aA
Garsiosios įmonės „Nota Bene“ dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose ir toliau kelia abejonių ne tik krašto apsaugos srityje. Balandžio mėnesį Aplinkos ministerijai pavaldi Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) iš „Nota Bene“ įmonės parkams nupirko karabinų už daugiau nei 7 tūkstančius eurų. Vis dėlto patys parkai nežino, ką daryti su alpinizmo įranga.
Alpinistai
Alpinistai
© Asmeninio archyvo nuotr.

252 karabinai už 7 tūkstančius eurų

VSTT pirko įvairią turistinę įrangą: palapines, stalus, termosus, kompasus, žibintuvėlius ir t.t. Visas pirkimas siekė 34 982 eurus. Daugiausiai kainavo būtent karabinai, jų VSTT pirko 252 vienetus, jų kaina buvo 7 013 eurų su PVM. Vieno karabino kaina – 23 eurai be PVM ir beveik 28 eurai su mokesčiu. Įranga buvo padalinta 22 parkams, jiems teko po 12 arba 24 karabinus.

VSTT turistinę įrangą pirko gamtos mokyklų projektui, kuriame įvairiuose parkuose mokiniai gali dalyvauti edukacinėse gamtos pažinimo programose. Vis dėlto, pasak DELFI kalbintų parkų direktorių įrengti alpinizmo ar laipiojimo medžiais trasu parkuose neplanuojama. Parkų direktoriai gūžčiojo pečiais, išgirdę klausimą, ką darys su gautais karabinais, kai kurie teigė, kad tokios įrangos net neprašė, kiti sakė, kad sugalvos, kaip juos panaudoti.

Karabinų kaina be PVM
Karabinų kaina be PVM
© Stopkadras

Karabinų kaina rinkoje įvairi – tačiau neretai ji yra iki 20 eurų. DELFI informaciją pateikė Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT), kurie teigė spręsiantys, ar imtis oficialaus pirkimo vertinimo. Įmonė „Nota Bene“ figūruoja kariuomenės vadinamųjų auksinių virtuvės įrankių pirkime, kuriame kariuomenė įsigijo įrankių 8 kartus didesne kaina nei rinkoje.

Parkų direktoriai nežino, ką daryti su karabinais

Kitą įrangą ir karabinu gavę parkų direktoriai negalėjo įvardinti, kam jiems tokia alpinistinė įranga reikalinga, tačiau teigė kokį nors jos panaudojimo būdą sugalvosiantys.

„Žinokit aš šito dar nežinau dėl karabinų, gal ne visi parkai gavo. Aš dar negaliu pasakyti. Pas mus net ir pačiam parke nėra tokių objektų, skardžių, kur būtų galima naudoti. Biržų rajone nėra nei kalnų, nei skardžių. Nebent tarp medžių, bet pas mus parke labai nedaug tų miškų, nežinau, kur tai galima būtų pritaikyti“, - kalbėjo Biržų regioninio parko direktorius Kęstutis Baronas.

„Mes negavome tokių karabinų, tai bijau pameluoti, kam jie reikalingi, gal kitiems“- kalbėjo Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direktorius Gedas Kukanauskas. Patikslinus, kad pagal sąrašą parkai turėjo gauti 24 karabinus, direktorius teigė dabar atostogaujantis ir dar nežinantis, kaip juos naudos: „Nemačiau, ką mes ten gavome, bijau pameluoti. Greičiausiai edukacinės programos numatytos, kurioms galima naudoti.“

„Šiam momentui dar nenaudojame, nežinau, ar mums ją perdavė. Ten buvo visas paketas prekių iš projekto, kol nepasirengsime stiprių edukacinių programų, tol ir nenaudosime. Karabinai, aišku, yra alpinizmo įranga, tarp medžių virves ištampėme ir tomis virvėmis laipiot, tai tokiems dalykams ji reikalinga. Matyt, kad darysime kažkokias edukacijas“, - kalbėjo Žemaitijos nacionalinio parko direktorius Ramūnas Lydis.

Karabinų padalijimas parkams
Karabinų padalijimas parkams
© Stopkadras

„Kažkokio lajų tako tai nesame numatę. Karabinai yra labai patogūs visokius daiktus susikabinti, prikabinti prie kuprinės, yra patogu jų turėti žygyje arba stovyklavietę galima įsirengti. Norime pamokyti vaikus turistinės technikos, alpinizmu čia per skambu vadinti, bet bent per upelį pereiti. Bet kažkokių stacionarių trasų bent mes nesirengiam įrengti“, - sakė Kurtuvėnų regioninio parko direktorius Rimvydas Tamulaitis.

