikė gimdymo ir akušerijos paslaugas pirmus keturis šių metų mėnesius, tačiau Vilniaus teritorinė ligonių kasa už jas nemokėjo. Ši suma sudarė apie 25 000 eurų.

Akušerijos skyrių Lazdijų ligoninė uždarė pati netrukus po naujagimio mirties ir po jo sekusio Sveikatos apsaugos ministerijos audito.

Nors oficialūs struktūriniai įstaigos pakeitimai dar nėra įforminti priimtu Lazdijų rajono savivaldybės tarybos sprendimu, tačiau jau nuo liepos paslaugos gimdyvėms ir nėščiosioms čia neteikiamos: liepą visas skyriaus kolektyvas buvo išleistas atostogų, o grįžus rugpjūčio mėnesį darbuotojams įteikti atleidimo lapeliai.

Kol kas neskelbiama, kiek darbuotojų bus atleisti, o keletui bus pasiūlytas darbas kituose skyriuose. Taip pat neaišku, kiek lėšų reikės atleidžiamų darbuotojų išeitinėms kompensacijoms išmokėti. Iš viso, kaip teigė ligoninės vadovybė, Akušerijos skyriuje dirbo 20 darbuotojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.