aA
Estija ir Lenkija pageidauja, kad NATO kariniams daliniai galėtų kirsti Aljansui priklausančių valstybių sienas supaprastinta tvarka, sukuriant sistemą, kuri Vakaruose yra vadinama „kariniu Šengenu“.
Lenkijos kariuomenė
© AP / Scanpix

Varšuvoje susitikę Estijos gynybos ministras Hannesas Hanso ir jo kolega lenkas Antonis Macierewiczius sakė, jog jų šalys aktyviai siekia kuo paprastesnės sąjungininkių dalinių perdislokavimo regione tvarkos, informavo Estijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

„Siekiame, kad kiekvienam kareiviui kertant sieną nereikėtų priiminėti sprendimų politiniu lygmeniu“, - sakė H. Hanso.

Jis taip pat pareiškė, kad „Estija ir Lenkija laikosi absoliučiai vienodos nuomonės dėl saugumo problemų mūsų regione. Mums nepriimtinas tarptautinius įstatymus ignoruojančios Rusijos elgesys. Reikalaujame ją aiškiai ir nedviprasmiškai pasmerkti.“

Estijos gynybos vadovas pažymėjo, kad abiejų šalių bendradarbiavimas gynybos srityje yra „labai geras“ ir išreiškė viltį, kad jis taps dar glaudesnis, vykdant NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje nutarimus, pagal kuriuos numatoma Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuoti keturis sąjungininkų batalionus.

„Įgyvendinus planus dėl sąjungininkų buvimo padidės mūsų regiono saugumas, o mūsų ginkluotąsias pajėgos bus paskatintos dar glaudžiau bendradarbiauti apmokant karius“, – sakė Estijos ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.