„Ar mes gavom tų karabinų? Gal jų net neturim“, – klausė Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis. Patikslinus, kad pagal sąrašą turėjo gauti, direktorius nusistebėjo: „Visko gali būti. Alpinizmo nebus, kartais pažaidžia su tom virvėm. Mes tikrai jų neprašėme ir jie mums nėra aktualūs. Mes labiau rūpinomės kitais dalykais: dviračius, kad mums duotų greičiau, kita žygio įranga svarbi, tie katilai, o tie karabinai, tai... Aišku, pravers, sugalvosim, ką padaryt.“

VSTT direktorių nustebino kaina

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorius Albertas Stanislovaitis DELFI teigė, kad pirkti buvo ne alpinistiniai karabinai, tačiau pats direktorius nustebo išgirdęs vieno karabino kainą.

„Čia buvo pirkimas, kad galėtų išsiskleisti tentus neperšlampamus ir pasidaryti tokias kaip palapines. Ten su virvėmis ir t.t., įrengimui gamtoje. Karabinas naudojamas alpinizme, bet ne tik, pavyzdžiui, prisegti prie rūbų kažkokius daiktus. Jie labai maži būna, tik vadinasi karabinai, pavyzdžiui, prie kuprinės prisisegti prožektoriuką“, - komentavo A. Stanislovaitis.

Albertas Stanislovaitis
Albertas Stanislovaitis
© DELFI / Domantas Pipas

Paklaustas, kaip mano, ar 23 eurai be PVM už tokį net ne laipiojimui skirtą karabiną nėra per daug, pats direktorius atrodė nustebęs ir teiravosi šalia esančių pavaldinių dėl kainos: „Kokia kaina karabino? 23 eurai už karabiną be PVM? 7 tūkstančiai vien karabinai?“

„Čia išeina taip, kadangi tai buvo vienas pirkimas, su kuriuo mes vargstame: ir prekės dar nepateiktos, ir pinigai nesumokėti. Tai daugiau pakomentuoti kol kas negaliu. Pirkime dalyvavo 3 įmonės“, - teigė A. Stanislovaitis.

Gali nutraukti sutartį

Vėliau A. Stanislovaitis pateikė daugiau duomenų apie vykdytą pirkimą, pasak jo, sutartis su „Nota Bene“ gali būti ir nutraukta.

„Pirkime numatyti karabinai bus naudojami edukaciniams užsiėmimas, aktyviai veiklai gamtoje organizuoti, įvairiai įrangai prisegti išvykų į gamtą metu, įgyvendinat projektą „Ekologinio švietimo plėtra saugomų teritorijų direkcijose“. Techniniai reikalavimai karabinui buvo parinkti tokie, kad siūlomas gaminys būtų sertifikuotas, atitiktų visus saugumo reikalavimus dirbant su vaikais (papildoma apsauga nuo atsitiktinio atsidarymo, nustatyti parametrai privalo išlaikyti didelį svorį, kas svarbu organizuojant įvairius užsiėmimus gamtoje su vaikais)“, - komentavo A. Stanislovaitis.

Pasak direktoriaus, prekes pavyko nusipirkti tik iš trečio karto: „Viso vyko 3 viešieji pirkimai turizmo prekėms įsigyti. Tarp minėtų prekių buvo ir jus dominantys karabinai. Tik trečiasis pirkimas įvyko sėkmingai ir buvo pasirašyta prekių pirkimo – pardavimo sutartis. Gauti 3 pasiūlymai: UAB „Sentios“ (47.102,76 Eur su PVM), UAB „Nota Bene“ (34.982,31 Eur su PVM), UAB „Baltijos arsenalas“ (45.437,92 Eur su PVM). Pateikti 3 pasiūlymai buvo vertinti ne pagal atskirų prekių vieneto įkainį, o pagal bendrą viso pasiūlymo kainą. Nugalėtoju pripažinta kompanija, pasiūliusi mažiausią kainą.“

Vis dėlto, sutartis vis tiek gali būti nutraukta: „Prekės šiuo metu dar nėra gautos ir už jas nesumokėta. Kai kurie pateiktų pavyzdžiai neatitiko konkurso sąlygose ir tiekėjo pasiūlyme numatytų parametrų, todėl prekės nebuvo priimtos. Jei tiekėjas nepateiks pirkimo sąlygas atitinkančių prekių iki rugsėjo 7 d. (imtinai), nutrauksime sutartį.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.