aA
Sausio 13-osios byloje imtis procesinių veiksmų prieš tuometį Sovietų Sąjungos lyderį Michailą Gorbačiovą yra neįmanoma, sako Generalinės prokuratūros prokuroras Rimvydas Valentukevičius.
Prokuroras Rimvydas Valentukevičius
Prokuroras Rimvydas Valentukevičius
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Faktinių duomenų, kurie duotų pagrindą M.Gorbačiovo atžvilgiu priimti atitinkamus procesinius sprendimus, tai pareikšti jam įtarimą ar apklausinėti jį kaip specialųjį liudytoją dėl aplaidaus vado pareigų vykdymo, šiuo metu tokių duomenų nėra“, - LRT televizijai pirmadienį sakė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

Jis teigė, kad tai neužkerta kelio teisėsaugai persekioti M.Gorbačiovą ateityje, jeigu tam būtų pagrindas.

R.Valentukevičius sakė, kad M.Gorbačiovo atsakomybės klausimu su teisėsauga nebendradarbiauja tiek pats M.Gorbačiovas, tiek Rusija, tiek Sausio 13-osios bylos įtariamieji.

Vilniaus apygardos teismas liepą galutine nutartimi paskelbė, kad ruošdami Sausio 13-osios bylą teismui Lietuvos prokurorai ėmėsi visų galimų veiksmų tuometinio Sovietų Sąjungos vadovo atžvilgiu.

Per sovietų agresiją tėvo netekusiam Robertui Povilaičiui nepavyko įtikinti teisėsaugos pradėti atskirą tyrimą dėl M.Gorbačiovo vaidmens ir suteikti jam specialaus liudytojo statusą. Visgi jis tikisi, jog R.Gorbačiovas galėtų būti apklaustas teisme šiuo metu nagrinėjamoje byloje dėl karininkų ir kitų aukštų Sovietų Sąjungos pareigūnų atsakomybės kaip paprastas liudytojas - tokį jo prašymą teismas dar žada nagrinėti.

Pagal Lietuvos įstatymus, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet jų nepakanka, kad būtų galima pareikšti įtarimus.

Šiemet sukako 25 metai nuo 13-osios nakties, kai dėl sovietų karių vykdytų veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto bei Lietuvos radijo ir televizijos pastato buvo nužudyta 14 civilių.

Dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiami 65 asmenys, byla šių metų sausį pradėta nagrinėti teisme. Savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi tai yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Visi kaltinamieji, išskyrus du, teisiami už akių.

1999 metais Sausio 13-osios byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų anksčiau kalėti buvo nuteisti šeši asmenys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.