aA
Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalbos dėl susitarimo su Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) užšaldyti naftos gavybą neturi jokio pagrindo, ir šio tikslo bent per artimiausius metus jam tikrai nepavyks pasiekti. Taip LRT.lt sako „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters / Scanpix

Pašnekovas pastebi, kad Rusija, kalbėdama apie naftos gavybos įšaldymą, tuo pat metu pati didina gavybą. Tai gali reikšti tik viena – Rusija pati netiki pasieksianti tokio susitarimo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad susitarimas su OPEC šalimis įšaldyti naftos gavybą būtų ekonomiškai naudingas sprendimas, o Iranas turėtų prie jo prisidėti, praneša „Reuters“.

V. Putinas teigė savo poziciją patvirtinsiantis susitikime su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu.

„Ne mes, o mūsų partneriai Saudo Arabijoje paskutinę minutę atmetė pasiūlymą įšaldyti naftos gavybą, – sakė Rusijos prezidentas. – Jeigu su princu Salmanu aptarsime naftos gavybos klausimus, patvirtinsiu savo poziciją, kad gavybos apimčių įšaldymas būtų tinkamas sprendimas pasaulio energetikos rinkoje“.

Kliudys skirtingi interesai

Pasak ekonomisto, Rusija vienintelė iš pagrindinių OPEC „žaidėjų“ turi interesą įšaldyti naftos gavybą. Kitų šalių, su kuriomis dar šiemet dėl tokio sprendimo nepavyko susitarti, interesai yra priešingi.

„Rusai, žinoma, to norėtų, tačiau jiems sunkiai pavyksta įkalbėti kitas valstybes. Jau anksčiau dėl to nepavyko susitarti su Saudo Arabija, nes ši turėjo ir turi savų interesų. Jai didelės naftos gavybos apimtys ir maža naftos kaina yra viena priemonių kovoti su konkurentais JAV, kurių padaugėjo po skalūnų revoliucijos.

Kalbant apie Iraną, tai yra OPEC valstybė, neturinti jokio intereso šaldyti gavybą. Iranas apskritai visai neseniai iš naujo įžengė į tarptautinę naftos eksporto rinką, yra smarkiai padidinęs gavybos mastą ir tuo labai džiaugiasi“, – komentuoja R. Grajauskas.

Pasak ekonomisto, Irano tikslai yra dar ambicingesni – jis nori dar labiau didinti gavybą, todėl Iranas būtų pagrindinė valstybė, kuri trukdytų naftos gavybos įšaldymo susitarimams.

„Be to, naftos kaina daugiau ar mažiau yra stabili, tenkina daugumą rinkos dalyvių, išskyrus, aišku, Rusiją ir galbūt – Venesuelą bei dar kelias valstybes.

Rusai bando pasiekti tokio susitarimo nuo tada, kai smarkiai krito naftos kainos, tačiau nėra kažkokių naujų aplinkybių, kurios leistų galvoti, kad dabar rusams tai turėtų pavykti“, – tikina jis.

Rusija pati netiki susitarimo sėkme

Užsimindama apie naujus bandymus pasiekti susitarimo dėl naftos gavybos įšaldymo, pasak pašnekovo, Rusija žaidžia žaidimą, pati netikėdama susitarimo sėkme.

„Jos interesas, be abejo, yra gavybos užšaldymas ir aukštesnė naftos kaina, todėl ji ir komunikuoja tokią žinutę. Tačiau tuo pat metu, matydama, kad toks susitarimas šiuo metu nėra įmanomas, eina kitu keliu ir pati dideliais tempais didina gavybą.

Šių metų pradžioje Rusijos naftos gavyba buvo rekordinėse aukštumose, papildomai išgaunama nafta nukreipiama į Kiniją. Šiemet Rusija aplenkė Saudo Arabiją ir tapo pagrindiniu naftos tiekėju Kinijai“, – pažymi R. Grajauskas.

Pasak pašnekovo, tokia situacija naftos kainai per daug stipriai į viršų judėti neleis. O padidėjus neužtikrintumui dėl globalios ekonomikos padėties, kaina gali ir vėl pradėti judėti žemyn.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.