aA
Kai parlamentarai svarstė liberalizuojančias Darbo kodekso (DK) pataisas, o jomis pasipiktinę profsąjungų atstovai rengė protesto mitingus, jaunas sportininkas iš Vilniaus internete ragino surengti riaušes ir kaip reikiant pamokyti valdžią.
Vilnietis internete siūlė skaudžiai pamokyti valdžią, bet ši – kirto atgal
© DELFI / Domantas Pipas

Tačiau tokie raginimai atsisuko prieš patį lengvaatletį – už smurtą kurstančius komentarus jį pamokė ta pati valdžia.

Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo prokurorų pateiktą baudžiamąją bylą ir konstatavo, kad 20 metų Mindaugas Šiuipys internete kurstė smurtauti ir fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl jų socialinės padėties, įsitikinimų ir pažiūrų.

Už tai, kad siūlė surengti riaušes, anksčiau reikalų su teisėsauga neturėjęs M. Šiuipys buvo nubaustas 4 MGL (150,64 Eur) bauda. Be to, teismas nutarė iš baudžiamąjį nusižengimą padariusio vilniečio konfiskuoti nusikaltimo įrankį – jo motinai priklausantį nešiojamąjį kompiuterį.

Nemalonumų M. Šiuipys sulaukė po dviejų viename interneto portale parašytų komentarų – perskaitęs straipsnį apie profsąjungų atstovų organizuojamą mitingą, kuriame buvo siekiama išreikšti protestą prieš Seimo svarstomas DK pataisas, jaunas vyras nutarė išsakyti, kaip pats sakė, savo nuomonę.

Tačiau su tokia pozicija nesutiko nei teismas, nei ikiteisminio tyrimo metu tyrėjams komentarus ištyręs Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ekspertas, pažymėjęs, kad savo pasisakymais komentatorius ne tik kurstė smurtauti ir fiziškai susidoroti, bet ir demonstravo labai tvirtą savo norą dalyvauti prognozuojamuose smurtiniuose veiksmuose.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar praėjusių metų rugsėjo 8 d. vakarą M. Šiuipys viename interneto portale apsimetęs skirtingais žmonėmis parašė du komentarus. Viename jų jis siūlė apmėtyti „akmenimis langus visus, kad išdaužyti bus“, o kitame siūlė surengti muštynes.

„Padarom muštynes! Apmėtomo molotovo kokteiliais! Išdaužom langus! Viską daužom, nepasiduodam! Mėtom kiaušiniais, daužom visų parduotuvių langus!“ – teismas konstatavo, kad tokiu komentaru yra kurstoma smurtauti ir fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl jų socialinės padėties, įsitikinimų ir pažiūrų.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po Vilniaus apskrities policijos tyrėjos tarnybinio pranešimo – atlikdama interneto stebėseną ji pastebėjo smurtauti kurstančius komentarus. Netrukus buvo nustatytas jų autorius, jo namuose buvo atlikta krata ir paimtas kompiuteris, iš kurio buvo parašyti komentarai.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukto M. Šiuipio drąsa kaip mat išgaravo – jaunas vyras iš karto prisipažino, kad būtent jis parašė komentarus, kuriais susidomėjo policija, ir prašė nekonfiskuoti mamai priklausančio kompiuterio.

„Komentarus rašiau tik šiaip, tikrai nesiruošiau eiti į mitingą ir kelti kokių nors riaušių, – aiškino M. Šiuipys. – Komentarus rašiau tik dėl smagumo, tikrai nemaniau, kad darau kokią nors nusikalstamą veiką, labai apgailestauju dėl to, jog taip parašiau.“

M. Šiuipys per apklausą taip pat pažymėjo, kad šiuo metu mokosi, yra sportininkas, nepriklauso jokiai bendruomenei, kuri dėl religinių ar rasinių pažiūrų diskriminuoja žmones.

„Tie komentarai buvo visiškai atsitiktinis dalykas“, – teisinosi jis.

DELFI informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – DELFI ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.