aA
Pirkti tik nurodytų firmų mokyklinius reikmenis, sportiniai bateliai turi būti šviesiu padu, o pusryčių dėžutė derėti prie kuprinės – su tokiais reikalavimais prieš mokslo metų pradžią susiduria svetur gyvenantys alytiškiai.
Kiek mokslo metų pradžia kainuoja Vokietijoje ir Belgijoje?
© Vida Press

Tačiau bendros išlaidos mokyklos reikmenims JAV, Belgijoje ar Vokietijoje lietuvių neturėtų išgąsdinti.

Šiose šalyse gyvenančios alytiškės pasidalino patirtimi, kiek kainuoja išleisti vaiką į mokyklą.

Vokietijoje gyvenanti Inga, šiemet į pirmą klasę išleidusi savo sūnų, džiaugėsi, kad kuprinę jai pavyko nupirkti už 100 eurų – mat buvo kolekcijos išpardavimas. Vyresniajam sūnui prieš trejus metus kuprinę pirko už 160 eurų.

„Bet čia tą kuprinę pradinukas nešioja 4 metus, tai sakyčiau apsimoka, jei kokybė gera ir atsiperka“, - svarstė Inga.

Be to tai ne vien kuprinė, o penkių dalių komplektas, kuriame yra krepšys sporto aprangai, penalas su pieštukais, dar vienas penalas kitiems rašymo reikmenims ir piniginė.

Tiesa, penale prie kuprinės esantys pieštukai – netinkami, nes jie yra ne tos firmos, kuri nurodyta mokyklos duotame reikmenų sąraše. Todėl pieštukus, kurie, kaip paaiškinta tėvams, yra su tvirtesnėmis širdutėmis ir ne taip greitai lūžinėja, reikėjo pirkti atskirai. Teko pirkti ir specialų drožtuką už 2,5 euro.

Mokyklinėms prekėms pagal mokyklos duotą sąrašą Inga išleido 40 eurų. Dar 25 eurus kainavo sporto batai su šviesiu padu, kad salėje neliktų žymių.

Kadangi vaikai turi turėti pusryčius ir atsigerti, būtina nupirkti dėžutę pusryčiams, kuri dažnai derinama prie kuprinės ir buteliuką gėrimams! Tai atsieina dar apie 12-15 eurų.

Pasak Ingos, niekam nė mintis nekyla pirkti kitos nei nurodyta sąraše, firmos reikmenis. Bet to, atskirai yra renkami ir pinigai į mokyklos kasą: vyresniojo sūnaus klasėje kas mėnesį renkama po 3 eurus, jaunėlio – pusmečiui surinko po 10 eurų.

Šie pinigai skiriami papildomoms išlaidoms: kartais mokytoja perka pratybas ir jas kopijuoja, iš tos pačios kasos einant į iškylas perkami gėrimai vaikams ir dovanėlėms gimtadieniams.

Inga džiaugiasi, kad jos vaikų mokykloje nereikia atskirai pirkti knygų, o mokykloje, kur mokėsi draugės vaikai, dar 38 eurus reikėjo išleisti už knygas.

Briuselyje gyvenanti Diana savo vaikui turėjo pirkti ir visas knygas, ir kitus reikmenis, kuriuos užsakė pati mokykla. Į sąrašą buvo įtraukti spalvoti pieštukai, flomasteriai, klijai, „Pelikan“ akvarelė, piešimo sąsiuviniai, žirklės, kreidelės, rašikliai. Visa tai kainavo 150 eurų. Dar tiek pat Diana sumokėjo už kuprinę.

Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenanti alytiškė Rusnė už visus mokslo metams reikalingus reikmenis sumokėjo 35 dolerius. Prekių niekur ieškoti nereikėjo.

„Mokykloje pavasarį užsisakai ir prieš mokslo metus ateini pasiimti“, - pasakojo Rusnė.

Kuprinė moksleiviui, anot jos, kainuoja 19 – 40 dolerių, dėžutė priešpiečiams - 14-24 dolerius.

Nė viena iš pašnekovių uniformų vaikams neperka – nėra tokio reikalavimo.

alytusplius.lt