aA
Daug metų problemų britų pareigūnams kėlęs radikalių pažiūrų islamistas pamokslininkas Anjemas Choudary, antradienį teismo paskelbtu sprendimu, nubaustas penkerių metų laisvės atėmimo bausme už agitavimą remti „Islamo valstybės“ džihadistus.
Anjemas Choudary
Anjemas Choudary
© Reuters/Scanpix

Londono teismo salėje buvę 49 metų nuteistojo šalininkai ir kartu su juo teistas Mohammedas Mizanuras Rahmanas, kuriam buvo skirta tokia pati bausmė, sušuko „Allahu Akbar“ („Dievas yra visų didžiausias“), kai tik teisėjas Timothy Holroyde'as paskelbė nuosprendį, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

T. Holroyde'as sakė, kad A. Choudary yra „suktas ir pavojingas“, ir be jokio pasigailėjimo paskelbė nuosprendį centriniame Londono baudžiamajame teisme.

Klausydamasis jo, baltu rūbu vilkintis A. Choudary nerodė jokių emocijų.

„Didelė dalis tų, kurie klausėsi jūsų žodžių, buvo lengvai paveikiami asmenys, ieškantys jūsų patarimo kaip elgtis“, – kalbėjo teisėjas.

Pasak Sue Hemming iš Karališkosios prokuratūros tarnybos, abu kaltinamieji „puikiai suvokė, kad „Daesh“ (IS) yra uždrausta teroristinė grupuotė, kaltinama žiauriais veiksmais, ir kad jų pačių veiksmai buvo neteisėti“.

Prisiekusiųjų teismas pripažino abu teisiamuosius kaltais dar liepos mėnesį.

A. Choudary anksčiau vadovavo dabar jau uždraustai islamistų grupuotei „Islam4UK“ arba „al-Muhajiroun“, kuri ragino įvesti Šariato teisę Britanijoje.

Du dešimtmečius pakistaniečių kilmės buvusiam teisininkui sekėsi nepažeisti įstatymų ir jis tapo garsiausiu islamistu pamokslininku Britanijoje.

Tarp asmenų, kuriuos radikalizavo grupuotė „al-Muhajiroun“, buvo ir savižudžiai sprogdintojai, surengę 52 gyvybes nusinešusį išpuolį Londono visuomeninio transporto sistemoje 2003 metų liepą, ir vienas iš vyrų, nužudžiusių kareivį Lee Rigby sostinėje 2013 metais, sako policija.

Londono policijos antiteroristinio būrio vadovas Deanas Haydonas anksčiau sakė, kad „nė vienas (žmogus) antiteroristiniame pasaulyje neturi jokių abejonių dėl įtakos, kurią jie turėjo, dėl neapykantos, kurią jie skleidė, ir dėl žmonių, kuriuos jie paskatino prisijungti prie teroristinių organizacijų“.

Pasak jo, ištikimybės priesaika, kuri buvo duota 2014 metų liepą, buvo „persilaužimo taškas“, suteikęs policijai įrodymą, kurio reikėjo įrodant, kad šie vyrai palaikė „Islamo valstybę“.

A. Choudary, penkių vaikų tėvas, buvo anksčiau patekęs į laikraščių antraštes, kai 2011 metais organizavo Osamą bin Ladeną palaikantį renginį Londone.

Jis taip pat priklausė grupei, 2010 metais per Pirmojo pasaulinio karo pabaigos minėjimą surengusiai protestą, kurio metu degino popierinius aguonų žiedus, tapusius Paliaubų dienos simboliu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.