aA
Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas dėl „auksinių šaukštų“ skandalo turi trauktis iš posto, kad nekompromituotų ne tik krašto apsaugos sistemos, bet ir pačios valstybės, o taip pat socialdemokratų partijos, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė susitinka su Seimo valdyba
Dalia Grybauskaitė susitinka su Seimo valdyba
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Tokia situacija kompromituoja ir mūsų politines pastangas apsaugoti valstybę, skirti didesnį finansavimą (gynybai), kompromituoja mūsų sprendimus mūsų žmonių akyse, ir todėl politinę atsakomybę turi prisiimti ministras, kad nekompromituotų ne tik krašto apsaugos sistemos, bet ir valstybės, ir socialdemokratų partijos“, – antradienį Seime žurnalistams sakė prezidentė.

„Kreipiuosi tiek į ministrą, tiek į socialdemokratų vadovybę – prisiimti politinę atsakomybę reiškia nustot daryti gėdą valstybei ir krašto apsaugos sistemai, tai reiškia, toks ministras negali dirbti ir dar išėjęs meluoti ir aiškinti, kad kreipėsi į prokuratūrą. Dėl pavadinimo, ne dėl kainos“, – pridūrė prezidentė.

Ji tvirtino, kad J.Olekas meluoja teigdamas, jog Krašto apsaugos ministerija pati kreipėsi į prokuratūrą dėl per brangių kariuomenės pirkinių. Pasak šalies vadovės, tuomet ministerija skundėsi ne dėl kainų, o dėl prekių žymėjimo.

„Kalbėti, kad krašto apsaugos sistema jau 2014 metais kažką darė, būtų pernelyg drąsu, todėl kad dėl padidintų kainų niekas nesikreipė į prokuratūrą ir likusius dvejus metus vyko tas pats, dabar jau kalbame apie tokius pirkimus iš „Nota bene“ arti dviejų milijonų eurų“, – sakė šalies vadovė, – „Galiu patikslinti, kad 2014 metais krašto apsauga kreipėsi į prokuratūra ne dėl kainos, kad ji buvo per didelė aštuonis kartus, o dėl žymėjimų ir pavadinimų etiketėse“.

Premjeras ragina nepolitikuoti

Tuo metu J. Olekas laikosi savo ir atsistatydinti neketina.

„Trauktis neketinu, pareiškimą, matyt, apsvarstysime“, – DELFI sakė J. Olekas. „Aš galvoju, kad galėsiu su prezidente tiesiai pakalbėti, nereikėtų tarpininkų. Man prezidentė taip nesakė“, – antradienį Seime žurnalistams sakė ministras.

Jis tvirtino, kad svarstytų prezidentės raginimą atsistatydinti, jeigu jį išgirstų asmeniškai.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sako pasitikintis krašto apsaugos ministru J. Oleku ir ragina prezidentę D. Grybauskaitę nepolitikuoti.

„Premjeras savo pozicijos dėl krašto apsaugos ministro J.Oleko nekeičia. Premjeras ragina prezidentę priešrinkiminiu laikotarpiu nepolitikuoti“, - BNS antradienį sakė ministro pirmininko atstovas spaudai Mindaugas Janulionis.

J. Olekas atmeta kaltinimus melu

J. Olekas atmetė prezidentės kaltinimus melu neva Krašto apsaugos ministerija į prokuratūrą kreipėsi ne dėl per brangių kariuomenės pirkinių. Pasak šalies vadovės, tuomet ministerija skundėsi tik dėl prekių žymėjimo. Pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, šių metų birželį nusprendė jį nutraukti, nes padaryta nusikalstama veika,
„Mes kreipėmės dėl mūsų darbuotojų pareigų neatlikimo, tai yra ar nėra mūsų darbuotojų kaltės sudarant šitą sandorį, ir antra – dėl kompanijos, ar nėra iš jos pusės sukčiavimo“, – tvirtino J.Olekas.
Tą patį jis sakė per susitikimą su opozicine Liberalų sąjūdžio frakcija antradienį.

Pasak ministro, sutartis dėl lauko virtuvės reikmenų pirkimo su bendrove „Nota bene“ sudaryta 2014 metų spalį. Tų pačių metų gruodį Krašto apsaugos ministerija sulaukė signalų, kad šis pirkimas – įtartinas. Anksčiau ministras yra minėjęs, kad tokie signalai buvo gauti iš Antrojo operatyvinių tyrimų departamento.

„Suveikė mūsų kontrolės sistema, kad ten kažkas atsitiko kitaip nei buvo planuota. Paskyriau generalinę inspekciją, kad atliktų patikrinimą“, – pasakojo J.Olekas.

Jo žodžiais, į ministerijos Generalinę inspekciją ir vidaus auditą kreiptasi 2015 metų sausį, gavus jų išvadas tų pačių metų kovą išsiųstas raštas prokuratūrai ir Karo policijai dėl galimos nusikalstamos veikos. Anot J.Oleko, tuo pačiu kariuomenės vadui nurodyta toliau nevykdyti preliminarios sutarties su „Nota bene“.
„Pagal ją daugiau niekas nebuvo perkama“, – pabrėžė jis.

Ministras taip pat akcentavo, kad pirmiausia perkamų virtuvės įrankių kainos ir sukėlė įtarimą.

„Viską nustatėme mes, nustatė Krašto apsaugos ministerijos audito tarnyba. Mano pavedimu apėjo parduotuves, kur tokiais įrankiais prekiaujama, ir atnešė man nuotraukas, kad užkeltos kainos“, – pasakojo politikas Liberalų sąjūdžio frakcijoje.

