aA
Afganistano pietuose esančios Uruzgano provincijos sostinėje Tarinkote, į kurį įsiveržė Talibano sukilėliai, ketvirtadienį vyksta intensyvios kovos, pranešė vietos gyventojai ir pareigūnai.
Talibanas įsiveržė į miestą Afganistano pietuose, vyksta intensyvios kovos
© AFP/Scanpix

Talibanas įžengė į miestą ir kovoja už policijos bei NDS (žvalgybos) būstinių kontrolę. Baiminamės, kad jie šturmuos kalėjimą, siekdami išvaduoti sučiuptus sukilėlius“, – AFP sakė genties vyresnysis Hajis Baris Daadas.

Įsiplieskus kautynėms, pareigūnai skubiai paprašė pastiprinimo ir pagalbos iš oro.

„Jei pastiprinimas neatvyks, miestas pateks į Talibano rankas“, – sakė Uruzgano sostinės vadovas Karimas Khademzai.

„Gatvės tuščios, parduotuvės uždarytos“, – sakė jis ir pridūrė, kad žmonėms nėra kur bėgti, nes talibai yra apsupę miestą.

Taip pat yra iškilęs pavojus, kad Talibanas užims Laškargos miestą kaimyninėje Helmando provincijoje ir Kundūzo miestą šalies šiaurėje. Pastarąjį kovotojai buvo trumpam užėmę pernai, suduodami skaudų smūgį afganų pajėgoms.

Talibanas, anksčiau laikytas kaimo kovotojų judėjimu, galinčiu tik staigiai puldinėti miestus ir greit iš jų atsitraukti, pastaraisiais mėnesiais pademonstravo naują, nerimą keliantį veržimąsi į urbanizuotus centrus.

Prastėjanti saugumo pabrėžia afganų pajėgų, turinčių veikti daugeliu frontų, problemas užtikrinant saugumą atokiose provincijose, tokiose kaip Uruzganas, kur daug metų kovojo australų, olandų ir amerikiečių kariai.

Trečiadienį dar labiau priartėjęs prie Tarinkoto, Talibanas socialinėje žiniasklaidoje pažadėjo, kad bus atlaidus vyriausybinių pajėgų nariams, jeigu šie besąlygiškai pasiduos.

Tačiau Gynybos ministerijos atstovas Mohammadas Radmanishas atmetė Talibano „propagandos kampaniją“ ir trečiadienį sakė, kad kovotojai bus išstumti iš miesto pakraščių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.