aA
Dagestano muftijus ne tik pateisina moterų apipjaustymo praktiką, bet dar ir teigia, kad tokio pobūdžio „manipuliaciją“ vertėtų atlikti visoms Rusijos gyventojoms, siekiant duoti atkirtį ištvirkimo skleidimui.
V. Putino mėsininko akibrokštas: siūlo apipjaustyti visas ruses
© AP / Scanpix

„Net ir Rusijos visuomenei, pratusiai prie šarlatanų ir kitokios velniavos, to jau per daug“, - rašo „Tageszeitung“ žurnalistas, turėdamas omenyje Karačiajų Čerkesijos muftijaus Ismailo Berdijevo pareiškimus interviu radijo stočiai „Govorit Moskva“.

Jis ne tik viešai pasisakė už moterų apipjaustymą Dagestane, bet ir patarė šią praktiką taikyti visoms rusėms. Straipsnio autoriaus teigimu, svarbu atsižvelgti į tai, kad I. Berdijevas – autoritetingas asmuo, ne tik vadovaujantis Šiaurės Kaukazo musulmonų koordinaciniam centrui, bet ir einantis Rusijos prezidento religijos tarybos nario pareigas.

Muftijaus manymu, apipjaustymas jokiais būdais nekenkia moters sveikatai. „Jei tai būtų taikoma visoms moterims, būtų labai gerai. Moterims tai netrukdo gimdyti, o štai ištvirkavimų būtų mažiau“, - samprotavo I. Berdijevas.

Teksto autoriaus teigimu, moterų apipjaustymas vis dar praktikuojamas mažiausiai penkiuose nuošaliuose Dagestano kalnų regionuose. Paprastai iš procedūra atliekama 3 m. sulaukusioms mergaitėms, kartais vėliau. Chirurginis įsikišimas dažniausiai atliekamas nepaisant elementarių higienos taisyklių, o ritualo atlikimo faktas dažnai slepiamas.

Dar I. Berdijevas pabrėžė, kad jokių nurodymų dėl moterų apipjaustymo procedūros islame neegzistuoja, tačiau ši procedūra puikiai slopina moters seksualumą. „Šie pareiškimai susprogdino rusišką socialinių tinklų segmentą – ant I. Berdijevo galvos pilta daug purvo“, - rašo autorius. „Klitoriai – Vakarų įpiršta vertybė“, - ironizavo socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas, primindamas apie rusų tradiciją dėl visų problemų kaltinti Vakarus.

Tiesa, netikėtai paramą muftijui išreiškė Rusų stačiatikių bažnyčios atstovas Vsevolodas Čaplinas. Jis pareiškė, kad moterų apipjaustymo tradicija skaičiuoja ne vieną šimtmetį, o štai stačiatikėms moterims ji turbūt nė nereikalinga, nes joms ir taip ištvirkavimai nėra artimi. Į V. Čaplino pareiškimus ne kartą reaguota nevienareikšmiškai. Jis pasisakė už baudų skyrimą trumpus sijonus seginčioms moterims, o feminizmą pavadino XX amžiaus melagyste.

Kalbėdamas radijo stoties „Echo Moskvi“ eteryje jis sulygino humanizmą su antikrikščioniška ideologija, nes svarbiausia vieta tenka žmogui, o ne valstybei. Lyg to dar būtų maža, V. Čaplinas nurodė, kad Biblija suteikia leidimą žudyti.

Straipsnio autoriaus teigimu, galiausiai I. Berdijevas vis dėlto patikino, kad siūlymas apipjaustyti visas ruses tėra juokas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.