Jis pasakojo, kad teisėsaugai buvo pateiktos būtent ministerijos darbuotojų darytos nuotraukos, kaip įrodymas apie galimą nusikalstamą veiką. Anot J.Oleko, apie lipdukus kreipimęsi į prokuratūrą esą nebuvo kalbos.

„Neteisingų kainų pateikimas yra sukčiavimo dalis. Aš tikrai negaliu šiandien pasakyti, kad mes kreipėmės tik dėl lipdukų. Apie lipdukus kreipimęsi nieko nėra parašyta“, – sakė Krašto apsaugos ministerijos vadovas.

Jo teigimu, teisėsauga turėjo nuspręsti, koks nusikaltimas padarytas ir kokį Baudžiamojo kodekso straipsnį pritaikyti.
Liberalams J.Olekas pasakojo, kad po šio atvejo ministerijos departamente įsteigtas specialus padalinys, kuris užsiima prevencija viešųjų pirkimų srityje, surengti mokymai 400 žmonių, dirbančių su viešaisiais pirkimais.

„Tokio tipo pažeidimų, ačiū Dievui, daugiau nefiksuota“, – tvirtino ministras.

Prezidentę palaiko ir L. Graužinienė

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė tvirtino palaikanti prezidentės poziciją ir koalicijos partneriams socialdemokratams siūlė priimti sprendimus dėl J.Oleko ir „kuo greičiau nuimti įtampą“.

„Aš esu įsitikinusi, kad ši situacija, kokia yra krašto apsaugos sistemoj, diskredituoja politinių partijų susitarimą (dėl gynybos finansavimo), ir kuo greičiau nuimti įtampai turi būti priimti sprendimai, ir tą sprendimą turi priimti socialdemokratų partija. Aš tikrai palaikau prezidentės nuomonę, kad (skandalas) kenkia ne tik visai krašto apsaugos sistemai, bet ir visai valstybei“, – sakė L.Graužinienė.

Šalies vadovė komentuodama pastaruosius su valdančiąja dauguma susijusius skandalus taip pat sakė, kad „labiau pakenkti šitai Vyriausybei nei Vyriausybė pakenkė pati sau prieš rinkimus, turbūt labiau sugalvoti ir neįimanoma“.

„Praėjusius kelis mėnesius matėme Vijūnėlės istoriją, Aplinkos ministerija, taip pat ir socialdemokratai, taip pat matėme nomenklatūrines medžiokles su pasišokinėjimais ir pasidainavimais ir cepelinais, dabar matome krašto apsaugos sistemoje korupcines apraiškas. Tai yra atvirai didelio masto galimai korupcinės apraiškos. Ir tai didžiulė kompromitacija ne tik tų atskirų sferų, bet ir visos Vyriausybės. Didesnės blogos dovanos sau pasidovanoti net ir priešai negalėjo, kaip pasidovanojo sau Vyriausybė“, – pareiškė prezidentė.

Seimo socialdemokratai reiškia palaikymą J. Olekui

Seimo socialdemokratai palaiko ministrą Juozą Oleką po prezidentės pareiškimo, jog šis turėtų trauktis, ir teigia, jog sprendimus jis priims tik pats.

Lietuvos socialdemokratų partijos bei Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas ir po prezidentės pareiškimo nekeičia nuomonės bei mano, kad „ministras turi įrodyti, kad jis nekaltas“ arba „pasielgti kitaip“.
„Aš manau, kad jis pats turi priimti sprendimą“, - teigė jis.
G.Kirkilas teigia, kad partiečio likimą šį šeštadienį greičiausiai dar kartą aptars ir Seimo socialdemokratų frakcija. Frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė taip pat mano, kad ministras už sprendimus atsakingas pats.

„Manau, kad Juozas Olekas yra patyręs politikas, jis nepriėmė šio sprendimo, jis turėjo numatyti visus tolimesnius savo ėjimus. Kitaip sakant, jis turėtų pats priimti sprendimą (...), jis žino savo situaciją vidinę“, - BNS sakė I.Šiaulienė.

Frakcijai jau praėjusią savaitę svarstant šį klausimą buvo pasisakymų, jog J.Olekui derėtų trauktis partijos labui. Bet, anot I.Šiaulienės, J.Olekas tokį galimą žingsnį pats vertino kaip kaltės, kurios nejaučia, pripažinimą.

„Juozas buvo įsitikinęs, kaip ir pats sakė - aš pats pagavau vagį ir dabar esu kaltinamas. Ir galų gale tas traukimasis būtų kaltės pripažinimas. O jei kreipėsi į prokuratūrą, tai prokuratūra, matyt, domėjosi visais aspektais“, - svarstė I.Šiaulienė.

„Jau buvau pasakęs, kad jis neturi trauktis, o jei yra kažkokie nauji faktai, reikia paprasčiausiai juos matyti ir žinoti. Vien tik gandais ir pasakymais tikrai nereikėtų vadovautis teisinėje valstybėje“, - BNS teigė socialdemokratų ir Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Praėjusį antradienį kilo ažiotažas Viešųjų pirkimų tarnybai paskelbus, kad kariuomenė aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina pirko virtuvės reikmenų. Krašto apsaugos ministras J.Olekas aiškino, kad tik kilus abejonėms dėl kainų pagrįstumo ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu dėl pirkimo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, bet prokurorai iš pradžių tyrimą pradėję vėliau jį nutraukė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.